Hirdetés

Több mint 20 év után javították a Firefox egy idegesítő hibáját



|

Ahogy a mondás tartja: jobb későn, mint soha.

Hirdetés

Firefox böngészőt használni egyfajta lázadásként is felfogható, hiszen ez az utolsó nagyobb browser, amely nem a Google-féle Chromium-motorra épül, hanem a nyílt forráskódú Geckóra, amelyet a Mozilla Alapítvány gondoz.

E nyílt forráskódú státusz hátránya, hogy egy-egy kisebb hiba akár évekig is fennállhat, ha egyáltalán sor kerül a javítására, erre pedig most kiváló példát hozott egy bug, amit 22 év után sikerült kiküszöbölnie egy kezdő programozónak.

Hirdetés

Egész pontosan a "persisting tooltip" vagy "tooltip ghost" néven is ismert problémáról van szó, amelyet még 2002 nyarán jelzett egy Macintosh-felhasználó a Bugzilla felületén. A hibajelenség lényege, hogy a linkek fölé vitt kurzor esetén megjelenő előnézeti felirat, vagyis az ún. tooltip látható marad, amikor a háttérbe küldjük a böngészőt, ilyenkor pedig csak úgy lehet eltüntetni, ha ismét előhozzuk azt, és arrébb mozdítjuk az egeret.

Az évtizedek során többen is jelezték, hogy a bosszantó hiba nem akar eltűnni, egy hónapja azonban javításra került, méghozzá egy olyan ember által, aki csak egy évvel öregebb nála. A TechSpot beszámolója szerint a régen esedékes karbantartást a Stanford Egyetem elsőéves PhD-hallgatója, Yifan Zhu végezte el, aki előtte sosem dolgozott a Firefoxhoz hasonló komplex projekteken.

Ennek  ellenére sikerült megoldást találnia egy időzítő képében, amely megállítja a számlálást, amint a kurzor lekerül a linkről. A kódot aztán később egy tapasztaltabb programozó, Cobos Álvarez finomította tovább, ebben a formában pedig már a Mozilla Alapítvány is befogadta a javítást. A tooltip-szellemektől megszabadító tapasz a böngésző következő nagyobb kiadásában, a Firefox 119-ben kerül be a szoftverbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.