Hirdetés

Van, ahol már betiltják az iskolai mobilozást



|

A kormány szerint tanulmányok is alátámasztják, hogy az iskolai telefonozás rossz hatással van a tanulmányi eredményekre.

Hirdetés

Februárban számoltunk be róla, hogy az Egyesült Királyságban egy nem kötelező érvényű útmutató készül a brit iskoláknak a mobiltelefon-használat betiltásához, mivel a kormány úgy gondolja, hogy az állandó internet-hozzáférést biztosító eszközök nemcsak a koncentrációt zavarják, de az online zaklatásokra is serkentőleg hatnak, ezért ösztönözni szeretné, hogy minél több oktatási intézmény iktassa ki őket.

Ennél is tovább ment viszont a szomszédos Szlovákia, ahol ajánlások megfogalmazása helyett most az általános iskolákban szinte teljesen megtiltották a telefonok használatát a diákok számára.

A Telex.hu a helyi médiára hivatkozva azt írja, hogy az általános iskolák 1-3 osztályában az órákon és a szünetekben is tiltólistára kerültek a mobilok, míg a 4. és 5. évfolyamban csak akkor használhatják őket a tanulók, amennyiben azt a tanterv is előírja. A 6. évfolyamtól ismét változnak a feltételek, itt ugyanis a tantervi előírás mellett már a pedagógus is adhat engedélyt az okostelefon használatára.

Hirdetés

Az oktatási miniszter az iskolai mobilozás negatív hatásairól érkező visszajelzésekkel okolta a tilalom bevezetését, illetve a 38 országot összefogó OECD kutatásaira is hivatkozott, amelyek szerinte alátámasztják, hogy a gyerekek gyengébben teljesítenek azokban a közegekben, ahol nem szabályozzák a mobiltelefonok használatát. A tiltás életbe lépésének időpontja még nem ismert.

Magyarországon a köznevelési intézmények saját házirendjükben szabályozhatják a kérdést, így saját hatáskörben akár a mobilozás betiltása mellett is dönthetnek, állami szándék azonban nincs a kérdés központi szabályozására. Az ENSZ tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO mindenesetre tavaly az iskolai mobilozás betiltására szólított fel, a tanulmányi eredmények javítása és a bullying elleni küzdelem jegyében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.