Hirdetés

Messze kerüld el ezt a PC-tápegységet, garantáltan tönkreteszi gépedet



|

A PC legunalmasabb komponense a tápegység, de ha nem vagy résen, óriási bajba kerülhetsz. Megmutatjuk az egyik leggonoszabb átverést.

Hirdetés

A felhasználók, de még a DIY gépépítők 99%-a is egyből a tápegységre gondol, amikor azt kérdezik tőlük, melyik a legunalmasabb alkatrésze egy számítógépnek. Lehet, hogy kívülről unalmas, a sok kábel és nehézkes beszerelés miatt sem kedvelt komponens ez a kocka, viszont az egyik legfontosabb összetevő.

Ha rosszul választasz, nem csupán egy instabil, megbízhatatlan géped lesz, hanem komoly veszélybe is sodorhatod PC-d többi komponensét, sőt, extrém esetben tűzre is lobbanhat a géped!

Hirdetés

Átverés mesterfokon

Akik nagyjából 20-25 éve építettek asztali számítógépeket Magyarországon, jó eséllyel belefutottak a hírhedten rossz Vargáné és Tsa (vagy JNC) feliratú tápegységekbe. Ezek voltak talán a legolcsóbb példányok, ezért igen népszerűek és voltak, de nem volt véletlen az alacsony ár: tulajdonképpen mindennemű biztonsági áramkör hiányzott belőlük, instabil jelszinteket szolgáltattak, a hűtésük elégtelen volt és pocsék alkatrészekből szerelték össze őket. Aztán ugyanezen a minőségi szinten számtalan néven tűntek fel tápegységek a magyar kiskerekben, de

a gépépítők hamar megtanulták az 1 másodperces tápegységtesztet.

Ez igen egyszerű volt, mindössze a kábelkorbácsnál fogva fel kellett emelni, és a tápegység súlyából máris következtetni lehetett a belső felépítésre, a hűtésre, vagyis a minőségre. Nos, ez a trükk ma már nem működik, amiről egy pórul járt redditer is beszámolt. RedditCringe990 felhasználó ugyanis vásárolt egy igen barátságos áron kínált PC-s ATX házat, amiben gyárilag ott volt egy 500 wattos tápegység is.

A kb. 14 ezer forintos Equites T500-as ház+táp kombó azonban gyorsan gyanússá vált, ugyanis az 500 Wattos tápegység matricáján feltüntetett teljesítményértékek szerint is csupán 280 Wattra volt képes a táp. Gyanús volt ugyanakkor, hogy olcsó komponens létére viszonylag nehéz volt, pedig a hűtőrácson betekintve nem tűnt úgy, hogy különösebben nagy zsúfoltság lenne odabent.

Hamar kiderült a turpisság is: a NYÁK-laphoz és a tápegység falához rögzített fém kockához ugyanis nem csatlakozott sem vezetősáv, sem kábel. Ezt leszerelve a gépépítő rájött, mire is adott ki pénzt: a kb. 4×4×4 cm-es kocka fémreszelékkel volt megtöltve, hogy a tápegység kellően "súlyosnak", vagyis minőséginek tűnjék.

A további vizsgálatok során az is kiderült, hogy minden, ma már kötelezőnek számító védelmi áramkör hiányzott ebből a tápegységből. Sem zárlat-, sem túlfeszültség-, sem túlmelegedés-elleni védelem nem volt, csak hogy a legfontosabbakat említsük. A NYÁK-lap, a kábelezés és még a pufferkondenzátorok is pocsék minőségűek, ráadásul alulméretezettek voltak.

Veled is megtörténhet

A tanulság, hogy a súlyos komponens, különösen a tápegység még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a sok minőségi komponenstől nehéz. Az ismeretlen gyártótól származó és noname komponensektől jobb tartani, mert hiába a csábítóan alacsony ár, könnyen lehet, hogy később igen drága lesz a javítás, a kármentés. Fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizd, a komponens valóban megfelel-e az összes, szükséges biztonsági előírásnak és az erről tanúskodó megfelelőségi jelzések is ott virítanak az oldalán. Ezek nélkül az Európai Unióban tilos forgalomba hozni ilyen eszközöket. Persze ez nem fogja elriasztani a trükköző gyártókat és forgalmazókat, ezért légy nagyon óvatos és csakis ellenőrzött, megbízható minőségű PC-komponenseket vásárolj megbízható kereskedőtől.

Neked milyen PC-komponenssel volt a legtöbb minőségi gondod?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.