Hirdetés

Copilot a mindennapokban - kipróbáltuk, mire képes a Microsoft mesterséges intelligenciája



|

Elképesztő gyorsasággal terjednek a mesterséges intelligenciát hasznosító appok és szolgáltatások, de a felhasználók jelentős része még szkeptikus. A Microsoft ökoszisztémája sokat tehet az AI megértéséért és elfogadásáért.

Hirdetés

Óriási technológiai robbanással, és azóta sem csillapodó érdeklődés által kísérve tört be életünkbe a mesterséges intelligencia. Csupán hónapok kellettek ahhoz, hogy a fél világ megőrüljön, és teljes iparágak forduljanak azonos irányba, ami szerintük a jövő. Őrületes a felhajtás és médiazaj, pedig sokan elfelejtik, hogy itt nem a semmiből előbukkant találmányról van szó, hanem egy évtizedek óta létező technológia lépett a következő fázisba.

A terjedés gyorsasága elsősorban annak köszönhető, hogy a milliárdnyi eszközzel kapcsolódunk az internetre és egymáshoz, az adatátvitel nagysága, a modern hardverek számítási kapacitása és a hálózati szabványok fejlődése ideális az AI előrelépése szempontjából. Azonban mi, az átlag felhasználók ismét le vagyunk maradva: nem csupán a technológia megértésével vannak gondok, bőven akadnak olyanok, akik még nem is hallottak az AI-ról, vagy egyszerűen nem tudják kontextusba helyezni a kifejezést, értelmezni a jelentőségét.

Jól hangzik a Copilot, mint márkanév, de emögött nagy felelősség és edukációs nyomás lapul meg; a legnépszerűbb operációs rendszer és irodai alkalmazáscsomag miatt egyértelmű a Microsoft vezető szerepe az AI-korszakban. Nézzük, miképp lesz a 2024-es év a tömegek számára az AI éve.

Hirdetés

Egy társ, nem ellenség

A szenzációhajhász média természetesen tesz azért, hogy a mesterséges intelligencia ne csak pozitív, hanem rémisztő és veszélyes szerepkörben is szerepeljen a címlapokon. Például hogy az új korszak megoldásai, alkalmazásai elveszik az emberek munkáját, ami egy nagyon leegyszerűsített és felszínes értelmezése annak, ami éppen történik. Egyrészt ha valaki elkezdi használni a Copilotot (vagy más generatív AI környezeteket, promptot), rájön, hogy egyszerűen nem tartunk itt, másrészt az állásvesztést inkább úgy érdemes értelmezni, hogy azok kerülhetnek óriási előnybe, akik értik és megfelelően használják az AI-t. Aki kimarad, lemarad, ami nemcsak személyekre, hanem cégekre, szervezetekre is igaz; legalábbis most ezzel buzdítanak a technológia használatára.

Érdemes megnézni, hol tart jelenleg a technológia, mik a határai, és mit jelenthet ennek napi szintű használata. Kezdheted az ingyenes lehetőségekkel, mint pl. a ChatGPT vagy még sok más, böngészőben elérhető felület. Kipróbálhatod, milyen lehet saját chatbotot tanítani a videokártyád vagy processzorod AI-képességeivel, vagy épp csak egyes funkciókat kiváltani az új technológiával - videószűrési, képfeldolgozási módszerek is lehetnek ezek, amiknél gyorsabb és pontosabb eredmény az ígéret.

A Copilotot, mint társat szándékozik bevezetni a köztudatba a Microsoft. Ez remélhetőleg mindjárt számos tévhitet is eloszlat, és segít a helyére tenni a technológiát. Nincs szó önálló működésről és beláthatatlan, korlátozásoktól mentes adatfelhasználásról, sőt, magától sem csinál semmit a szolgáltatás egészen addig, amíg mi meg nem kérjük rá. Titkárnő? Haver? Tudakozó? Igazából mindegy, hogyan tekintesz rá, de semmiképp sem helyetted van, hanem azért, hogy az információáramlás és -feldolgozás gyorsabb és könnyebb legyen.

