Hirdetés

Minden kiderült az Intel új, októberben érkező csúcsprocesszoráról



|

A Core i9-13900K három hét múlva jön, de mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte.

Hirdetés

Miután a napokban már felbukkant a dobozkép, várható volt, hogy az Intel 13. generációs szörnyetegének, az i9-13900K-nak a hivatalos leleplezése sincs messze. A gyártó most a megjelenési dátum mellé az árat és a specifikációs adatokat is elárulta, azt azonban majd csak néhány hét múlva fogjuk tudni megmondani, hogy ki jött ki győztesen az AMD-vel folytatott harcból.

Bár egy ideje már riogatnak az áremeléssel, a Core i9-13900K ugyanúgy 589 dolláros áron kerül a boltokba, mint a vállalat előző zászlóshajója, ugyanakkor az elmúlt egy évben elég sokat romlott a forint árfolyama a vadul erősödő dollárhoz képest, így nálunk biztosan jóval drágább lesz az új chip.

Hirdetés

Az architektúra nem változott tavalyhoz képest, az új processzorok azonban éhesebbek Alder Lake-es társaiknál, de erre azért lehetett számítani. A 13900K 24 maggal, 32 szállal és 5,8 GHz-es órajellel próbál majd megálljt parancsolni az AMD üdvöskéinek: a gyártó 15 százalékkal jobb egyszálú és 41%-kal erősebb többszálas teljesítményt ígér.

A korábban emlegetett, 6 GHz-es órajel elérésére képes chipet egyelőre nem leplezték le, a család többi tagja kapcsán azonban bőven kaptunk részleteket. Ugyan a teljesítményért felelős P-magok száma nem változott, az i5, i7 és i9-es chipek is kaptak pár extra E-magot, ami a multitaskingnál jól jön majd. Bár a csúcsmodell nem, a Core i5-13600K 10%-kal drágább lett (289 dollárról 319-re emelték), az integrált grafikus chip nélküli KF modell pedig szintén 30 dollárral drágult. Persze hogy ez valójában a boltok polcain mit jelent majd, azt egyelőre nem tudjuk.

És hogy mennyit esznek az új jószágok? A Core i7-es és Core i9-es chipek akár 253 wattig is felmehetnek turbo fokozatban, ami az i7 esetében 33%-os ugrás tavalyhoz képest.

Október 20-án csak a csúcsmodell debütál, a család többi tagjáról egy későbbi időpontban árul majd el részleteket az Intel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.