Hirdetés

Szünetmentes tápegységek: így védd meg eszközeidet!



|

Az áramszolgáltatás kiszámíthatatlan: elég egy apró hiba, és máris elsötétül minden, PC-nk és hifiberendezésünk tönkremegy. Megmutatjuk, hogyan védekezz ellene.

Hirdetés

Rengeteg veszély leselkedik minden elektromos eszközünkre, amelyek teljesen védtelenek a legtöbb támadás ellen. A legsúlyosabb az áramkimaradás, mert ilyenkor számítógépünk azonnal kikapcsol, aminek kötelező velejárója az adatvesztés is. Ezt okozhatja rossz időjárás, egy villanypóznát kidöntő autó vagy akár egy otthoni rövidzárlat is. De nem ez az egyetlen gond, amire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk több százezres eszközeinket megvédeni és lehetőleg adatainkat is biztos helyen tudni.

Hirdetés

Ugyan az elmúlt években sokat javult a magyarországi áramszolgáltatás minősége, még mindig sok helyen előfordulhatnak áramtüskék, jeltorzulások és feszültségingadozások. Mindegyik veszélyes a legtöbb eszközre: ha szerencsénk van, mindössze némi adatunk vész el, PC-nk pedig minden előjel nélkül újraindul vagy lefagy. Nagyobb a gond, ha a tápegység nem rendelkezik megfelelő védelmi áramkörökkel - ilyenkor leéghet a tápegység, és ha tényleg pechesek vagyunk, a számítógépen belüli komponensek is tönkremehetnek.

Sokan minderre ma már csak legyintenek, mondván, notebookjuk van, amit nem fenyegetnek ezek a veszélyek. Sajnos ez tévhit, ugyanis a laptopok tápegységei is könnyedén eléghetnek, pótlásuk pedig egyrészt nem olcsó, másrészt a gépben is kárt okozhatnak. Ugyanez igaz a tévére, a hifire, a soundbarra és a játékkonzolokra is - ezek érzékeny és drága készülékek, érdemes gondoskodnunk a védelmükről.

Frissen szűrt áram

A megoldást már régen kidolgozták, és évtizedek óta elérhető bárki számára: ez az UPS, vagyis Uninterrupted Power Supply, magyarul a szünetmentes tápegység. Kezdetben ezeket csakis nagyvállalatok engedhették meg maguknak, ráadásul a szekrény méretű berendezések mindössze pár percig juttattak áramot az eszközöknek. Szerencsére ez ma már a múlté, a modern szünetmentes tápegységek kicsik, egy asztal alatt, a fal mellett teljesen el lehet őket rejteni, és különösebb gondoskodást, karbantartást sem igényelnek - hosszú évekig észrevétlenül teszik a dolgukat.

A modern UPS-ek két alapvető funkciót látnak el: egyrészt szűrik a hálózati áramot, másrészt áramkimaradáskor megóvják eszközeinket, kizárva ezzel az adatvesztés lehetőségét.

Ehhez igen bonyolult vezérlést, egy invertert (átalakítót) építettek a mérnökök az eszközökbe: alapvetően megszűri a bejövő áramforrást, illetve egyidejűleg tölti a több, kisebb akkumulátort. Amint a hálózati áramforrás megszűnik, a vezérlés átvált, és az akkumulátorok hajtják meg a kimeneteket. Az átállás olyan gyorsan, átmenet nélkül megy végbe, hogy mindössze egy kattanást hallunk, és az UPS-re kapcsolt eszközök zavartalanul működnek tovább. A védelem is hasonlóan rugalmas, az UPS a feszültségingadozást dinamikusan képes egészen tág határok között kompenzálni, mielőtt akkumulátoros módra váltana.

A UPS-ek mesés világa

Ha egy átlagfelhasználónak azt állítjuk, a szünetmentes tápegységek izgalmasak, készüljünk fel rá, hogy kinevet: kívülről mindegyik UPS egy unalmas, fekete kocka, nem villognak, nem néznek ki úgy, mint egy Forma-1-es autó, és a PC-k sem lesznek gyorsabbak tőlük. Funkciójukat tekintve azonban már sokkal érdekesebbek, és hatalmasak a különbségek az olcsó és a drága modellek között.

Ha például csak egy szimpla védelmet szeretnénk sok pénzért megvásárolt tévénkhez vagy számítógépünkhöz társítani, nem kell mindjárt 50 ezer forintos kiadással számolnunk, ennek töredékéért vehetünk egyszerű áramszűrős elosztót. Ez pontosan ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos elosztók, vagyis azoknál valamivel jobban megépített, van rajta kapcsoló és néhány LED is. Ilyen például az APC Essential SurgeArrest PM5-GR, amely nem tartalmaz akkumulátort, viszont nagyon olcsó, és tökéletesen megvédi eszközeinket. Használata pontosan olyan egyszerű, mint egy normál, ötcsatlakozós elosztóénak, csakhogy megbízható védelmet is kínál, ami óvja a rákapcsolt eszközöket, legyen az PC, tévé vagy bármilyen más fogyasztó.