Ilyen a Copilot

Érezhető, hogy a Microsoftot is váratlanul érte az AI-fejlődésnek ezen tempója: a végső elnevezés, és az erre épülő nevezéktan is csak nemrég vált véglegessé. Nagyon leegyszerűsítve most szinte minden Copilot: a böngészőben futó keresésre, válaszadásra és tartalomgyártásra hangolt ingyenes verzió mellett ott az Office-alkalmazásokba integrált variáns, a vállalati infrastruktúrát védelmező Security verzió, vagy épp a fejlesztőkre finomhangolt GitHub Copilot. Kezdetnek bőven elegendő a böngészőben elérhető kiadás, ami környezettől függően (otthoni vagy munkahelyi) kínál remek próbálgatási lehetőségeket. Funkcionálisan szinte mindent a kezünk alá pakol, de még ennél is fontosabb, hogy mindezt magyar nyelven teszi. A kérdések feltevése, a parancsok beadása és a kimenet mind-mind magyar, natívan, nem angolból fordított szövegként. Keresés, kép- és zenealkotás, csevegés - bármi, amire épp szükséged van.

Korábban Bing Chat néven futott, ma már Copilotként köszön vissza a böngészőben beépült formában elérhető AI. Az operációs rendszer angol nyelvű beállítása miatt tér el a két felület, de mindkettő ért és válaszol magyarul, a picit buta exceles kérdés és a cicás gamer PC-s képgenerálás sem akadály.
Korábban Bing Chat néven futott, ma már Copilotként köszön vissza a böngészőben beépült formában elérhető AI. Az operációs rendszer angol nyelvű beállítása miatt tér el a két felület, de mindkettő ért és válaszol magyarul, a picit buta exceles kérdés és a cicás gamer PC-s képgenerálás sem akadály.

A Copilot in Windows a böngészős változat integrációja a Windows operációs rendszerbe, miközben a Microsoft az alkalmazások szintjén is bevezeti ezt az AI-segítséget, funkcionalitást. Képek, videók szerkesztésében tűnhet majd fel, de figyeli a letöltendő alkalmazások megbízhatóságát is. Egyelőre csak tesztelők használhatják, a végleges kiadás várhatóan az egyik tavaszi rendszerfrissítés része lesz.

Az irodai felhasználáshoz igazított Copilot for Microsoft 365 (illetve a normál Copilot üzleti adatbiztonsággal megspékelt kiadása) viszont elérhető, csupán a magyar nyelv hivatalos megjelenésére kell még egy picit várni. Egyébként enélkül sincs tragédia: bár a Copilothoz tartozó prompt felület az utasításokat angol nyelven várja, képes magyar nyelvű válaszokat adni, illetve magyar nyelvű tartalmakban keresni. Nem hibamentesek, de használhatóan jók a kimenetek, némi finomítást követően lehet velük dolgozni. Az Office-alkalmazások integrációja viszont már nincs ingyen, 30 USD havi előfizetési díj mellett érhetők el a Wordbe, Excelbe és egyéb appokba integrált Copilot-funkciók.

Összegezz, írd meg, prezentáld, számold ki

Izgalmas kipróbálni a böngészős verziót a csevegéssel, irányított információkra hangolt keresésekkel és képgenerálással, némi gyakorlással sokat javíthatsz keresési hatékonyságodon. Ennél is nagyobb hasznát veheted a Copilotnak a tipikus munkahelyi feladatokban. Az egyszerűbbek közé tartozik például egy adott dokumentum összefoglalása, egy kolléga vagy külsős partner kontaktadatainak kikeresése, vagy akár egy Teams meeting leirata pontokba szedve a könnyebb olvashatóság érdekében. Az összegzés pazarul működik, aki egyszer kipróbálta, szinte biztos, hogy rászokik és áldani fogja a Copilot nevét. Teams megbeszéléseknél szintén hasznos, és egész jól működik: az ún. "meeting minutes" e-mailekhez nem kell feltétlenül jegyzetelni, az alkalmazás megteszi ezt helyetted. Fontos ugyanakkor, hogy minden ilyen apró vagy összetettebb feladat csak akkor működik, ha Te rendelkezel megfelelő licenccel; nem számít, hogy a dokumentumot készítő vagy a Teams-meetinget elindító személy Copilot-felhasználó-e, vagy sem.

