Hirdetés

Újabb fontos állomáshoz ért az Android 15 fejlesztése



|

A tesztelők már az Android 15 következő verzióját gyűrhetik.

Hirdetés

A tavaly megjelent Android 14 olyan kevés változtatást tartogatott, hogy még tesztünk során is felvetődött bennünk a kérdés, hogy egyáltalán szükség volt-e erre a frissítésre, a Google-féle operációs rendszer következő generációjának viszont ismét lesz alkalma bizonyítani az évenkénti főverzióugrás létjogosultságát.

Habár az Android 15 hivatalos megjelenése csak a nyár végén vagy ősszel lesz esedékes, a keresőóriás által forgalmazott Pixel-mobilok egy részén már február óta elérhető az első ún. Developer Preview, vagyis fejlesztőknek szóló előnézeti verzió, nemrég pedig a második kiadás is elrajtolt, új változtatásokat hozva a palettára.

Hirdetés

Az Android 15 Developer Preview 2-t ugyanazok a készülékek támogatják, mint korábban, vagyis egészen a 2021-ben megjelent Pixel 6-ig és Pixel 6 Próig visszamenően lehet telepíteni, illetve akár emulátoron keresztül is futtatható. A mobilokra szánt képfájlok ezen a weboldalon érhetők el, az emuláláshoz pedig itt találhattok részletes útmutatót. Ami a DP2 újdonságait illeti, a Google több dolgot is megpiszkált, melyek közül a teljesség igénye nélkül néhány:

  • Módosításra került a kezelőfelület, hogy egységesebb élményt nyújtson a műholdas csatlakozáskor, a hálózat használata esetén pedig egy új felugró ablak tájékoztat erről.
  • Gördülékenyebbé válik az azonosítás az NFC-s fizetés során, sok esetben lehetővé téve az egyetlen koppintással járó tranzakciókat.
  • Az alkalmazások már közölhetik, alkalmasak-e a hajtogatós mobilok kis külső kijelzőjén való futtatásra.
  • Az Android 15 képes felfedezni, ha egy app képernyőfelvételt készít, és erről értesíti is a felhasználót.
  • Az alkalmazások több lehetőséget kapnak a Ne zavarjanak-üzemmódra vonatkozó működési szabályok terén.
  • A rendszer részletesebb információkkal szolgál a fejlesztőknek az alkalmazások méretéről.

Az Android 15-nek továbbra sincs megjelenési dátuma, de a platform fejlesztői oldalán megosztott idővonal augusztusra ígéri a kész verziót. Nyár végi Android-rajtra utoljára a 2022-ben kiadott 13-as generációnál volt példa, ettől eltekintve viszont a szeptemberi vagy októberi megjelenési dátumok voltak jellemzőek az utóbbi években.

Ahogy az lenni szokott, az operációs rendszert a Pixelek kapják meg először, ezen túlmenően pedig az egyes gyártókon múlik majd, milyen gyorsan szállítják a frissítéseket a kompatibilis eszközökre. A jó hír, hogy a Google saját mobiljai hamarosan talán Magyarországra is beköszönnek, az Android 15-ről pedig valószínűleg a májusi I/O fejlesztői konferencia fog többet elárulni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.