Hirdetés

Philips 27E1N5600HE teszt – A monitor, ami több, mint egy szimpla kijelző



|

Külsőre átlagos, mégis jó néhány olyan újdonságot rejt ez a monitor, hogy joggal süthetjük rá az új generációs jelzőt. Mire képes ma egy irodai monitor? Leteszteltük.

Hirdetés

Szerencsésen visszaszorult a koronavírus-járvány a világban, ám a home office, a távmunka velünk maradt, aminek egyik alapfeltétele, hogy ideális munkakörülményeket tudjunk biztosítani otthon. Volt időnk a saját bőrünkön is megtapasztalni, hogy ennek egyik alkotóeleme a biztonságos és gyors PC, valamint egy olyan monitor, ami kíméli a szemet, minden kényelmi szolgáltatással rendelkezik és nem utolsósorban keveset fogyaszt. Ez utóbbi különösen manapság lett kiemelten fontos, ám az idő múlásával előtérbe kerültek olyan szolgáltatások is, amelyek eddig csak a topligában voltak elérhetők.

Ma már egy monitornak nem csupán az a dolga, hogy megjelenítse a rákapcsolt PC képét, központként kell funkcionálnia, hogy valóban hatékony láncszeme legyen otthoni munkaállomásunknak. Ha pedig még filmnézéshez, játékhoz is bevethető, az csak hab a tortán. Megnéztük, ezek közül mi igaz a Philips 5000-es sorozatú példányára.

Hirdetés

Középkategória extrákkal

40 ezer forintos monitortól senki ne várjon csodát, de 27"-os képátló és full HD felbontás felett nézelődve a 100 ezer forint alatti áron kínált példányoknál is temérdek kompromisszumra kell számítani. A Philips E1N5600-as monitora ennél jelentősen drágább, 160 ezer forintért kínálják, azonban cserébe nem csupán kompromisszummentes képminőséget, de sok extrát is ígér.

Szerencsére a 27 colos képátlónál már elbúcsúzhatunk a full HD-felbontástól, helyette egy WQHD IPS-panel kínál 2560×1440 pixelt. Ez ideális kombináció, a kellemes képpontsűrűség 100 és 125%-os skálázás mellett is éles képet biztosít. A háttérvilágítás szimpla edge-LED, viszont a fényerő gyári 300 cd/m2-es értékén is látszik, hogy nem régebbi panelről van szó, a 300 cd/m2 pedig erre a feladatra bőven elegendő.

Válaszidő tekintetében ne számíts gaming monitorokra jellemző tempóra, a közepes input lag melletti 4 ms GtG szintén átlagos érték, bár a megszokott felépítésű, magyar nyelvűre is állítható OSD menüben aktiválhatod az 1 ms-os MPRT funkciót is. Ennek előnyeiről persze megoszlanak a vélemények, ha általános felhasználásra szánod a megjelenítőt, inkább hagyd ki ezt a funkciót.

Ennél talán hasznosabb, hogy a natív felbontásra 75 Hz-es adaptív frissítés mellett is képes a monitor. Ezt az AMD FreeSync technológiájával valósítja meg, illetve a PC G-Sync-kompatibilisként is felismeri, magyarán Radeon és GeForce VGA-kal is együtt tud működni. Persze elsősorban munkára, tanulásra szánják ezt a modellt, így fontos, hogy a hátlapi joystickkal gyors profilváltást végezhetsz, ezzel aktiválhatod például az EasyRead vagy a LowBlue szemkímélő módokat. Előbbi nagyon érdekes, szürkeárnyalatos képet ad, de valóban kíméli a szemet, utóbbi pedig a kékfény-kibocsátást csökkenti, ami ma már szinte kihagyhatatlan opció (és amúgy valóban hatékony). A monitor talpa kicsi és dizájnos, a nyak pedig engedi a döntést és a magasságállítást is. Amit hiányoltunk, az az oldalra forgatás, ami irodában néha azért hasznos extra, de otthon kevésbé lesz fájó, hogy nem vehetjük igénybe. Ennél érdekesebb funkció, hogy a mérnökök úgy tervezték meg az állványt, hogy a Philips E1N5600 mindkét irányba pivotba állítható legyen. Ez másodlagos kijelzőként igen hasznos funkció, ám kimondottan zavaró a vízszintes középállást nem jelzi semmiféle kattanás, tehát csakis szemmértékre hagyatkozhatsz, finom csuklómozdulatokkal végrehajtva a korrekciót, vagy extrém esetben használhatsz vízszintmérőt is.

