Hirdetés

Tovább bonyolítja a HDMI-szabványt a hamarosan bemutatkozó HDMI 2.1a



|

Újabb opcionális funkciót kapunk, amit nem fog garantálni a friss megjelölés.

Hirdetés

Néhány hete már foglalkoztunk a témával, hogy komoly keveredés van a HDMI-szabvány körül, mivel az aktuális, 2.1-es standard feltüntetése valójában nem garantálja, hogy az adott termék tényleg támogatja az azzal járó előnyöket (pl. 4K/120Hz, FRL, VRR, ALLM).

Ennek oka, hogy a licencet kezelő HDMI Forum és a HDMI Licencing Administrator teljesen nyugdíjazta a HDMI 2.0 elnevezést, így a partnerek a valós funkcióktól függetlenül is használhatják a HDMI 2.1 jelölést. A gyártók eddig többnyire korrektek voltak, és általában HDMI 2.0-sként tüntetik fel a legújabb trükköket nélkülöző tévéket, ám erre jogi értelemben semmi sem kényszeríti őket.

Hirdetés

Most pedig tovább bonyolódik a képlet, a január 5. és 8. között esedékes CES 2022-n ugyanis bemutatkozik a szabvány új változata, a HDMI 2.1a, ami a Source-Based Tone Mapping (SBTM) nevű opcionális funkcióval dobja fel a repertoárt. Ez dióhéjban a HDR-t teszi tökéletesebbé azzal, hogy a megjelenítő helyett a forráseszközre bízza a kalibrálást és az optimalizálást.

A HDMI Forum szerint bizonyos eszközöknél akár egy firmware frissítéssel is engedélyezhető lesz az újdonság, de a jelölés szempontjából ez mindegy is, hiszen az eddigi eljárás az új sztenderdre is érvényes lesz, tehát nem kell minden eszköznek támogatnia az SBTM-et, amelyiken ott virít majd a HDMI 2.1a.

Így pedig a jövőben is azt ajánljuk, hogy új tévé vagy monitor vásárlásakor érdemes ellenőrizni a részletes leírást, hogy az adott termék valóban szállítja-e a kinézett funkciókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.