Hirdetés

Új tápegység is kellhet az Nvidia új videokártyái mellé



|

Brutális áramfelvételről beszél az Nvidia RTX 4000-es széria kapcsán két, a hardverpiac belsős információt ismerni vélő szivárogtató.

Hirdetés

Ugyan még be sem jelentették, és várhatóan csak ősszel jelennek meg az AMD és az Nvidia következő generációs videokártyái, a zöld csapat újításait egyre inkább félve várjuk. A teljesítménynövekedés, amiről pletykálnak, minden kétséget kizáróan beindítaná a gamerek nyáltermelését, de úgy tűnik, több téren súlyos árat kell fizetnünk a generációs ugrásért. Egyfelől a félvezetőhiány miatt csak rendkívül drágán megvásárolható gyártókapacitás tornássza feljebb az árcímkére kerülő számokat, másfelől azt pletykálják, az áramfelvétel terén is könnyfakasztó specifikációkra van kilátás.

Hirdetés

Már a jelenlegi generációt is aligha titulálhatjuk csekély energiafelhasználásúnak, ugyanis egy referencia RTX 3090-es is 350 Watt teljesítményt követel, ami a különböző gyártók saját megoldásai esetében akár 400 Wattig is felkúszott. Ehhez képest egy hardveres témákban jártas szivárogtató, Greymon55 úgy tudja, akár duplájára is nőhet a Lovelace kódnév alatt futó GPU-k által felvett áram mennyisége, értesülései szerint 450, 650, és 850 Watt TDP-vel érkezhetnek az RTX 4080, 4080Ti, és 4090 modellek. Hozzátette persze, hogy ezek nem végleges specifikációk, változhatnak a jövőben.

A beszélgetésbe később egy másik szivárogtató, kopite7kimi is beszállt, aki elmondása szerint hasonló számokról, 450, 600, és 800 Wattról hallott, de szerinte csak megerősítetlen pletykákról van szó belsős forrástól származó értesülés helyett.

Ez a fogyasztás persze további kérdéseket vet fel, egyfelől a hűtés, másfelől az áramellátás tekintetében. Az utóbbi kapcsán lehet, hogy egy nagyobb kapacitású tápegység beszerzése nem minden esetben oldja meg a problémát, a pletykavonatra felszálló kopite7kimi szerint az is előfordulhat, hogy az új kártyák esetében követelmény lesz a PCI-e 5.0-s csatlakozó használata, illetve akár új, 3x8 pines tápcsatlakozó is megjelenhet az RTX 4000-es modelleken (igaz, ez a spekuláció csupán a számok drasztikus növekedésén és saját fantáziáján alapul).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.