Több, mint egy monitor

És akkor nézzük azt, mivel nyújt többet a Philips E1N5600, mint egy szimpla monitor. Ez nem más, mint a DP és HDMI bemenetek mellett található USB Type-C, valamint az ennek köszönhetően elérhető extra szolgáltatások. A legszembetűnőbb az átlagos vastagságú kávákkal szerelt panel tetején található webkamera. Ez 5 MP-es felbontásra képes és videochathez megfelelő minőséget biztosít. További haszna, hogy kompatibilis a Windows Hellóval, tehát arcfelismeréssel is beléphetsz a Windowsba, ha aktiválod a funkciót. A biztonságra is gondoltak a mérnökök, ezért egy mechanikus takarólapot tolhatsz a lencse elé az apró felső gombot elhúzva. Szintén itt találhatók a zajszűréssel felvértezett mikrofonok, e funkciónak hála a meeting többi résztvevője tisztán hallja a hangodat.

Mindezen túl USB Type-C-n keresztül megfelelő notebookkal video- és audiojel átvitele is lehetséges, sőt egy USB-elosztóhoz is jutsz a monitoron, továbbá a kompatibilis laptopot mindeközben 65 wattal még tölti is. Ez azt jelenti, hogy notebookkal használva megvalósítható az egykábeles asztal, ahol mindössze egyetlen, vékony Type-C-Type-C kábel kígyózik a monitor és a PC között. Ezen kétirányú kapcsolat jön létre, így ha nem használsz extra perifériát, más kábelre nem is lesz szükséged (a monitor tápkábelét leszámítva).

A Philips E1N5600-ból a hangszórókat sem felejtették ki, sőt 2×5 wattosnak mutatja az adatlap. A hangminőség valóban jobb, mint a 2×2 wattos megoldások esetében, ám a dobozhangtól nem szabadulsz és tiszta, mélyekben gazdag hangzást ne várj. Ettől függetlenül hasznos funkció, ráadásul a hangerővel sem lesz gondod és a beszédhang is tisztán hallható. Az USB-kapcsolaton elérhető szolgáltatások repertoárja tekintélyes, a listáról mindössze a gigabites Ethernet vezérlő maradt le, illetve fájó hiányosság, hogy a normál Type-A USB portokból egyetlen egy sem került könnyen elérhető helyre - például oldalra -, mindegyiket a hátlapi bemeneteknél kell keresned.

Összességében elmondható, hogy a Philips új általános célú monitorja szintet tudott lépni képminőségben, emellett pedig sok, fontos és hasznos funkcióval is bír. Na és persze a játéknak sincs akadálya, amennyiben nem hardcore szintűek az elvárásaid. A Type-C bemenettel elérhető extrák mind egy szálig hasznosak otthoni munkavégzés során, de tény, hogy ezért a felszereltségért elkéri a felárat a Philips. Ha kihasználnád ezeket - pláne modern notebookkal - akkor mindenképpen megéri ezt választani, ha nem, azért vannak kevésbé jól felszerelt 27"-os WQHD monitorok is a piacon ennél kedvezőbb áron.

Philips 27E1N5600HE

Ár: 159 900 Ft
Képminőség tekintetében szintet lépett, ráadásul bővelkedik fontos és hasznos funkciókban is.
  • 27”, IPS, WLED, WQHD, 75 Hz
  • 300 cd/m2 fényerő
  • 1000:1-hez kontraszt
  • 4 ms válaszidő
  • 114,8% sRGB színtér-lefedettség
  • sRGB, LowBlue, EasyRead mód
  • DP, HDMI, Type-C bemenetek, PD-visszatöltés
  • USB hub, Windows Hello webkamera, 2×5 W hangszóró, mikrofon
  • pivot, döntés, magasságállítás
  • 29,6 W tipikus fogyasztás
PRO
  • jó képminőség
  • hasznos extra funkciók
  • visszafogott fogyasztás
Kontra
  • minden USB port hátul van
  • nincsen LAN
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8090
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips 27E1N5600HE
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-10-27 12:36:04
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/27E1N5600HE_00/monitor-lcd-monitor-windows-hello-webkameraval
    [gameinfo_tags] => philips, monitor, kijelző, home office, távmunka, teszt
    [gameinfo_url] => philips-27e1n5600he
    [gameinfo_pro] => jó képminőség
hasznos extra funkciók
visszafogott fogyasztás
    [gameinfo_kontra] => minden USB port hátul van
nincsen LAN
magas ár
    [gameinfo_data] => 27”, IPS, WLED, WQHD, 75 Hz
300 cd/m2 fényerő
1000:1-hez kontraszt
4 ms válaszidő
114,8% sRGB színtér-lefedettség
sRGB, LowBlue, EasyRead mód
DP, HDMI, Type-C bemenetek, PD-visszatöltés
USB hub, Windows Hello webkamera, 2×5 W hangszóró, mikrofon
pivot, döntés, magasságállítás
29,6 W tipikus fogyasztás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 159 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Képminőség tekintetében szintet lépett, ráadásul bővelkedik fontos és hasznos funkciókban is.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-27e1n5600he-8090.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó képminőség
            [1] => hasznos extra funkciók
            [2] => visszafogott fogyasztás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => minden USB port hátul van
            [1] => nincsen LAN
            [2] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.