Hirdetés

Elképesztően sok a selejt az orosz processzorok között



|

Továbbra is döcögősen halad a nyugati technológiáktól való függetlenedés Oroszországban.

Hirdetés

Az orosz vezetés már Ukrajna 2022-es lerohanása előtt is törekedett a nyugati cégektől független, saját fejlesztésű processzorok arányának növelésére az államigazgatásban, a háború miatt kivetett szankciók pedig végképp kényszerhelyzetbe hozták az országot, amely elsősorban a Baikal Electronics nevű cég hardvereire épít.

Habár ezt tavaly csődeljárás alá vonták, a jelek szerint a vállalatnál továbbra is folyik a munka, az orosz erőforrások viszont nemcsak végtelenül elavultak, hanem a selejtek aránya is nagyon magas lehet köztük.

A Tom's Hardware legalábbis orosz sajtóértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy az elkészült Baikal CPU-k több mint 50%-a selejtesen kerül le a futószalagról, melynek oka egy bennfentes forrás szerint a gyártás során használt gépek nem megfelelő beállításában, valamint az őket kezelő személyzet tapasztalatlanságában keresendő.

Hirdetés

A problémák a gyártás utolsó fázisában, az úgynevezett csomagoláskor (packaging) jelentkeznek. A szakzsargon így nevezi azt a folyamatot, amikor a chipet a fizikai sérüléseket és a korróziót meggátoló tartóburkolatba helyezik. A nyugati szankciók hatására a legnagyobb chipgyártók, köztük a tajvani TSMC felbontották az együttműködést az oroszokkal, így a Baikal azóta feltehetően kínai partnerekkel készítteti a 28 nm-es processzorait, a csomagolást viszont igyekszik hazai szereplőkkel megoldani.

A Biakal korábban egyetlen partnerrel, a kalinyingrádi GS Grouppal végeztette a csomagolást, ám ez önmagában nem tudta kiszolgálni az igényeit, így két másik szereplő, a Milandr és a Mikron is lehetőséghez jutott, a selejtek magas aránya viszont arra utal, hogy ez korántsem zajlik problémamentesen.

A beszámoló alapján az oroszoknak ugyanakkor van esélyük arra, hogy javítsák a felhasználható CPU-k arányát, amennyiben a tapasztaltabb gyártók mintájára tökéletesítik a válogatást és a minőségbiztosítást. A csomagolási folyamat megfelelő elsajátítása persze csak az egyenlet egyik része, Oroszország ettől még nem tud majd hazai fejlesztésű, korszerű lapkákat gyártani, hiszen a processzorok elkészítésében továbbra is Kínára kell támaszkodnia.

A Vlagyimir Putyin vezette rezsim mindazonáltal nincs egyedül ezzel a problémával, jelenleg az Egyesült Államok és az EU is jelentős összeget áldoz arra, hogy függetlenedjen a távol-keleti gyártópartnerektől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.