Hirdetés

Még az árcsökkentés sem segít az új GeForce kártyán



|

Hiába a nyári uborkaszezon, az Nvidia üzletfejlesztési csapatai nem pihennek, és szorgosan dolgoznak a nemrég megjelent újdonság piaci elértéktelenítésén.

Hirdetés

Óriási cégérték, szinte rendíthetetlen növekedés és épp csak repedező pénzügyi jelentések, kíméletlen tempó az MI-jövőképhez szükséges technológiák megteremtéséhez és egy karizmatikus vezető; röviden ez az Nvidia, ami egészen elképesztő utat járt be az elmúlt két évtizedben.

Ezen az úton azért néha találkozunk olyan táblákkal, amik egészen direkt módon hirdetik azt, hogy egyébként mi, fogyasztók csak azért kellünk, hogy fogyjon a portéka, és egyébként is, az olcsó videokártyák ideje lejárt. Vannak bicskanyitogató, a multinacionális vállalati forma legtetejéről leküldött üzenetek, amiket mi természetesen a magunk szintjén értelmezünk, de valahol a nap végén még mindig az a helyzet, hogy a különböző felmérések és statisztikák azt mutatják, a GeForce a nyerő választás a játékos közösség számára.

Hirdetés

Nos, nagyon úgy fest, hogy az RTX 4060Ti 16 GB-os verziója hibahatárnál is alacsonyabb jelenléttel vonul majd be a ray-tracing történelembe, a kártyával kapcsolatos összes lépés meglehetősen bizarr és érthetetlen.

Itt már az árcsökkentés sem segít?

Kezdjük ott, hogy egy olyan típusról van szó, amiről a játékosok többsége valószínűleg nem is hallott. Még azok is elbizonytalanodhatnak, akik azért követik a hardveres híreket, hiszen sehol a megszokott, futótűzként terjedő bejelentés, a partnergyártók is radar alatt kommunikálnak, a boltokban csücsülő eladók pedig vagy visszakérdeznek, miről is van szó, vagy fogalmuk sincs a megjelenési dátumról.

Az MSI Ventus verziója több helyen elérhető, de csak minimális darabszám mellett. Az MSI nemcsak ebben, hanem a 16 GB-nyi VRAM értelmét firtató teszt publikálásában is első lett
Az MSI Ventus verziója több helyen elérhető, de csak minimális darabszám mellett. Az MSI nemcsak ebben, hanem a 16 GB-nyi VRAM értelmét firtató teszt publikálásában is első lett

Lehet, most túlzunk egy kicsit, de az tény, hogy európai webshopok egy részében már úgy az árcsökkentés mellett döntöttek az első pár 16 GB-os modell esetében, hogy a kínálat még messze nem teljes, egyes gyártók vélhetően nem is merik szállítani egyelőre a felpumpált VRAM-mal ellátott kiadásokat. Nagy csökkentésről természetesen nincs szó, de azért 30-40 EUR már látszik, a hazai piacon pedig úgy kell vadászni ezekre a kártyákra, a legjava még csak érkezik vagy egyáltalán nem tudni, mikor válik elérhetővé.

Felmerül a kérdés, hogy ez most akkor tényleg probléma-e? Nos, nekünk játékosoknak nem igazán, hiszen bőven van értelmesebb alternatíva a 16 GB-os Ti modell ellenében (230 ezer Ft-os árcédula mellett), a tesztek alapján pedig az AD106-os GPU a 128 bites memóriabusszal egyszerűen nem tud mit kezdeni a duplázott VRAM-kapacitással, sőt, bizonyos esetekben még lassabb is. Az viszont tény, hogy az ezzel kapcsolatos "zaj" kellemetlen, azt a bizonyos tesztet nem felhasználó, hanem egy gyártó publikált, majd rögtön törölte is, a bolti készletek feltöltése pedig gyanúsan lassan zajlik.

Mint annak idején a GPU-hiány hónapjaiban; így fest most az RTX 4060 Ti 16 GB kínálat. Nem jó az ár, nem vonzó a VRAM-mennyiség, és egyre nagyobb a verseny a középkategóriában
Mint annak idején a GPU-hiány hónapjaiban; így fest most az RTX 4060 Ti 16 GB kínálat. Nem jó az ár, nem vonzó a VRAM-mennyiség, és egyre nagyobb a verseny a középkategóriában

Nincs mit igazán pozitívumként kommunikálni, és ezt az Nvidia sem teszi meg, kicsit olyan, mintha ez a verzió nem is létezne. Csak azért van, mert reagálni kellett az egyre olcsóbb szegmensekbe begyűrűző 16 GB-os versenytársakra, a 8 GB kevéssé vonzó a 200 ezres árkategóriában.

Kíméletlen csata előtt állunk

Az AMD gőzerővel készül az RX7700 és RX7800 páros bemutatására, az utóbbiból várható 16 GB-os variáns kínos helyzetet teremthet a zöldek számára. Alapból nem történne semmi különös, láttunk már bőven árversenyt a két gyártó között. Az Ada Lovelace GPU-k farigcsálásából előállított középkategória azonban sebezhetőnek tűnik a specifikációk és nyers erő tekintetében; de nem baj, majd a DLSS3-marketing eltereli a figyelmet. A 16 GB-os RTX 4060Ti-n viszont már ez sem segít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.