Hirdetés

Intel processzor kerülhet a next-gen Xbox konzolba



|

Egyre több apró jel utal arra, hogy a Microsoft nem az AMD-vel folytatná az együttműködést, hanem teljesen új alapokra építené fel a soron következő Xbox-generációt.

Hirdetés

A Microsoft gaming üzletága izgalmas változások előtt áll: a híradások szerint elvetnék a játékokra vonatkozó exkluzivitást, a Starfield nemsokára PS5 konzolokra érkezik, és a Game Pass jövője is folyamatosan alakul. Nincs is ezzel semmi gond, amíg a játékosok nem érzik, hogy ők kerülnének hátrányba egy-egy döntés miatt, de az tény, hogy az aktuális Series X/S generáció kapcsán egy ideje új szempontok mentén tekintenek erre a divízióra.

Hogy ez így mennyire csorog le az otthoni játékosok szintjére, nehéz felmérni, leginkább közép és hosszú távon mérhetők az ezekből származó hatások, a hardver maga mindig biztos pont volt.

Iparági suttogásokat meghalló internetes híroldalak és YouTube-csatornák szerint a Microsoft épp kivár, és ahelyett, hogy ismét beszállna egy őrült hardverfejlesztési versenybe, a lehetséges gyártópartnerekkel futja a köröket. Egyrészt meglepő, hogy nem egyértelmű az AMD-vel közös jövőbeni fejlesztés, másrészt az Intel és az Nvidia is képbe került, előbbi ezt korszakváltó lehetőségként élheti meg.

Hirdetés

Érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt, de az Intel állítólag nagyon is teper a lehetőségért, a processzor és a grafikus vezérlő integrációjával igen jól állnak, és az Arc technológiáknak minden bizonnyal jót tenne, ha az elterjedést egy világszinten népszerű konzol segítené. Talán nem véletlen, hogy az MSI Claw kézikonzolja a Meteor Lake kódnéven futó központi egységre épül, a tajvani gyártó elköteleződésén túl sokkal többről, egyfajta iparági szintű demonstrációról lehet szó. Erre utalhat az is, hogy az MSI egyik képviselője rögtön a hivatalos bejelentéssel együtt megerősítette a második generációs Claw-t, ami nyilvánvalóan nem jöhet létre az Intel platformja nélkül.

Intel Lunar Lake integrált 32 GB LPDDR5X memóriával
Intel Lunar Lake integrált 32 GB LPDDR5X memóriával

Az Arc-videokártyákkal kapcsolatos furcsa helyzet szintén erősítheti a pletykát, mert bár a Battlemage generáció elkészül dedikált vezérlőként, az eddig kiszivárgott adatok alapján ebből nem várható notebookokba tervezett variáns, az Intel a processzorokba integrált egységekre fókuszál. Önmagában már az furcsa, hogy ez az üzletág még létezik ebben a formában, de talán épp vihar előtti csendben állunk. Végül, de nem utolsósorban úgy fest, hogy a Microsoftnak nincs élő szerződése az AMD-vel a következő generáció tervezése, gyártása kapcsán, és utóbbit szintén nagyon szeretné megkaparintani az Intel. Avagy a lapka tervezése mellett a gyártást is behúznák, így két legyet (AMD és TSMC) ütnének egy csapásra, a negyedéves pénzügyi adatok alapján pedig nagyon jól jönne a chipgyártói kapacitás kihasználása.

A Sony eközben hosszú távra tervez az AMD-vel, a pletykált kézi konzol mellett a PlayStation 6 készül még Zen architektúrán és Radeon technológiákkal. Hogy ebből az egészből végül mi valósul meg, nem tudni, még az is lehet, hogy a Microsoft épp versenyezteti az említett vállalatokat, és végül az nyer, aki a leggazdaságosabb megoldást teszi le az asztalra. No, ebben az Intelt nem kell félteni…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.