Hirdetés

Linux támogatással érkezik a legkisebb ROG gamer PC



|

Hardveresen egyedülálló a ROG NUC, egy igazi játékra termett piciny konfiguráció, és úgy fest, hogy a lehető legtöbb PC-s játékost szeretnék elérni a segítségével.

Hirdetés

Az Asus különálló márkájának Las Vegas-i bemutatója ugyan csak virtuálisan zajlott le, és a rengeteg termék miatt egy-egy újdonságra mindössze pár perc jutott, a helyszíni kiállítótermekben alaposabban szemügyre lehetett venni az érdekesebb fejlesztéseket. A ROG NUC a notebookos bejelentések mögött, valahol a háttérben "bújt meg", pedig a készülék első ránézésre sokkal izgalmasabb, mint bármelyik gamer laptop. Leginkább a fizikai méretei miatt döbbenetes ez a kis gép, de a specifikációs táblán feltüntetett OS-támogatástól válik igazán érdekes gamer konfigurációvá.

A ROG Ally után talán nem meglepő, hogy a hagyományos asztali számítógépes vonalon megjelenik a Linux támogatása, ami egészen pontosan annyit tesz, hogy a gyártó a megadott disztribúcióhoz hivatalos terméktámogatást biztosít. Sőt, ha a felhasználó úgy kívánja, akkor gyárilag előtelepített Linux-rendszerrel érkezik, ami bár nem forradalmi lépés, de örömteli változás a múltbeli windowsos fölényhez képest.

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy az ún. 2,5 literes gépházkategóriában indul a ROG NUC, nagyon magas számítási teljesítményt pakoltak a burkolat alá. A gyártói termékoldalon egyébként 14×11 cm-es méreteket közölnek, ami a képek alapján hibásnak tűnik, ennyire azért nem kicsi az új NUC. Nem is baj, a lényeg, hogy a Core Ultra 7 vagy 9 processzor és a GeForce RTX 4060 vagy 4070 jól megférjenek egymás mellett, és képesek legyenek kihozni magukból a maximumot. A géphez mellékelt tápegység 330 W-os, aminek köszönhetően a CPU teljesítményfelvétele egészen 65 W-ig emelkedhet (itt kérdőjeles, hogy mi lesz az Intel által ajánlott 115 W-os boost-határral), míg a GeForce GPU-k típustól függően a notebookos verziókra jellemző 115-140 W-os teljesítményfelvételi limitig pöröghetnek fel.

A pontos üzemfrekvenciákra várhatóan majd a bolti megjelenés előtt derülhet fény, de a gép többi paramétere is azt jelzi, hogy a játékos teljesítmény maximalizálása a cél. A gép legfeljebb 32 GB-nyi DDR5 memóriát támogat, illetve akár három darab PCIe 4.0 x4 SSD helyezhető el benne, ami nemcsak játékos, hanem otthoni szerverfeladatokra is alkalmassá teszi. Mindkét komponensfajta házilag cserélhető, bővíthető, a készülékház a gyártó állítása szerint szerszámok nélkül bontható.

Adatkommunikáció terén az Inteltől érkezik a WiFi 6E vezetékmentes és 2,5 Gbps-os vezetékes hálózati vezérlő, külső VGA vagy elosztó csatlakoztatására lesz jó a Thunderbolt 4 port, de akár négykijelzős megjelenítés is elérhető vele és a HDMI/DisplayPort csatlakozó hármassal. A perifériákhoz illő USB-portokból négy 3.2-es szabványú, és az SD-kártyaolvasó sem maradt le, ami akár 2 GB/s adatmásolásra képes a megfelelő tudású kártya használata mellett.

Operációs rendszerek tekintetében három opcióból válogathatnak az érdeklődők. A Windows 11 Home opció nem okoz meglepetést, a rutinosabb felhasználók "üresen", rendszer nélkül kérhetik a ROG NUC-ot, míg akik inkább a linuxos játékélmények felé nyitnának, Ubuntu 22.04 LTS-es konfiguráció mellett tehetik le a voksukat. Ez utóbbihoz csak annyit fűznénk hozzá, hogy a Core Ultra olykor bizony magasabb számítási teljesítményt ér el Linuxon, és az Nvidia drivertámogatása is abszolút rendben van; nagyon is érdemes belevágni, legrosszabb esetben dual-boot módon a Windows 11 is felkerülhet a gépre. Hivatalos megjelenési dátum és ár még nincs, tavasszal talán többet fogunk tudni a ROG NUC-ról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.