Hirdetés

Leállítás vagy alvó állapot - melyik a jobb a PC-dnek?



|

Van-e értelme mindig kikapcsolgatni a gépet, vagy elég csak lenyomni alvó módba ha felállunk az asztaltól?

Hirdetés

A PC-s tábor tagjainak általában nagyon határozott, és sokszor teljesen ellentétes véleménye van arról, hogy mi is a helyes magatartás, ha az ember számítógépet használ. Mennyi helyet kell hagyni a merevlemezen, ki lehet-e csak úgy húzni a pendrive-ot, lehet-e szőnyegre tenni a gépházat? Ilyen és ehhez hasonló kérdések osztják meg a társadalmat.

Meg persze az, hogy ki kell-e kapcsolni a gépet, ha felállunk előle a nap végén. Egyesek szerint az újraindítási ciklusok idővel amortizálják a hardvert, míg mások szerint egy alvó módban lévő gép csak fölöslegesen zabálja az áramot.

Hirdetés

Amikor kiadjuk a számítógépnek a parancsot a leállításra, a rendszer szépen fokozatosan leállítja a futó programokat és alkalmazásokat, valamint lekapcsolja az egyes alkatrészeket. Ez növeli az egyes hardverelemek élettartamát. Ugyanakkor érdemes arra figyelni, hogy a leállítás előtt mentsük el a fájljainkat (bár erre a modern operációs rendszerek már emlékeztetnek), ilyenkor ugyanis a memória is törlődik, visszakapcsoláskor nem lehet majd visszaállítani azokat.

Ezzel szemben az alvó mód - ahogy a neve is mutatja - csak egy (ideális esetben) rövid szundira küldi a gépet, ami így valahol félúton van a ki- és bekapcsolt állapot között. Alvó módból sokkal gyorsabban áll fel a rendszer, mintha nulláról bootolnánk, a programjaink is futnak még, a fájlok is nyitva maradnak. 

Mi szól akkor mégis a kikapcsolás mellett? Bizonyos alkalmazások működésébe bezavarhat az alvó mód, és "ébredés" után előfordulhat, hogy nem állnak teljesen helyre. Emellett a PC ilyenkor fogyaszt minimális energiát, általában 3-10 W-ot. Futás közben ezzel szemben jellemzően 60-300W-ot, komolyabb gamer PC-k esetében ennek a dupláját is felveszi a gép.

Ha tehát csak rövidebb időre állunk fel a gép elől és nem akarunk mindent újraindítani, célszerű az alvó állapotot választani, míg a nap végén inkább válasszuk a kikapcsolást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.