Hirdetés

Hivatalos: ezt tudják az új GeForce RTX videokártyák



|

Menetrendszerűen érkeznek az RTX 40-es széria felfrissített modelljei, ám a változások mértéke nem azonos a különböző teljesítménykategóriákban.

Hirdetés

A Las Vegas-i CES hivatalos megnyitása előtt egy nappal az Nvidia nem váratja tovább a PC-s játékosokat és hardverrajongókat, az újévet olyan termékfrissítésekkel indítja, amik nemcsak a portfólió megerősítését segítik, hanem a konkurens megoldások ellenében is ütőképesebbek. Előzetesen szinte minden kiderült az új jövevényekről, aki pedig korábban már birtokolt Super videokártyát, pontosan tudja, hogy ezen a ponton még "félgenerációs" fejlesztésekről sem beszélhetünk, patikamérlegen mért finomhangolásokkal, a nagy átlag számára észrevehetetlen előnyökkel jelennek meg az újdonságok.

Természetesen az RTX-üzenet ezúttal is erős, a ray tracinget támogató játékok sora egyre csak bővül, amikhez az aktuális DLSS-technológia adja a szükséges képsebességet elhozó hátteret. Semmi szokatlan nincs már abban, hogy az Nvidia valójában nem a hardverre fókuszál, csupán egy szükséges elemnek veszi a kereskedelmi célok elérése érdekében, a fókusz a játékélményen, a saját fejlesztésű technológiák előnyein és a korábbi generációkhoz mért előrelépésen van. A jó hír, hogy az árakat tekintve is tetten érhető némi pozitív változás, de nézzük előbb, mennyire lettek szuperek az új RTX videokártyák.

Hirdetés

Az RTX 4070 lesz az új csodafegyver

A hivatalos starthoz képest egészen korán, még valamikor tavaly ősszel szivárogtak az első adatok a megújuló modellekről, és bár egyik-másik becslés picit mellé ment, már akkor azt lehetett olvasni, hogy a Super-sorozat tulajdonképpen az RTX 4070-es párosra helyez jóval több rivaldafényt. Tehát nem ugyanakkora mértékben lép előre teljesítményben a Super-trió, hanem az adott ár/teljesítmény kívánalmak alapján hangolják majd a paramétereket.

Így is történt, a GeForce RTX 4080 Super esetében érhető tetten a legkisebb változás, az egyébként is igen erős normál modell utódjából nem csinált gyengített RTX 4090-et a gyártó, megmaradt az AD103 kódnevű grafikus lapka és a 16 GB GB GDDR6X fedélzeti memória. A változtatások sora kimerül a CUDA-magok számának növelésében (9728-ról 10240-re), az alap- és boost-órajel finom, 90 és 50 MHz-nyi emelésében, illetve a memória modulok frekvenciájának 23 Gbps-os határértékében, ami a VRAM-sávszélességre is hat. Három ponton történtek finomhangolások, az így elért teljesítménynövekedés azonban csekély, egy-két erősebben gyárilag tuningolt RTX 4080 elérheti a Super testvérmodell szintjét. A felsőkategóriás újdonságnak nem a paraméterek, hanem az árazás az igazi fegyvere, az új ajánlott végfelhasználói ár 999 USD, ami 200 USD-val alacsonyabb az elődhöz képest.

Kevésbé jeleskedik ebben a két RTX 4070, a normál és Ti modellek esetében pont fordítva gondolkodott az Nvidia. Az árazás nem változik a jelenleg kapható típusokhoz képest, a kártyák egyes tulajdonságai azonban látványosan eltérnek. A Ti Super az egyetlen, ahol mindenhez hozzányúltak a mérnökök, az újdonság az RTX 4080-on használt AD103 szerényebb tudású változatát kapta, aminek köszönhetően a memória alrendszer kiépítése is fejlődhetett. Eddig a két RTX 4070 között szorosabb volt a kapcsolat, mostantól az Ti-variáns feljebb kerül teljesítményben, a 8448 CUDA-maggal és 16 GB memóriával versenyezhet az RX 7900-as páros ellenében. A VRAM-esetében ráadásul a 256 bitre növelt memóriabusz óriási löketet ad a sávszélességnek, a korábbi 504 GB/s érték 672 GB/s-ra változik; kelleni fog ez a plusz a 16 GB-nyi VRAM megfelelő hatásfokú működtetéséhez.

A legkisebb Super kártyánál a fedélzeti memória helyett inkább a GPU-n erősítettek a fejlesztés során, maradt a 12 GB memória és a hozzá tartozó alrendszer (busz, sávszélesség, frekvencia), az 5888 darab CUDA-magból azonban 7168 lett, ami majd a tuningolt példányoknál a normál RTX 4070 Ti szintjére hozhatja fel az RTX 4070 Supert.

Várható átrendeződések, megjelenések

Az első tesztekre ugyan még várni kell, de az ismertetett paraméterekből érezni, hogy a vonzó ár/érték aránnyal bíró RX 7900-ek ellenében indulnak a Super-variációk, az újdonságok érkeztével egy-egy "régi" modell levonul a harctérről. Sem a normál RTX 4080, sem az RTX 4070 Ti nem lesz tovább elérhető az új verziók bolti megjelenését követően, kizárólag a felső-közép szinten létező RTX 4070 marad meg, és várja a Super társ megérkezését.

A partnergyártók három lépcsőben vezethetik be az újdonságokat, elsőként a legkisebb típus érkezik január 17-től 599 USD ajánlott áron, amit hetente követnek a testvérmodellek, a teljes őrségváltás a január 31-én megjelenő RTX 4080 Superrel zárul. Ami a további árakat illeti, a hazaiakról még nincs információnk, az elsőkörös tesztpéldányok azonban már úton vannak szerkesztőségünkbe, így hamarosan nemcsak a sebességi adatokról, hanem a végleges árcédulákról is beszámolhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.