Hirdetés

Így takaríthatod hatékonyan az eszközeidet



|

Eszközeid folyamatos tisztán tartása több okból is erősen ajánlott - a mostani helyzetben pedig egyenesen kardinális kérdés, amit nem érdemes halogatni.

Hirdetés

Maradj otthon, és moss gyakran kezet - ezt a két, egyébként nagyon is hasznos és betartandó tanácsot mantrázzák az emberek az elmúlt hónapokban szerte a világon. Arról azonban kevés szó esik, hogy az általunk egész nap fogdosott és tapogatott dolgok is extrém veszélyforrásnak számítanak a koronavírus miatt. Értelemszerűen nem szappannal vagy súrolókefével kell nekiesnünk  mindegyiknek - de akkor mi a legjobb módszer?

Hirdetés

Mobiltelefonjaink mindig kéznél vannak, és állandóan nyomogatjuk őket - biztonságos fizetéshez, bevásárlólista menedzseléséhez vagy egyszerűen csak a mostanában fájóan nélkülözött személyes kontaktus fenntartásához. Az érintőképernyő pedig nem csak az ujjlenyomatokat gyűjti, felületén már rövid idő alatt is több százféle baktérium telepedhet meg, amiket aztán más felületekre is pillanatok alatt átviszünk. A személyes higiénia mellett épp ezért érdemes komolyan venni eszközeid tisztaságát.

Persze a tavaszi nagytakarítás időszakában egyébként is ajánlott külön figyelmet fordítani az elektronikus készülékek kipucolására, hiszen egy elhanyagolt PC nem csupán esztétikai és higiéniai értelemben kifogásolható, de a lerakódott szennyeződések idővel akár teljesítményvesztéshez is vezethetnek. Egy ponton túl ugyanis megnehezítik a megfelelő hűtés fenntartását, a megnövekedett üzemi hőmérséklet pedig extra terhelést jelent a ventilátoroknak, valamint lassítja és amortizálja a gépházban lévő áramköröket is. Mielőtt azonban nagy elánnal nekilátnál a suvickolásnak, nem árt tisztában lenned az ajánlott, illetve a minden körülmények között kerülendő praktikákkal is.

Egészséges munkaállomás

A PC belső tisztítására alapvetően a sűrített levegő a legalkalmasabb. Egy alapos takarításhoz nem árt akár két-három flakonnyi spray-t is beszerezni, de természetesen kompresszort is használhatsz erre a célra. A makacsabb szennyeződésekhez, illetve az apróbb zugok kitakarításához jó szolgálatot tehet pár fültisztító pálcika, a NYÁK-lapok esetén ezeket akár még izopropil-alkoholba is belemárthatod. Mielőtt nekiállsz, áramtalanítsd a gépet, majd párszor próbáld meg így elindítani, hogy a kondenzátorokban biztosan ne maradjon töltés.

Miután leszedted az oldalfalakat, ezeket rögtön meg is tisztíthatod - alapesetben elég egy mikroszálas ronggyal, esetleg PC-tisztító habot is használva mindenhol jól áttörölni. A ház elején és hátulján lévő szellőzőket fújd vagy porszívózd át. A ventilátorokat viszont ne ezzel a módszerrel próbáld meg portalanítani, inkább szereld ki, tisztogasd meg egy puha ecsettel, és fújd át jó alaposan sűrített levegővel, a lapátokat picit lefogva, hogy ne pörögjenek nagyon. Ezután jöhet a gépház belseje: alaposan fújd ki mindenhol, a legapróbb zugot sem kímélve.

Érdemes a CPU hűtőbordáját is kitakarítani. Többnyire itt is elég egy kiadós átfújás, a sűrített levegő-spray pici csöve szépen befér a bordák közé. Amennyiben nagyon makacs szennyeződésről van szó, vedd le a bordát az alaplapról, és egy ecsettel söpörd ki mindazt, amit a levegő nem tudott. Extrém esetben akár meg is fürdetheted langyos szappanos vízben. Ha már leszerelted a blokkot, mindenképp ellenőrizd a CPU hővezető pasztáját, és ha szükséges, cseréld frissre. Először száraz ruhával vagy papír zsebkendővel töröld le a régi pasztát, a maradékot pedig izopropil- vagy etil-alkohollal tudod eltüntetni. A NYÁK-lapokon enyhébb szennyezettséget tapasztalva bőven elég, ha egy ecsettel fellazítod a port, majd óvatosan megkínálod sűrített levegővel.

A tápegység teljes kitakarítása nem kezdőknek való feladat, a megbontása ráadásul általában garanciavesztéssel jár. Jó hír, hogy kívülről ezt a komponenst is át tudod fújni sűrített levegővel, és ez a viszonylag fiatal, tehát jó eséllyel kevésbé szennyeződött tápok számára jellemzően elegendő is.

