Hirdetés

Óriásit ugrott az MSI Claw kézi konzolok sebessége



|

Sokan már a bejelentéskor temették az Intel-alapú gépet, most azonban az látszik, hogy rengeteg erőtartalék lapul a Core Ultra processzorban.

Hirdetés

A Steam Deck, a ROG Ally és a Lenovo Legion Go sikere vitathatatlan, mármint ahhoz képest, hogy egy teljesen új kategória megalkotóiról van szó. Azon annyira nem lehet meglepődni (sajnos), hogy a kezdeti szériák gyári hibákkal, szoftveres bugokkal és problémás üzemidővel kerültek a boltok polcaira, de ezeket azóta a gyártók igyekezték kijavítani, megoldani. A ROG Ally-jal kapcsolatos SD-kártyás malőr okozta kellemetlenségeket extra garanciaidővel kezelik (nem mindenhol), és elvileg a melegedéssel és fogyasztással sincs már különösebb gond.

A felsoroltakkal versenyző MSI Claw nemcsak amiatt fura szerzet, mert a többiekkel ellentétben az Intel Core Ultra processzorokra épül, hanem mert a gyártó vezető döntéshozói talán túl korán kezdtek el beszélni az utódokról és a hosszú távú kézi konzolos tervekről. Szokatlan magabiztosság ez ismerve az Intel IGP-k teljesítményét, de úgy fest, nem a levegőbe beszéltek a tajvani gyártónál.

Hirdetés

A legfrissebb hír szerint az Intel és az MSI mérnökcsapatai összehangoltan készültek az első komolyabb szoftverfrissítésre, ami a tajvaniak oldaláról javított BIOS-t, míg a CPU-óriás részéről jelentős teljesítménynövekedést garantáló drivercsomagot jelent. A kettő együttesen új szintre helyezi a kézi konzol teljesítményét, az F1 23-ban mért 45%-os javulás derék, de a Hogwarts Legacyban, Diablo 4-ben és Dead Space-ben talált extra 21-27% sem mondható elhanyagolhatónak.

Minden bizonnyal ennél jóval több játékot érint a változás, az említett címeket az MSI tesztlaborja vizsgálta meg, és ha ez folytatódik, akkor bizony a Claw büszkén kiállhat a Steam Deck, a ROG Ally vagy a Legion Go ellenében. A BIOS-frissítése valószínűleg a Core Ultra 5/7 processzorok energiamenedzsmentjén hangol, ami több erővel kecsegtet az IGP irányából, de a javítások közé olyan tételek is befértek, mint hogy már nem kell külső USB-s meghajtó vagy hub az új BIOS-ok feltelepítéséhez.

Hogy állunk egyébként az MSI Claw elérhetőségével? A hazai piacon mindössze egy forgalmazót találni, gyors kereséssel a kis zöld űrlény fedi fel a konzol árait, amik a Lenovo készülékével egy szinten helyezkednek el. Egyelőre a ROG Allyra nincs piaci fölényt teremtő recept, a sima Ryzen Z1 processzorral szerelt belépőmodell 200 ezer Ft-os ára teljesen más liga, a Core Ulra 5-tel érkező Claw ellenében 120 ezer Ft az ASUS árelőnye. Kíváncsian várjuk a nyári leárazásokat, akciókat, de az Ally egyelőre toronymagasan vezeti ezt a kategóriát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.