Hirdetés

Zuckerberg a Google-re és az Apple-re hárítaná a gyerekek védelmét



|

A Meta ura úgy gondolja, hogy nem a közösségi oldalaknak kellene foglalkozniuk a szülői felügyelet egyik legfontosabb kérdésével.

Hirdetés

A Facebook és az Instagram képében a Metához tartoznak a világ legnépszerűbb közösségi oldalai, melynek apropóján a vállalat épp a legutóbbi pénzügyi eredménybeszámolóján dicsekedett el vele, hogy havonta együttesen 3,14 milliárd ember használja a szolgáltatásait. Az ezzel járó felelősségből viszont nem feltétlenül kér a cég ura, az atombunkerrel felszerelt luxusvillát építtető Mark Zuckerberg, aki nemrég egy hivatalos meghallgatáson amellett kardoskodott, hogy ne nekik kelljen gondoskodniuk a kiskorúak védelmének egy létfontosságú eleméről, ami továbbra sem megoldott az online platformokon.

Zuckerberget a TikTok és az X vezetőivel együtt hallgatta meg a Egyesült Államok Szenátusának Igazságügyi Bizottsága olyan szülők jelenlétében, akik a közösségi médiához kapcsolódó ártalmas hatások miatt veszítették el a gyermeküket.

Hirdetés

Tőlük a Meta első embere ugyan bocsánatot kért mindazért, amin keresztül kellett menniük, a TechCrunch beszámolója alapján viszont azt is elmondta, hogy nem a közösségi platformok, hanem az alkalmazásboltok üzemeltetőinek kellene ellenőrizniük, hogy egy személy valóban egy adott kiskorú felhasználó szülője-e, biztosítva számára a szülői felügyeleti eszközökhöz való hozzáférést.

"Nem hiszem, hogy a szülőknek minden egyes alkalmazásban, amelyet a gyermekeik használnak, fel kellene tölteniük egy azonosítót, hogy bizonyítsák, hogy ők a gyermekük szülei. […] És egy olyan hely, ahol ez valójában nagyon könnyen működhetne, az maguk az alkalmazásboltok, ahol az Apple és a Google már most is - vagy legalábbis az Apple már most is - megkövetelik a szülői beleegyezést, amikor a gyermek fizet egy alkalmazással. Tehát elég triviális lenne egy olyan törvényt elfogadni, amely előírja számukra, hogy a szülőknek legyen kontrolljuk, amikor egy gyermek letölt egy alkalmazást, és ehhez hozzájárulást ad."

- érvelt Zuckerberg, aki ezzel egyben azt is szeretné elérni, hogy minden közösségi oldalra ugyanaz a szabályozás vonatkozzon, hiszen a felelősség áthárításával nem történhetne meg, hogy csak a közösségi médiás piac nagyobb szereplőinek kellene a szülői azonosítókkal foglalkozniuk. Ahogy a TechCrunch emlékeztet, az ötlet nem új, mivel a Meta már tavaly novemberben is előterjesztett egy javaslatot, amely szerint bizonyos alkalmazások letöltésekor az Apple-nek és a Google-nek szülői beleegyezést kellene kérniük a 13-15 éves felhasználóktól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.