Hirdetés

Úgy kellett az ASUS ROG Ally-nak a legújabb Windows 11 frissítés, mint üveges tótnak a hanyattesés



|

Ismét megmutatkoztak a Windowsra épülő kézi konzolok hátrányai.

Hirdetés

A Steam Deck 2022-es megjelenése valóságos aranylázat indított el a PC-s hardverrel hasító kézi konzolok piacán, az egyik legjobban sikerült konkurens pedig a tavaly piacra dobott ASUS ROG Ally, amely többek között egy magasabb felbontású és képfrissítésű kijelzővel, erősebb AMD processzorral és az AMD FreeSync Premium technológia támogatásával licitál rá a Valve masinájára.

Papíron ez kellemesen hangzik, ám ahogy az a házon belüli tesztünkből is kiderült, a nyers Windows 11-re épülő gép sajnos közel sem biztosít olyan gördülékeny játékélményt, mint a SteamOS-t futtató Steam Deck, most pedig az is megmutatkozott, hogy a Microsoft gyakorlatilag bármikor hazavághatja a konzolt.

Hirdetés

A Windows Latest ugyanis nemrég a saját fórumozói és több Reddit-poszt alapján arról számolt be, hogy a Windows 11 KB50358 sorozatszámú márciusi frissítése lábon lőtte a ROG Ally-t, amelynek a tulajdonosai most drasztikusan lecsökkent teljesítményre panaszkodnak, a probléma pedig az AMD-hardverre épülő laptopok egy részét is érintheti.

A hírportál egyik kommentelője például azt írja, hogy a ROG Ally-on és a notebookján is akadozni kezdtek a játékok, egy Reddit-felhasználó pedig a frissítés óta nem tud másodpercenkénti 40 képkockánál többet kipréselni a Baldur's Gate 3-ból, de időnként még ez is visszaesik 20 fps környékére. A hiba ráadásul nem csak az újabb címeknél jelentkezik, egy másik redditező legalábbis azt állítja, hogy még az idén 30 éves Doom 2 is játszhatatlanul belassult nála a frissítést követően. További panaszos tapasztalatok ide és ide kattintva olvashatók.

Az eddigi hozzászólások alapján ugyanakkor az akadozások megszűnnek, ha az AMD Adrenaline alkalmazás beállításaiban kikapcsoljuk az "In-game overlay" funkciót, majd újraindítjuk a kézi konzolt. A másik megoldás a 2024 márciusi update eltávolítása, amit a legkönnyebben Start menüből indulva, a "frissítések eltávolítása" keresési kifejezést beírva kezdeményezhetünk.

A kellemetlen eset ismét megmutatja, hogy a ROG Ally-szerű, tisztán windowsos modellek mennyire ki vannak téve az operációs rendszer szeszélyeinek, de ez persze egy hagyományos PC-ről is elmondható. Az ASUS mindenesetre januárban beharangozta, hogy az idén piacra kerülő ROG Ally 2 megpróbál majd javítani a játékélményen, illetve korábban a Microsoft részéről a Microsoft Gaming fejese, Phil Spencer is beígérte, hogy segítenek a Windows csapatának a kézi konzolos teljesítmény ráncba szedésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.