Hirdetés

A legjobb SSD-k, ha már unod, hogy lassú a géped



|

10 ezer vagy 200 ezer forint? Ha jól választasz, látványosan felgyorsíthatod laptopod vagy asztali géped. Ezek ma a legjobb vételek.

Hirdetés

Titkos összetevőként hivatkoztak rá, amikor megjelent, és csillogásából azóta sem veszített az SSD, ami ma már kötelező komponense minden PC-nek, legyen az asztali konfiguráció vagy notebook. A Solid State Drive-ok óriási előnye a hagyományos merevlemezekhez képest, hogy nagyságrendekkel gyorsabbak mind adatátvitel, mind adatelérés tekintetében.

Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy teljesen némán dolgoznak, jelentősen kisebb helyet foglalnak és nem érzékenyek a mozgatásra, ütődésre sem. Persze néhány dologra oda kell figyelni választásnál, ha nem szeretnél csalódást. Nem mindegy, hogy milyen szabványt választasz és az sem, hogy milyen sebességet garantál a gyártó.

Hirdetés

Manapság már a PCIe-n kapcsolódó NVMe modellek a legelterjedtebbek, ám ezek közül is érdemes a minimum 5 GB/s adatátviteli sebességre képes példányokat előnyben részesíteni. Ha 1 TB-osnál kisebb kapacitást választasz, az írási tempó sem lesz maximális, ha viszont nagyon nagy kapacitású és villámgyors SSD-re voksolsz, a melegedésre kell különösen odafigyelned.

Cikkünkben mutatunk öt kiváló vételt, amelyek mind jó sebességet és remek szolgáltatásokat nyújtanak, miközben áruk versenyképes. Amennyiben régebbi gépben cserélnél lassú HDD-t gyors SSD-re, a SATA-n kapcsolódó, 2,5 colos modellek közül válogass, de újabb, modern gépnél az NVMe-t részesítsd előnyben.

Belépőszint: ADATA Legend 800 500GB

Ha szigorúan csak a rendszer és néhány felhasználói program számára szükséges adattárolót vásárolnod, munkáidat pedig többnyire felhőbe, vagy külső adattárolóra mented, egy 500 GB-os SSD is elegendő lehet. Az ADATA Legend 800-as modellje modern alapokra építkezik, így akár 3,5/2,8 GB/s olvasási/írási tempót is képes elérni, emellett támogatja a legújabb szabványokat. A 3 év garancia elegendő, ahogy a 300 TBW-s írási strapabíróság is hosszú évekre elegendő.

Ár: 13 500 Ft

Középkategória: Kingston KC3000 1 TB

Az egyik legnépszerűbb gyártó új terméke a KC3000-es széria, amelyből az 1 TB-os ideális választás akár egyszerűbb gamergépbe is. A PCIe 4.0 szabvány és a modern vezérlő lehetővé teszi, hogy megfelelő rendszerben akár 7 GB/s szekvenciális tempót is elérjen adattárolód, aminél gyorsabbat csak nagyon drágán találsz ma a piacon. A KC3000-re nem szimpla matricát ragasztott a gyártó, az alumínium jelentősen segíti a hőelvezetést, miközben egy notebookban is könnyedén elfér. Fontos extrája az 1 TB-os KC3000-nek, hogy egyoldalon szerelt, kapsz hozzá kezelő- és klónozószoftvert, valamint a 800 TBW-s strapabírósága is megnyugtatóan hosszú használatot garantál. Ha az 1 TB mégsem lenne elegendő, 2 és 4 TB-os változatban is megtalálod a szaküzletekben.

Ár: 25 900 Ft

Észszerű felsőkategória: Corsair MP600 Pro XT 2 TB

2 TB-nyi tárhely már egy gamergépben is elegendő akár több játék egyidejű tárolására is. A Corsair MP600-as családjában több modellt is találsz, mi a Corsair MP600 Pro XT-t választottuk, mert robusztus gyári bordát szereltek rá, támogatja az AES-256 titkosítást, emellett ára is megfelelő. A PCIe 4.0 x4-es modell 7,1/6,8 GB/s szekvenciális olvasási/írási sebességre képes, az 1 milliós IOPS pedig kifejezetten jó tempót garantál kisebb méretű fájlok esetén is. Az MP600 Pro XT másik vonzó tulajdonsága, hogy 1400 TBW-s érték mellé 5 év garancia jár.

Ár: 63 900 Ft

Csúcskategória: Samsung 990 Pro 4 TB

Szédítő sebességű óriási tárhelyet kapsz a Samsung 990-es SSD-jével, bár tény, hogy ez ma még igen drága mulatság. A 4 TB-os modell PCIe 4.0-n kapcsolódik (a PCIe 5.0-s SSD-k még ritkák és csak kevés rendszer támogatja őket), és csúcsteljesítménye elérheti az akár 7450 MB/s-os szekvenciális tempót is. A Samsung a 990-es modellel új vezérlőchipet vezetett be, így az elődhöz képest nem csupán gyorsabb tempóra, alacsonyabb fogyasztásra is számíthatsz, illetve a hőtermelés is csökkent. A Samsung SSD-khez jár a Magician szoftver is, ami az egyik legjobb tárhelykezelő segédprogram.

Ár: 125 500 Ft

Sebességbajnok: Seagate FireCuda 540 2 TB

Amennyiben egy új AMD vagy Intel konfiguráció boldog tulajdonosa vagy és nem elégszel meg a nagyon gyors adattárolással, válts PCIe 5.0 szabványú SSD-re. A vadonatúj technológia megduplázott sávszélességet biztosít, ám ehhez még a vezérlőknek is fel kell nőniük. A Seagate FireCuda család legújabb tagja jó úton jár, hiszen olvasásnál és írásnál is képes elérni a 10 GB/s sebességet, ami egy SATA-s SSD-nek a 17×-ese. A strapabíróságot a 2000 TBW-s írhatósági mutató garantálja, viszont a robusztus hűtésről feltétlenül gondoskodnod kell, máskülönben a FireCuda 540 pillanatok alatt túlmelegszik és lelassul.

Persze ez már az abszolút extrém kategória, ahol az árcédulát nem szabad túl sokáig nézni, ha nem akarsz elszédülni. Sokan inkább más utat választanak a sebesség felturbózására. Megfelelő alaplappal ugyanis SSD RAID tömböt is kiépíthetsz, RAID 0-ba kapcsolva pedig meg is duplázhatod a tempót, méghozzá a FireCuda 540 árának töredékéért.

Ár: 159 900 Ft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.