Hirdetés

Szoftverfrissítéssel változtathatja pulzusmérővé a Bluetooth-füleseket a Google



|

Izgalmas technológiát prezentáltak a Google kutatói.

Hirdetés

Az okosórák és az okoskarkötők kapcsán már megfigyelhettük, hogy az évek során a fitnesz- és az egészségügyi funkciók irányába tolódtak el a fejlesztések, olyan képességekkel vértezve fel a kategóriát, mint a pulzusmérés, a szívritmusfigyelés vagy véroxigénszint mérése.

A kis méretből adódó fizikai korlátok miatt nem igazán érdemes arra számítani, hogy a Bluetooth-fülesek is hasonló evolúción mennek keresztül, ám a Google most bemutatott egy új technológiát, amely az apró zajkeltőkbe is elhozhatja a pulzusmérést, méghozzá pusztán szoftveres úton.

Hirdetés

A keresőóriás a Google Research blogon tárta a világ elé az APG, vagyis audiopletizmográfia néven futó megoldást, ami kimondottan az aktív zajszűrésre képes fülesekkel kompatibilis. A technológia lényege, hogy a fülhallgató egy alacsony intenzitású ultrahangos jelet bocsát ki, amely a hallójáratról visszapattanva jelzi  a szívverés által keltett rezgéseket.

Az APG ezt a visszajelzést dolgozza át pulzusméréssé, illetve a szívfrekvencia-variabilitást (HRV) is képes regisztrálni. A Google Health 153 emberen elvégzett tesztjei azt mutatták, hogy az ultrahangon alakuló modell "következetesen pontos" pulzus- és HRV-mérésekkel szolgál, mindössze 3,21%-os és 2,70%-os medián hibaaránnyal.

A megoldás óriási előnye, hogy nem igényel extra hardvert, a dedikált szenzorokra épülő technológiákkal ellentétben pedig a bőrszín sem befolyásolja. A további pozitívumok közé tartozik, hogy az APG a hallójárat nagyságától, a füles megfelelő elhelyezésétől és a hangos zenétől függetlenül is elvégzi a dolgát.

Mivel a technológia csak kísérleti fázisban van, egyelőre nem garantált, hogy végül élesben is bevetik, de ha valóban így alakul, az komoly fegyvertény lehetne a Pixel Buds fülesek számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.