Hirdetés

Az 5 legjobb képnézegető Windows alá



|

Akár profi vagy, akár a nyaralós képeidet szeretnéd egy kattintással feljavítani, ezeket a szoftvereket nem árt ismerned.

Hirdetés

Akár a hátteret cserélnéd ki, akár arcokat retusálnál, akár obskúrus formátumban elmentett fotókat nyitnál meg, ezeket a képszerkesztőket nem árt ismerned, ha továbblépnél a Windows gyári megoldásain. Márpedig reméljük, továbblépnél, hiszen ingyen is találhatsz nagyszerű megoldásokat, egy kis ráfordítással pedig az MI erejét is bevetheted.

Adobe Bridge

Inkább szortírozó-rendszerező szoftver és az első lépés ahhoz, hogy importálhassuk projektjeinket az Adobe egyéb termékeibe (Photoshop, Lightroom, After Effects stb.), mégis itt a helye, ez ugyanis a profi fotósok első számú go to megoldása, ha előnézetről, válogatásról és minőségellenőrzésről van szó. Ez pedig nem véletlen. Ahogy az sem, hogy nem csak külön, hanem például Photoshopból is indítható, mint egy fejlettebb "Megnyitás" funkció.

Hirdetés

A Bridge a Photoshophoz, Lightroomhoz és hasonló monstrumokhoz képest kicsi, rugalmas és gyors. Bélyegképekben a legerősebb: választható méretű, részletes, jó minőségű előnézeti képeket mutat, a videófájlok pedig meg is mozdulnak. Minden Adobe által ismert (értsd: az összes) formátummal elboldogul, a vektorgrafikákat épp úgy megmutatja, mint a nyers képfájlokat. Azonnal láthatóak a metaadatok, a képeket pedig a legkülönbözőbb szempontok szerint szűrhetjük és rangsorolhatjuk, akár felhasználói értékelés mentén is, így például képsorozatok többkörös válogatására is kiváló.

A képeket, videókat ráadásul módosítani is lehet, akár kötegelve is, így nagyban megkönnyíti a szigorú kritériumokkal érkező megrendelőknek leadandó munkát.

Ár: ingyenes (próbaverzió)

Letöltési link

ACDSee Photo Studio Ultimate

Az ezredforduló legnépszerűbb képnézegetője él és virul, sőt, jobb formában van, mint valaha: komoly vállalattá nőtte ki magát, amely többféle csomagot kínál otthoni felhasználóknak, hobbistáknak, profiknak, és azoknak, akik a mobilplatformokat részesítik előnyben. Amellett, hogy remek az előnézeti felülete, azaz barátságos, könnyen átlátható rendszerben nézhetjük és szortírozhatjuk a bélyegképeket, komoly képszerkesztő funkciókat is találunk, amelyekkel elsősorban a profi fotósokat kényezteti az ACDSee.

A Photoshopot ugyan nem váltja ki, de egy-két mozdulattal szelektálja ki a tárgyat, az arcvonásokat, de kiválaszthatjuk a kép bizonyos régióit színek, világosság szerint, és még rétegműveleteket is végezhetünk. Kicserélhetjük a hátteret, az eget, pár kattintással retusálhatunk és még neveket is társíthatunk az arcokhoz, hogy később ez alapján is kereshessük fotóinkat.

Ár: 109,95 dollár (egyszeri díj)

Letöltési link

Ashampoo Photo Commander

Sok funkciót felsorolunk majd itt is, amely a legtöbb képnézegetőre, képszerkesztőre jellemző, de az Ashampoo két dolog miatt kiemelkedik a mezőnyből: teljesen ingyenes és kifejezetten az amatőröknek szánják, akik bőven megelégszenek mobiltelefonjukkal egy profi felszerelés helyett, de azt azért szeretnék, hogy a képeik a lehető legjobban nézzenek ki.

A szokásos bélyegkép-alakú előnézeti rendszerezésen, szűrésen, szortírozáson kívül rengeteg automatikus képjavító funkciót kínál, azaz nem kell csúszkákkal állítgatnunk a színeket vagy kontrasztot és kézzel javítani az esetleges képhibákat: egy-két kattintás és eltűnik a vörös szem, a pattanás, és helyére kerül a fehéregyensúly is. Azaz a nyaralós képeinket úgy emelhetjük új szintre, hogy külön dolgozni nem kell velük. A végeredményt slideshow formájában is megmutathatjuk barátainknak, de a felületről közvetlenül is posztolhatjuk őket a közösségi oldalakra, vagy küldhetjük a kiválasztott fotókat e-mailben.

Ár: ingyenes

Letöltési link

Excire Photo

A fejlett előnézeti és képszerkesztő funkciók nagyszerűek, ám mindenki - nem csak a profik, hanem bárki, aki szeret mindent megörökíteni - eljut egy pontra, ahol már kezelhetetlenül sok a képfájl a gépén. Ez nem csak azért probléma, mert egy kisebb meghajtót képesek észrevétlenül megtölteni a fotók, hanem azért is, mert egy idő után semmit sem találunk majd meg. Erre kínál tökéletes megoldást Az Excire Photo.

A szoftver automatikus tartalomelemzésben jeleskedik: képes felismerni és a megfelelő tagekkel ellátni a fotók témáit, szereplőit, helyszínét, az eredményt pedig XMP formátumba is exportálhatjuk. Gyűjteményünket mappákba rendezhetjük és kiszűrhetjük a felhalmozódott duplikációkat is, azaz rengeteg tárhelyet szabadíthatunk fel a duplán átvett, vagy nagyon hasonló fotók törlésével. Azt is szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen érzékeny a duplikátumkeresés, azaz mennyire kell, hogy hasonlítson egyik kép a másikhoz, hogy megjelenítse mint "gyanús" találatot.

Az Excire ráadásul nem a felhőben dolgozik: az elemzésért felelős MI-t maga a szoftver tartalmazza, azaz helyben fut. Beszédes funkció, hogy a jelenlegi verzió 50 ezer fotó együttes (előnézeti) megjelenítésére képes.

Ár: 99 euró

Letöltési link

IrfanView

Nem áraszt el funkciókkal, nem is szép és installálása kissé macerás, mégsem véletlen, hogy rengeteg profi szakember ragaszkodik az IrfanView csomagjához. Ennek két oka van:

  • Nagyon-nagyon gyors;
  • Működik.

Ezt pedig még a piacvezető szoftverek sem mindig mondhatják el magukról. Az IrfanView egyébként egy dologra jó: megnézni a képeket és kész. A nagyon kicsi, diszkrét, fél másodperc alatt települő ingyenes szoftver még a legnagyobb nyers fájlokat is azonnal megjeleníti, nem tölt, nem gondolkodik, egyszerűen megmutatja a fotót. A legújabb nyers formátumokat is támogatja, igaz, ehhez külön le kell töltenünk a plugincsomagot, ám ez pár másodpercet jelent csupán.

Külön indhítható a képnézegető és a Thumbnails nevű mappákat és bélyegképeket megjelenítő felület. Egy gomb a teljes képernyős megjelenítés, gyorsbillentyűkkel választhatunk a 100 százalékos és a kijelzőhöz igazított nézegetés közt, forgathatunk, menthetünk, konvertálhatunk, akár csoportos műveleteket, például átnevezést is végezhetünk. Képmanipulációs funkciók akadnak ugyan, de ezt ne erőltessük: egyértelmű, hogy az IrfanViewt nem erre találták ki.

Ár: ingyenes

Letöltési link

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.