Hirdetés

Polgárok milliói után kémkedik az amerikai kormány egy mobilszolgáltató segítségével



|

Egy titkos program keretében akár bármiféle ok nélkül is megfigyelhetik az amerikaiakat.

Hirdetés

Az AT&T mobilszolgáltató az Egyesült Államok piacának legnagyobbja: 2022-es adatok szerint több mint 217 millió előfizetőt tudhat az ügyfelei között, így óriási eléréssel rendelkezik a lakosság körében, amit egy friss jelentés szerint az emberek megfigyelésére használnak a mindenkori amerikai kormányok.

A Wired magazin nemrég egy hivatalos dokumentumokra alapozott riportban fedte fel a DAS, vagyis a Data Analytical Services nevű program részleteit, amelynek keretében AT&T-kuncsaftok milliói után kémkedhet az állam.

Hirdetés

A DAS elméletileg a kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható bűnözők megfigyelését célozza, ám a drogellenes harc jegyében akár az érintettek családtagjainak és ismerőseinek hívásait is monitorozhatják vele, még akkor is, ha azok ellen nem zajlik nyomozás. A Wired ráadásul arra is talált bizonyítékokat, hogy egyes helyi rendőrségek a kábítószeres bűncselekményektől független ügyekben is igénybe vehették a program által biztosított eszközöket.

Az állampolgárok utáni kémkedés hosszú évek óta folyik: a magazin szerint az eredetileg Hemisphere néven futó DAS már Barack Obama elnöksége alatt is működött, s habár az ő kormánya 2013-ban leállította a finanszírozást, később Donald Trump, majd a jelenleg hivatalban lévő Joe Biden is zöld utat adott neki. A Wired értesülése alapján a Fehér Ház az elmúlt 11 évben minimum 6,1 millió dollárral, vagyis 2,1 milliárd forinttal támogatta az AT&T ügyfelek hívásainak rögzítését.

A teljes jelentés ide kattintva olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.