Bal oldalon egy szimpla utasítással generált útmutató dokumentumok archiválásához, jobb oldalon pedig az Nvidia Blackwell sajtóközleménye és annak összegzése a Copilot segítségével. Hamarosan mindez magyar nyelven, de arra figyelj, hogy egy adott dokumentum feldolgozása Sharepoint vagy Onedrive megosztáson keresztül kérhető.
Bal oldalon egy szimpla utasítással generált útmutató dokumentumok archiválásához, jobb oldalon pedig az Nvidia Blackwell sajtóközleménye és annak összegzése a Copilot segítségével. Hamarosan mindez magyar nyelven, de arra figyelj, hogy egy adott dokumentum feldolgozása Sharepoint vagy Onedrive megosztáson keresztül kérhető.

Érdekesebb feladat a prezentációk készítésének támogatása, vagy az Excel-funkciók segítése. Félreértés ne essék, semmi újat nem csinál a Copilot, nincsenek rejtett, csak most, az AI-által elérhetővé váló sablonok vagy függvények. Csupán felgyorsít bizonyos munkafolyamatokat, részelemeket, amikkel adott esetben rengeteg időt el lehet vesztegetni. Ha rendelkezésre áll egy termékbemutató, kereskedelmi ajánlat, vagy akár egy szakdolgozat dokumentumként, abból képes a Copilot prezentációt készíteni, megtalálni a megfelelő sablont hozzá, valamint azon belül változtatni a formázásokat. Mindez független a diaszámtól, több száz oldalas prezentációkon pont úgy megy végig, mint a kisebb anyagokon. Itt pedig már nagyon is jelentős az az időspórolás, amit a Copilottal elérhetsz: nem szükséges 10 vagy 100 dián végigkattintgatnod és elrendezned a kinézetet, tördelést, ezt a rendszer automatikusan és jó minőségben elvégzi helyetted.

A Wordben megnyitott sajtóközleményből generált prezentáció egész pofás lett az egyszerűsége mellett, az alkalmazott stílus finomhangolható, és ahogy láthatod, minden diához elkészítette az előadói jegyzetet. Kb. 20 másodperc alatt generálta le a 11 diát, kizárólag doc vagy docx fájlból tud dolgozni, de ez később bővülni fog.
A Wordben megnyitott sajtóközleményből generált prezentáció egész pofás lett az egyszerűsége mellett, az alkalmazott stílus finomhangolható, és ahogy láthatod, minden diához elkészítette az előadói jegyzetet. Kb. 20 másodperc alatt generálta le a 11 diát, kizárólag doc vagy docx fájlból tud dolgozni, de ez később bővülni fog.

Ami az Excelt illeti, talán erre várnak a legtöbben. A függvényhasználat és a táblák, mezők áttekintése, értelmezése sokaknak fájdalmas és időrabló. Ott még nem tartunk, hogy a Copilot egy szimpla szöveges prompt beadásából negyedéves pénzügyi kimutatást generál, de a függvényhasználatot valóban segíti. Elég megadni neki, hogy mire van szükséged (pl. egy adatsorból kiválasztani bizonyos adatokat, majd ezekkel számításokat végezni), és azt a kérésnek megfelelően egy új oszlopként vagy sorként megjeleníti. Itt még lehetnek hiányosságok és működésbeli pontatlanságok, de akkor sincs baj, ha esetleg rosszul dolgozott; a prompt mindig lehetőséget ad arra, hogy pontosíts, ne fogadd el az eredményt, valamint új utasítással, kéréssel a helyes irányba tereld.