Ha az adatvesztést is szeretnénk elkerülni, ennél több funkcióra lesz szükségünk, de még mindig nem kell túl nagy kiadással számolnunk. A szünetmentes tápegységek már belépőszinten legalább 400 VA-es kapacitást kínálnak, jó néhány kényelmi funkcióval kiegészítve. Egy modern UPS-en ma már sok, akár hat-nyolc csatlakozót találunk, ám szokás szerint ezek közül nem mindegyiket kapcsolták rá az akkumulátoros körre. Ez azért előnyös, mert áramkimaradás esetén priorizálhatjuk készülékeinket. Például a monitor, a PC és a router számára kiválaszthatjuk a szünetmentes áramellátást, míg a nyomtatónak, az erősítőnek és a mobiltöltőknek elegendő a szűrt feszültség - ezek lekapcsolódhatnak áramszünetkor. Ezzel jelentősen kitolhatjuk az akkumulátoros üzemidőt, így bőven marad időnk befejezni munkánkat, elmenteni az adatokat, elküldeni az e-maileket, és biztonságosan lekapcsolni a PC-t. Ha szeretnénk egy ilyen alapszintű, de megbízható védelmet, a Centralion Blazer kiváló választás: a 400 VA kapacitás egy átlagos asztali PC-nek nagyjából 8-10 perc használatot jelent teljes áramkimaradás esetén, miközben a Blazer egyszerre akár három eszközünket is megvédi, és szinte fillérekért, 13 ezer forintért a miénk lehet.

A közép- és felső kategóriás szünetmentes tápegységek ezenfelül számtalan kényelmi szolgáltatást nyújtanak, amelyek közül többért is érdemes megfizetni a felárat. Az egyik ilyen az USB-s adatkapcsolat a PC-vel. Ehhez már szoftver is jár (lásd a képen), amely kommunikál a számítógéppel, és a Windowst is képes vezérelni. Amikor minden normálisan működik, akkor figyeli és naplózza az áramellátást, jelzi az esetleges áramtüskéket és feszültségingadozásokat, illetve méri a fogyasztást. Amint azonban megszakad az áramellátás, és az UPS átvált akkumulátoros módba, egy általunk előre beállított profil aktiválódik, amely képes akár hibernált üzemmódba is kapcsolni gépünket. Ilyenkor adatvesztés nem történik mentés nélkül sem, és később ugyanonnan folytathatjuk munkánkat.

Azt is megadhatjuk, hogy hány százalékig merülhet az UPS, mielőtt biztonságosan lekapcsolja a PC-t. Ezekért a kényelmi szolgáltatásokért sem kell csillagászati összeget fizetnünk. Az APC BE700G-GR modell kevesebb mint 30 ezer forintért 700VA kapacitást nyújt, amely már egészen hosszú ideig, akár 30-45 percig is képes fenntartani az feszültséget PC-nk számára, illetve USB-s csatlakozásán keresztül a PowerChute programmal a Windowst is vezérli.

A drágább szünetmentes tápegységek a kapacitásban lépnek előre jelentősen, de néhány extra szolgáltatást is kapunk. Ilyen például a kijelző, amely nagyon hasznos és informatív. Az általában kisméretű kijelző probléma jelentkezésekor azonnal megmutatja a hiba forrását, de bármikor ellenőrizhetjük a feszültségszintet, az aktuális akkumulátoros áthidalási időtartamot és a pillanatnyi összfogyasztást is. Az APC Back-UPS BX1400UI egy modern, irodai asztali gépet már akár 1,5-2 órán át képes akkumulátorról üzemeltetni, de még akkor sem kell azonnali lekapcsolástól tartanunk, ha éppen játszunk: ilyenkor is 14-30 perc áll rendelkezésünkre a biztonságos kikapcsolásig.

Totális védelem

Nem kérdéses, hogy mennyire hasznos egy jól megválasztott szünetmentes tápegység, azonban ez még nem minden. Érdemes megbízható, ismert és elismert gyártó termékét választani nem csupán a támogatás, a jó minőség és a megfelelő szoftver, hanem a garanciavállalás miatt is. Az APC eleve három év garanciát vállal minden szünetmentes tápegységére, azonban az ingyenes termékregisztrációt követően az esetlegesen elszenvedett kárt is megtéríti számunkra, méghozzá igen nagy értékhatáron belül. Ha bizonyíthatóan úgy ment tönkre egy-egy berendezésünk elégtelen áramszolgáltatás következtében, hogy közben rá volt kapcsolva egy APC UPS-re vagy védelemmel ellátott elosztóra (SurgeArrest Essential), a cég megtéríti kárunkat akár 50-100 ezer euróig is. És ami a legjobb: ez egy élettartamra szóló garancia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.