Hirdetés

Merész megoldás: hajszárítót ajánl tápkábelei meghajlításához a Seasonic



|

Az RTX 40-es sorozatú videokártyákkal érkező 16 tűs tápellátással még mindig csak a gond van; átlagon felüli odafigyelést igényel annak érdekében, hogy ne füst legyen a használat vége.

Hirdetés

Legutoljára talán akkor lehetett többet olvasni a 12VHPWR tápcsatlakozás körüli mizériáról, amikor a csatlakozót és a vezetékezést érték átdolgozások annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak a gépház belsejében egészen szokatlannak számító rövidzárlatok, égések és az ebből fakadó fizikai sérülések. Ilyenre korábban legfeljebb akkor volt példa, amikor alacsony minőségű alkatrészekkel szerelt tápegységre bízta valaki a PC-jét, vagy egy gyárilag hibás szériából választott, amit aztán az adott gyártó vissza is hívott gyorsan a további kellemetlenségek elkerülése végett.

A 40-es sorozatú RTX-kártyáknál azonban más a helyzet, hiszen minden egyes esetben a lehető legmagasabb minőségű alkatrészekről volt szó, amikhez gyárilag csomagolt, állítólag kellően kitesztelt elosztókábelek kerültek; a baj mégis megtörtént. Erre a helyzetre különféle reakciók érkeztek, egyes kellékgyártók külön üzletágat építettek fel a láthatóan kissé felületesen kialakított szabvány kisegítésére, bár a CableMod épp a napokban kényszerült visszahívni két kábeltípusát, melyek használata leégéssel és súlyos hardverkárosodással járhat.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben a gyártók, a Seasonic részletes leírással és egy meglehetősen furcsa tanáccsal kíván segíteni az érintett felhasználókon.

Hirdetés

Az alapprobléma (mármint a csatolószabvány nem túl acélos kialakítása mellett) abból adódik, hogy akármennyire is óriási méretű egy RTX 4090 vagy annak kistestvére, a 4080, a legtöbb gépházba az ATX-szabványnak megfelelően, az alaplapra merőlegesen kerül beszerelésre. Mivel a kártyák többségének a felső élén helyezkedik el a tápcsatlakozás, ezért az akár négy, 8 tűs PCIe-csatolóvá alakuló kábeladapter az amúgy sem kicsi videokártya és a gépház oldallapja között helyezkedik el, meglehetősen szűk helyen. Emiatt hajlik, és aki már látott ilyen kábel közelebbről, pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, mely ponton és mekkora mértékben hajlik a teljes köteg.

A Seasonic erre próbálja felhívni a tápvásárlók figyelmét, illetve egy igen részletes gyorstalpalót írt össze azok számára, akik először találkoznak a speciális csatolóval. Ami külön öröm a leírásukat olvasva, hogy nemcsak egy száraz, a szabvány specifikációkban felsorolt adatok közléséről van szó, egy ponton konkrét YouTube videókra hivatkoznak, amik kifejezetten a kábel használatára ad használati tippeket.

A legjobb rész azonban a leírás végén jön, a kábel meghajlását ugyanis cseppet sem tiltja a gyártó, hiszen ez természetes tünet a használat során, viszont konkrét távolságot tüntet fel, mint biztonságosan alkalmazható értéket. A gépház oldallapja értelemszerűen ezt nem fogja figyelembe venni, ezért a felhasználónak kell előzetesen formálnia a kábelt: a Seasonic tanácsára pl. egy hajszárítóval ajánlott melegíteni a köteget a bekötés és a meghajítás előtt. Abszolút logikus javaslat, és valahol hálásak is lehetünk a gyártótól érkező javaslatokért, de ez talán már túl mutat a "PC DIY" szeretetén; sokan nem idegenkednek ezektől a módszerektől, az érintett konfigurációk és alkatrészek értékét figyelembe véve talán végre ideje lenne rendbe rakni ezt a tápcsatlakozást. Netán megkérni az összes VGA-gyártót, hogy a kártyák rövidebb, belső oldaláról integrálják, ahol a kábelezést jóval tágabb módon lehet elvezetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.