Hirdetés

Új alsókategóriás GeForce válthatja a kiöregedő GTX-eket



|

Pénztárcabarátnak ugyan nem neveznénk, de az RTX 30-as sorozatból érkező modellnek köszönhetően ray-tracing effekttel bővülhet a belépőszint tudástára.

Hirdetés

Egyáltalán nem meglepő, hogy a videokártyákkal kapcsolatos hírek többsége a közép- és felsőkategóriás modellekről szól, az ezekkel kapcsolatos pletykák és teljesítménybeli tények keltik fel leginkább a PC-s játékosok érdeklődését. Ezeken a szinteken az árak sokkolóak lehetnek, de ezt talán már mindenki megszokhatta, az alsóbb szinteken azonban egyes képességek hiánya vagy az alaposan megnyirbált architketúra tényleg bosszantó tud lenni.

Elég, ha csak a 4 GB-nyi videomemóriával kapcsolatos gyártói indoklásokra térünk ki, vagy a 64 bites memóriabusz elfogadására ösztönző gyártói kommunikációt említjük; nem könnyű úgy választani az újgenerációs belépőszintű kártyák közül, hogy ne érjen valami érthetetlen korlátozás vagy számítási kapacitást érintő akadály.

Az Nvidia sem most fogja felkavarni e kategória állóvizét, mindenesetre az RTX 3050-es "újjászületése" hozhat némi izgalmat a 100 ezer Ft alatti árszinten.

Hirdetés

Még mielőtt rátérnénk az újdonsággal kapcsolatos paraméterekre, érdemes átböngészni az aktuális piaci kínálatot. Meglepően vegyes a kép az alsókategóriában, ha csak az Nvidia kínálatot nézzük, akkor GTX 10 és 16-os versenyzők vegyülnek itt-ott beragadt RTX 2060-as és temérdek RTX 3050-es kártyával. Viszonylag nagy a szórás az árazást tekintve, a legaljáról választva nyilvánvalóan nem lehet igazi játékélményt garantáló portékákról beszélni, az RTX 3050 viszont igen közel helyezkedik a kifutó termékcsaládnak nevezhető GTX 1650/1660 páros árpontjaihoz.

A modernebb architektúra mellett a 8 GB-nyi VRAM említhető még fontos előnyként a 3050-es javára, az egyik orosz illetőségű online webshop szerint azonban hamarosan itt is rendet tehet az Nvidia, és picit megigazítja az árakat és a kínálatot. A Palit márkajelzés alatt kiszivárgó három újdonság fő ismertetőjegye a 2 GB-tal csökkentett videomemória, amiből feltételezhető, hogy a memóriabusz szélességes is csökken, 128-ról 96 bitre. Nem hangzik túl jól, mint ahogy a GPU alapórajele körülbelül 500 MHz-nyit veszít az értékéből, cserébe legalább nem nyúlnak a boost-frekvenciához, ami normál kiadással megegyező értéken, 1777 MHz-en tetőzik.

A stream processzorok számában nem történik változás, a felhasznált lapka típusát illetően azonban vannak még kérdőjelek. Az utóbbi időben a 8 GB-os RTX 3050-ekre már a szerényebb méretű GA107 került, és várhatóan ez lesz használatban az új verzión is. Már csak amiatt is, mert az Nvidia szeretnél minél alacsonyabbra vinni a kártya tipikus energiafogyasztását, ebben egyenlőre ellentmondásos értékek szerepelnek a pletykákban. Ha csak a paraméterekben történt változást nézzük, akkor a 130-ról 115 W-ra csökkenés reálisnak tűnik, a PCIe-tápcsatlakozás nélküli 70-80 W-os TDP-keret eléréséhez talán alacsonyabb boost-órajel szükséges. Elképzelhető, hogy kétféle GPU közül válogathatnak majd a partnergyártók, és a valamivel frissebb GA107 kerülhet a szerényebb fogyasztású, akár passzív hűtéssel szerelt kiadásokra.

Pontosabbat majd csak január végétől tudhatunk, a januári tündöklést az RTX 40-es Super-kártyák kapják, februárban jöhet csak az RTX 3050 6 GB-os, olcsósított verziója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.