Hirdetés

4K vagy full HD? Így videózz mobillal!



|

Négyszer több pixel, jobb részletesség - ezt nyújtja a 4K-felbontás, amire már akár a középkategóriás mobilok is képesek. Mégsem biztos, hogy érdemes átállni full HD-ről.

Hirdetés

Nem vitás, hogy a 4K-felbontású videók lélegzetelállító minőséggel rendelkeznek, egy filmnél vagy akár egy blogbejegyzésnél is sokat emelhet az élményen, ha azt nem 1080p-ben, hanem 4K-ban rögzítik. Jó ötletnek tűnhet tehát, ha a saját kis otthoni videóidat is 4K-ban készíted el. Már csak azért is, mert a tévéknél szintén ez a felbontás az alap évek óta. De meg fogsz lepődni: sok mindenen múlik, hogy a 4K-s vagy a 1080p-s rögzítés adja-e a jobb eredményt. A döntés pedig korántsem olyan egyértelmű, mint ahogyan az elsőre látszik.

Persze a képminőség összetett dolog, de próbáljuk megfogni a dolgot első körben a részletesség alapján. Elvégre a 4K lényege pontosan az, hogy a korábbi, 2 millió pixel helyett négyszer annyi információt, 8 millió pixelt tárolhatunk a videó rögzítése során. Csakhogy a történet nem ennyire egyszerű; a mobilok akkor is (szinte) a teljes szenzort használják, amikor 1080p-ben rögzítünk, így képpontra vetítve ebben az esetben több információval gazdálkodnak. Ez a gyakorlatban kisebb zajt és szebb kontúrokat jelent. Illetve jelenthet, mert a mobilgyártók egyre okosabb kameraszoftverei azért elég jól fel tudják javítani a 4K-s videókat is. Hogy mennyire, az telefontól függ - a prémium modellektől általában jó eredményre, a középkategóriás telefonoktól viszont gyengébb produktumra számíthatsz. Neked kell tehát eldöntened, hogy a zajmentességet preferálod-e, vagy azt a felvételt, amelyben a több részlet mellett adott esetben több zaj is fellelhető.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.