Kommunikációs pajtás

Az irodista élet egyik legjellemzőbb eleme az e-mail alapú kommunikáció - sokan chatként gondolnak rá, így a napi levélmennyiség indokolatlanul magasra kúszik. Ezen ugyan nem fog segíteni a Copilot, de aki nemzetközi környezetben dolgozik, segítséget kérhet idegen nyelvű levelek írásában. Csupán meg kell adni az Outlookban, hogy kinek és miről szeretnél írni, és pár másodperc múlva már láthatod az AI által generált szöveget. Erősen ajánlott minden szükséges információt megadni előzetesen, a mesterséges intelligencia nem fogja kitalálni a gondolataidat, viszont segít formába önteni a fejedben vagy jegyzeteidben lévő elemeket.

Az ikonsoron elhelyezkedő Copilot gombra kattintva kérhető a szövegírási támogatás, de egyébként az emailtörzs szerves része az AI-segéd. Csak be kell írnod neki, mit szeretnél emailben elküldeni, és segít összeállítani a levelet. Apró pontatlanságok, félreértések lehetnek, ezeket könnyen javíthatod, vagy akár kérhetsz egy teljesen új szöveget a kommunikációs stílus átállításával.
Az ikonsoron elhelyezkedő Copilot gombra kattintva kérhető a szövegírási támogatás, de egyébként az emailtörzs szerves része az AI-segéd. Csak be kell írnod neki, mit szeretnél emailben elküldeni, és segít összeállítani a levelet. Apró pontatlanságok, félreértések lehetnek, ezeket könnyen javíthatod, vagy akár kérhetsz egy teljesen új szöveget a kommunikációs stílus átállításával.

Az opciók között a megírt levél stílusát is megváltoztathatod: lehet hivatalos, semleges vagy akár versbe öntött, továbbá a generált szöveg hossza is megadható. Ha nem tetszik az eredmény, elvetheted az egészet és kérhetsz új szöveget némi plusz információ megadásával. Arra azért figyelj, hogy ezek a szövegek (különösen a hivatalos stílusrétegben írt) nagyon elüthetnek a tőled megszokott kommunikációs sémáktól, tartalmazhatnak pontatlanul megfogalmazott adatokat is, ezért minden esetben alaposan ellenőrizd, mielőtt elküldöd, felhasználod.

Hasonlóan az e-mail-íráshoz, a Teams üzenetek megírásában is segít a Copilot, de azt minden bizonnyal Te is észreveszed majd, hogy ezt nem tolakodó módon teszi. Nincs mindenhol Copilot ablak vagy parancssor, ezeket külön gomb megnyomására hozhatod elő. Az online megbeszélések esetén is mindössze annyi automatizmus van, hogy az előre tervezett befejezés előtt 10 perccel felbukkan egy ablak, miszerint szeretnéd-e, ha a Copilot összefoglalná a meetingen elhangzottakat.

Minden út a felhőbe vezet

Cikkünkben ízelítőt adtunk arról, mi milyen funkciókkal találkoztunk, és te mire számíthatsz a Copilot használata során. A szolgáltatás a Windows-integrációval várhatóan óriási löketet kap, és ahogy fejlődnek az AI-alapú technológiák, úgy kapunk egyre összetettebb tudást és funkcionalitást. Felmerülhet a kérdés, hogy mindehhez kell-e új PC-t vásárolnod? Nos, csak akkor, ha már rendelkezel olyan célszoftverekkel, amelyekben kliensoldali számítással működő, AI-alapú megoldások rejlenek (képszerkesztés, videofilterezés, 3D-animációk tervezése stb.), ilyenkor egy dedikált NPU-egység jelentősen gyorsíthatja a sebességet és takarékoskodhat a fogyasztással. A Copilot és társai azonban felhő-infrastruktúrában működnek, ezért használhatod bármelyik böngészőben, de a Copilot for Microsoft 365 esetén a fájlfeldolgozások is csak akkor működnek igazán, ha Onedrive vagy Sharepoint tárhelyeken dolgozol.

Fontos kérdés még az adatbiztonság, avagy mennyire korlátozhatod a működését abban a tekintetben, hogy érzékeny adatokat ne használjon fel, vagy, ha épp erre kérnéd, akkor figyelmeztessen. Itt egyelőre rengeteg az ismeretlen tényező, ezért érdemes szigorú felhasználói kontrollt gyakorolni, ez garantálhatja a biztonságos működést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.