Hirdetés

Szájról is olvashat a jövő Sirije



|

Egy érdekes fejlesztés teheti hatékonyabbá az Apple hangalapú asszisztensét.

Hirdetés

Manapság a ChatGPT és az ahhoz hasonló generatív mesterséges intelligenciás szolgáltatások töltik be az ügyeletes gépi okostojás szerepét, de volt idő, amikor még a hangalapú digitális asszisztensek is csodaszámba mentek.

Ezek egyik leghíresebb képviselője az Apple-féle Siri, amely októberben fogja ünnepelni a 12. születésnapját, most pedig egy frissen nyilvánosságra hozott szabadalmi bejegyzés árulkodik arról, hogy mit tartogathat számára a jövő.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál (USPTO) regisztrált megoldás "Kulcsszó észlelés mozgásérzékeléssel" címen fut, és azt részletezi, hogy a Siri miképpen fogadhatna utasításokat a beszédet kísérő fizikai hatások, például a szájmozgás érzékelésével. A szájról olvasást idéző elképzelés lényege, hogy az asszisztens a készülékben elhelyezett mozgásérzékelők adatait is figyeli, és egyezteti őket a korábbi hangparancsokkal összekötött mintákkal.

Joggal gondolhatnánk, hogy ez az érzékelés pontosítását szolgálja, hiszen szegény Siri még manapság is gyakran mellényúl a "Hey, Siri" parancs elcsípésekor, ám az Apple-nek nem ez jár a fejében. A dokumentáció alapján a mozgásérzékeléses kulcsszó-detektálás valójában arra lenne jó, hogy ne kelljen állandóan bekapcsolva tartanunk a mikrofont.

"A hangadatok folyamatos érzékelése és feldolgozása akkor is energiát és feldolgozási kapacitást emészt fel, amikor a felhasználó nem használja aktívan a hangvezérlést."

- írja az almás cég, amely ezt azzal küszöbölné ki, hogy csak akkor üzemelné be a mikrofont, ha a mozgásérzékelőkből érkező jelek arra utalnak, hogy egy Siri-parancsot adott a felhasználó.

"Amikor a felhasználó beszél, a szája, az arca, a feje és a nyaka is mozog és rezeg. Az olyan mozgásérzékelők, mint például a gyorsulásmérők és a giroszkópok képesek érzékelni ezeket a mozgásokat, miközben viszonylag kevés energiát használnak fel az olyan hangérzékelőkhöz képest, mint a mikrofonok."

A technikai leírásból sajnos nem derül ki, hogy az Apple konkrétan mely eszközökbe szánná a megoldást, de giroszkóp és gyorsulásszenzor még az AirPods Pro fülesekben is van, így a méret nem jelenthet akadályt. Arra viszont ezúttal sem árt rámutatni, hogy a szabadalmi bejegyzés még nem garantálja egy ötlet megvalósulását, így könnyen lehet, hogy a szájról olvasó Siri is örökre a tervezőasztalon ragad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.