Hirdetés

Tényleg kivezetheti az EU-ból Elon Musk az X-re átnevezett Twittert?



|

Sajtóértesülések szerint a közösségimédia-platform tulajdonosának elege van az Európai Unió "kekeckedéséből".

Hirdetés

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet és Izrael háborújának kitörésével ismét fellángoltak a viták a közösségi médiában terjedő álhírek körül, melynek kapcsán az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton nemrég nyílt levélben szólította fel a Facebookot és az Instagramot dirigáló Mark Zuckerberget, illetve az X felett álló Elon Muskot, hogy tegyenek többet a jelenség ellen, súlyos büntetéseket helyezve kilátásba.

Ami a közelmúltig Twitter néven futó mikroblogot illeti, Elon Musk nyilvános válasza nem ütött meg együttműködő hangot, hanem egy tételes listát követelt az EU által kifogásolt posztokról. A konfliktus pedig nem állhat meg itt, egy friss jelentés szerint ugyanis az X akár teljesen ki is vonulhat az öreg kontinensről.

Hirdetés

Az állítás a Business Insidertől származik, amely egy, a "vállalatot jól ismerő személytől" úgy értesült, hogy a milliárdos az elmúlt hetekben felvetette, hogy elérhetetlenné teszi a szolgáltatást az európaiak számára, kivonva magát ezzel a szigorú helyi szabályozás alól. A cikk alapján Musk "egyre frusztráltabbá" vált amiatt, hogy meg kell felelnie a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletnek (Digital Services Act, DSA).

A 2022 októberében életbe lépett törvény egy sor kötelezettséget határoz meg az európaiak milliói által nap mint nap igénybe vett online közvetítő szolgáltatásokra vonatkozóan, fókuszban az átláthatóság és a számonkérhetőség megteremtésével, egyebek mellett az álhírek elleni intézkedések kapcsán is. A nagy platformok, köztük a Twitter/X-szel 2024. január 1-ig kaptak haladékot, hogy megfeleljenek a regulának, ám ha a Business Insider forrása nem téved, a mikroblog teljesen kimaradhat a dologból.

Habár az utóbbi időben már a magyar kormánypárt politikusa is előszeretettel használják, hazánkban nem érintene tömegeket egy ilyen döntés, míg más EU-államokban jóval népszerűbb a közösségi oldal: a Statista adatai szerint a Németországban például 14,1 millióan, Franciaországban 13,7 millióan, Spanyolországban pedig 10,85 millióan aktívak az X-en.

Egyelőre azonban úgy fest, hogy nem kell az európai X-felhasználóknak közelebbi ismeretséget kötniük a VPN működésével, mivel Elon Musk a tőle megszokott módon a saját közösségi felületén reagált a Business Insider által publikált írásra, légből kapott marhaságnak titulálva azt, és még hozzáfűzte, hogy szerinte a szóban forgó lap nem is valódi sajtótermék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.