Hirdetés

Az OpenAI videógenerátora alapjaiban változtathatja meg a játékfejlesztést



|

Az első sokk után rögtön itt a következő: a Sora játékszimulációs képességeitől vélhetően még maguk a fejlesztők is megrémülnek.

Hirdetés

Lassan tényleg azt hihetjük, hogy ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztés, tudás vagy megvalósuló termék, nemcsak jövőbe mutató, hanem kissé ijesztő is. Egyébként az átlagember számára valószínűleg az egész AI-őrület sokkoló, és inkább tudomást sem akar venni erről az egészről, hiszen elég csak egy demóvideót bemutatni a képességekről, és máris sátánt, boszorkányt, apokalipszist kiáltanak.

Nem meglepő, például az internettel kapcsolatban hallhattunk hasonló hangokat évtizedekkel ezelőtt, az AI fejlődési üteme azonban minden korábbi technológiánál gyorsabb, és egyre többen küzdenek azzal, hogy vajon mi az "igaz" ebből az egészből. A napokban bejelentett Sora, ami az OpenAI műhelyéből robbant a világra, egészen döbbenetes tudással bír, a mozgóképek generálásában olyan szintet mutat, amire talán még nem voltunk felkészülve. A technikai leírásban pedig van egy pont, ami komoly hatással lehet a videojáték-iparra.

Hirdetés

A meglehetősen hosszú, és rengeteg példával illusztrált leírásban csupán egy kicsi bekezdést kapott a virtuális terek kreálásával foglalkozó rész, amiben a Minecraftot hozzák fel példaként arra, hogy a Sora miképp képes pályát, pályarészeket és azon megjelenő objektumokat generálni, ha az utasításban szerepel a "Minecraft" szó.

Önmagában a játék stílusában generált világ talán nem lenne túl izgalmas, de az OpenAI itt nem áll meg, a virtuális tér leképezése mellett a játékos irányítását is szimulálja, miközben figyeli a pályaelemek elhelyezkedését, vezérli az ehhez passzoló kameramozgást, és a mozgó elemekkel kapcsolatos fizikai interakciót (kikerülés, ütközés, akció-reakció stb.). Természetesen mindezt egy alap keretrendszeren belül, és nem minden esetben hiánytalanul és konzisztens módon, de kezdetnek talán ez is eléggé erős.

A Sora a képgeneráláson túl tulajdonképpen játékvilágokon belüli fizikai szimulációra képes, ami új utakat nyithat a fejlesztési szakaszokban, illetve a végső produktumot tekintve. Nem ebben a formában, hanem az adott programra, feladatra paraméterezve, segítve vagy épp fejlődésre késztetve a már létező és használt AI-alapú technológiákat. Az átvezető videók készítésében akár már most bevethető lenne, vagy legalábbis mutatna egy olyan kezdeti állapotot, amin csak finomhangolásokat kellene eszközölni.

Mi lehet ezzel a baj? A teljesen eltérő megközelítés, az évtizedek alatt berögzült rutinok és szaktudás háttérbe szorítása, és a szerepek átalakulása. Fejlesztők helyett hamarosan már csak trénerekről beszélhetünk, akik kódolás helyett a mesterséges intelligenciát etetik adatokkal? Furcsa évtized előtt állunk, a Sora pedig még mindig csak a kezdeti technológiák egyike.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.