Laptop és perifériák

Laptopod teljes belső takarítása jóval nagyobb macerával jár, ha egyáltalán lehetséges otthoni körülmények között. Ettől függetlenül egy-két évente érdemes ezt is alaposan kitakarítanod. Amennyiben nem tudod, vagy nem akarod szétszedni, keress fel egy szervizt, ahol jó eséllyel elvégzik a procedúrát, ráadásul garanciavesztés nélkül, ha hivatalos a szolgáltató. Emellett te magad is sokat tehetsz laptopod egészsége érdekében, ami elsősorban a burkolat rendszeres takarítását, illetve a csatlakozók és perifériák tisztán tartását jelenti. A mikroszálas törlőkendő és a sűrített levegő többnyire tökéletesen megfelel a célnak. Előbbit használhatod webkamerád tisztítására is - ha még ezután is piszkos vagy homályos a közvetített kép, az alkoholos fülpiszkálót nagyon óvatosan használva gondoskodhatsz a problémáról.

A monitort, illetve a laptop kijelzőjét monitortörlővel érdemes kezelésbe venni, de ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, ablaktisztító spray-t is használhatsz - azt viszont soha ne a monitorra fújd, mindig a törlőkendőre. A monitortisztító gélt vagy habot egyszerűen csak vidd fel egy mikroszálas kendővel a felületre, majd alaposan töröld át az egészet. Bármivel is állsz neki törölgetni a képernyőt, előtte ajánlott egy ecsettel vagy sűrített levegővel eltüntetni a por nagy részét, hogy a felület minél kisebb eséllyel karcolódjon a művelet közben.

A billentyűzetből első körben szimplán rázd ki a nagyobb szennyeződéseket, majd fújd át nagyon alaposan sűrített levegővel a billentyűközöket. Haladj végig az eszköz teljes felületén fertőtlenítőkendővel, vagy használj kifejezetten erre a célra kifejlesztett tisztítógélt. Az egeret törölgesd meg száraz ruhával, majd egy fogpiszkáló segítségével pucold ki az illesztéseket. Ezután alkoholba (esetleg vízbe) mártott fültisztító pálcikával alaposan tisztítsd meg az egér teljes felületét - ne hagyd ki az optikai szenzort sem. Ha megszáradt, töröld át mikroszálas kendővel. A nagytakarítás után is rendszeresen használj fertőtlenítő kendőt a perifériák tisztán tartására.

Gyakran tisztítsd, amit tapogatsz!

Ahogy azt már korábban említettük, az érintőképernyős eszközök egyik nagy hátránya, hogy muszáj őket állandóan összetapogatni. Belső takarításról velük kapcsolatban nem igazán beszélhetünk, annál nagyobb figyelmet kell fordítani a külső felületek folyamatos fertőtlenítésére.

Egy szemüvegtisztításra alkalmas mikroszálas törlőkendővel körkörös mozdulatokkal alaposan menj végig a képernyőn. Jó szolgálatot tehet a szemüvegtisztító folyadék vagy spray is, de ezt sose öntsd vagy fújd közvetlenül a készülékre. Ha végeztél, töröld át a kijelzőt a kendő száraz részével is. A ház felületeinek tisztításához nyugodtan használhatsz boltban kapható, enyhén nedves fertőtlenítő kendőt is, amennyiben a gyártó ezt nem kifogásolja. Fontos, hogy tisztogatás után töröld szárazra a felületeket.

Ne hanyagold el a csatlakozókat se, a felgyülemlett kosz ugyanis könnyen érintkezési problémákat okozhat.

Az ilyen, nehezen hozzáférhető csatlakozók kitakarítására jó szolgálatot tehet egy fogpiszkáló vagy kiegyenesített gemkapocs, amelynek szárára celluxot tekersz, természetesen a ragadós oldalával kifelé. Óvatosan dugd bele a csatlakozóba, így egyben ki is tudod húzni a hívatlan vendégeket a készülékedből.

Kerülendő praktikák

Vannak olyan eszközök és módszerek, amelyek lakásod tisztán tartásához beválnak ugyan, de elektronikai eszközeidnek többet ártanak, mint segítenek. Ilyen például a billentyűzetek és a gépházban lévő alkatrészek számára a vizes rongy, mert ezzel csak szétkened a port, illetve a kis résekbe befolyt víz zárlatot okozhat. Az érintőkijelzőknél felejtsd el a papír zsebkendőt és a nyálat, de az agyonhasznált, poros mikroszálas kendő sem tesz már jó szolgálatot, mivel ez is pont úgy összekarcolja majd a képernyőt, mint a zsepi. A kijelzőn lévő érzékeny védőréteg pillanatok alatt tönkretehető ablaktisztítóval vagy zsíroldóval, ezért ezek használatát mindenképpen mellőzd. Hiába fertőtlenít, a műanyag részek tisztításakor felejtsd el az alkoholt, ez ugyanis kárt tehet a felületekben. A csatlakozókat pedig nem érdemes sűrített levegővel fújni, ugyanis a kosz egy része így könnyen a gép belsejében landolhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.