Hirdetés

Ezt próbáld ki, ha lecsapott rád a WannaCry



|

Egy nyílt forráskódú alkalmazás jó eséllyel fel tudja oldani a fájlok titkosítását.

Hirdetés

Bár a WannaCry zsarolóvírust átmenetileg megállították, egyes hackerek dolgoznak az újraindításán, és már így is rengeteg gép és felhasználó esett áldozatul a kártevőnek. A Microsoft kiadta a biztonsági frissítéseket, azonban mit tehet az, aki már a frissítés előtt megfertőződött? 

Hirdetés

Sokáig úgy tűnt, hogy az áldozatoknak két választása van: fizetnek vagy beletörődnek a helyzetbe, és feladják. Egy ideje azonban van harmadik választás is: a biztonsági kutatók megtalálták a módját, hogy visszafejtsék az adatok titkosítását a váltságdíj kifizetése nélkül is. 

Sajnos a módszer nem működik mindenkinél, a siker feltétele ugyanis, hogy lehetőleg gyorsan cselekedjen az áldozat, és ne indítsa újra a PC-t, ha azt megfertőzte a WannaCry. 

Két eszköz is létezik erre a feladatra, amelyek egy memóriába írt prímszám alapján számolják ki a visszafejtéshez szükséges kulcsot. Újraindításkor ez a prímszám törlődik, az esély elszáll. A gond az, hogy túl sok várakozás után pedig felülíródik, ezért kell sietni. 

Aki Windows XP-t vagy Windows 7-et futtat, annak a Wanakiwi nevű nyílt forráskódú alkalmazással érdemes próbálkoznia. A letöltés és kicsomagolás után csak futtatni kell a fertőzött gépen, és reménykedni. 

A Wanakiwi ugyanúgy dolgozik, mint a korábbi, Adrien Guinet által fejlesztett Wannakey, azonban míg az utóbbit csak Windows XP-n tesztelték, addig a Benjamin Delpy által írt Wanakiwi újabb verziókon is működik. Ez azért fontos, mert a jelek szerint nem a Windows XP, hanem pont a Windows 7 miatt volt annyira sikeres a WannaCry. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.