Hirdetés

Új platformon is elérhető a vakok és gyengénlátók életét segítő alkalmazás



|

A Seeing AI-t éveken át fejlesztette a Microsoft.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia ugyan még sok szempontból hibákkal és anomáliákkal teli gyermekkorát éli, de már most egy sor olyan dologra használjuk az élet számos területén, amire korábban - a technológia széleskörű elterjedése előtt - esély sem volt. Alkalmazzuk már kép- és szövegalkotásra, zeneszerzéshez, sőt akár időjóslásra is. Használjuk gazdasági, szórakoztató céllal, tanulási segédletként, és a mindennapi életünk segítésére.

A Microsoft egy többéves fejlesztésnek köszönhetően egy ingyenes szoftvert jelentetett meg iOS után most Androidra is, aminek használata nagyban segítheti a vak és gyengénlátó telefon tulajdonosok mindennapi életét. Korábban is jelent már meg hasonló alkalmazás a dán Be my eyes nevű startup termékeként, az OpenAI-t használó Virtual Volunteer nevű képfelismerő applikáció.

Hirdetés

A redmondi techcég okostelefonos Seeing AI néven futó alkalmazásához a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket használta fel a fejlesztés során. Az ingyenes alkalmazás azt a célt igyekszik megvalósítani, hogy használója a telefon kamerájának és a technológiának köszönhetően minél többet foghasson fel az őt körülvevő világból.

Az alkalmazás többek között olyan mindennapos feladatok elvégzésében nyújt segítséget, mint a leveleink elolvasása, termékek azonosítása, a kapcsolódó tudnivalók közlése bevásárlás közben, és a képek tartalmának leírása. Ujjunkat a képernyőn mozgatva megtudhatjuk a körülöttünk lévő tereptárgyak elhelyezkedését. A Seeing AI más alkalmazásokból is tud képeket importálni.

Az applikáció óriási segítségére lehet az adott handicappel élőknek egy bevásárlás során. A vonalkódot leolvasva, minden szükséges tudnivalót elmond nekünk a telefonunk, de képes pénznemet és színeket is azonosítani, sőt néhány nyelven a kézírást is felolvassa nekünk.

Az app androidos változata december 3-tól - a fogyatékkal élők nemzetközi napjától - vált elérhetővé a szélesebb nyilvánosság számára. Az alkalmazás egyelőre 18 nyelven érhető el amiben a magyar is benne van már, de ezt a Microsoft további 18-cal 36-ra bővítené ki a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.