Hirdetés

Mutatunk 5 merőben eltérő monitort, aminek jó helye lehet a karácsonyfa alatt



|

A monitorok világában talán még nehezebb eligazodni, mint a tévék között; ezért mutatunk pár tippet, hogy még véletlenül se válassz olyat, amit aztán megbánsz.

Hirdetés

Monitort választani nem könnyű: többféle paneltechnológia, rengetegféle méret és felbontás, eltérő képarányok, eltérő képfrissítési gyakoriság, hogy csak pár dolgot említsünk azokból a jellemzőkből, amelyekre érdemes odafigyelni. És akkor ott vannak még az olyan nyalánkságok, mint a színtér-lefedettség, a csatlakozók típusa és száma, valamint a mozgékonyságot biztosító állvány konkrét tudása is.

A jó hír az, hogy könnyen találni olyan monitort, ami egy-egy feladatra (általános használat, irodai környezet, játék, profi munka) tökéletes, és ha nem ragaszkodsz az OLED-panelhez, akkor az árak is elég barátságosak. Ha viszont olyan monitorra vágysz, amely minden területen kifogástalanul teljesít, akkor jobb, ha felkészülsz egy nagyobb kiadásra.

Hirdetés

Mutatunk öt olyan monitort, amelyek saját kategóriájukban kiváló teljesítményt, és a lehetőségekhez képest jó ár/érték arányt nyújtanak.

Belépő szint: AOC 24B2XDAM

Az AOC ezt a monitort kétféle panellel is gyártja, mi a jobb fekete és kontraszt miatt a VA-paneles verziót választottuk, de ha inkább IPS-panelre vágysz, akkor  az AM-nélküli verziót vedd meg - a két típus gyakorlatilag ugyanannyiba kerül. 23,8 colos képméret és 16:9-es képarány mellett 1080p-s felbontást kapsz egy teljesen átlagosnak mondható készülékházban. Különösebb extra funkciókat ez a monitor nem nyújt, de csendben teszi a dolgát, és ezzel nemcsak otthoni környezetben ad megfelelő teljesítményt internetezéshez vagy levelek kezeléséhez, hanem az irodában is, ha a fő cél a dokumentumok kezelése. A 75 Hz-es maximális képfrissítés ellenére a kijelző támogatja az adaptív képfrissítés funkciót, a hosszú távú használat mellett jelentkező szemfáradtságot pedig a villódzásmentes háttérfény segít megelőzni.

Ár: 40 000 forint

Irodába: Philips 243B9H/00

Ha nem szabadidős időtöltéshez, hanem munkához keresel monitort, akkor a képminőség mellett fontos lehet pár extra funkció is. A Philips monitora pontosan ezeket a trükköket ismeri, amellett persze, hogy a 23,8 colos, FHD-felbontású IPS-panel is hozza a kötelezőt. Bemenetből például négy is van: a régi gépek tulajdonosaira gondolva D-Sub csatlakozó színesíti a kínálatot a HDMI és a DisplayPort, valamint az USB-C csatlakozó mellett. Utóbbi nemcsak képátvitelre alkalmas, hanem USB-elosztó is tartozik hozzá, valamint a hozzá kapcsolódó notebookot is tudja tölteni. Hasznos extra a webkamera is, amely támogatja a Windows Hello arcfelismerő funkciót, használaton kívül viszont el tudod rejteni. A monitorban jelenlét-érzékelő is van, így ha ebédszünetre mész például, automatikusan kikapcsol.

Ár: 95 000 forint

Játékra olcsó monitor: ASUS TUF Gaming VG249Q1A

Ha a képméretben és az anyagiak tekintetében sem szeretnél elszállni, akkor az ASUS TUF Gaming VG249Q1A-t neked találták ki. A 23,8 colos IPS-panel full HD felbontást nyújt, de játékra elsősorban nem ezért tökéletes, hanem azért, mert válaszideje mindössze 1 ms, a legnagyobb képfrissítési frekvencia pedig akár 165 Hz is lehet. Ez alapján adja magát, hogy a bemenetek között nemcsak HDMI, hanem DisplayPort összeköttetési opció is van. Természetesen az ASUS monitora az adaptív képfrissítési frekvenciát is támogatja. Az IPS-panel kontrasztaránya ugyan mindössze 1000:1-hez, de ha szeretnéd, akkor az elektronika erre rátesz egy lapáttal. A színkezelés és színtérlefedettség tekintetében a monitor az átlagos szintet hozza.

Ár: 75 000 forint

Játékra prémium monitor: LG 27GR95QE-B

Nos, ma már nemcsak a tévék, hanem a monitorok világában is igaz, hogy az igazán prémium minőséget az OLED-technológia nyújtja. Az LG 27 colos kijelzője a 16:9-es képarányhoz 2560×1440 pixeles felbontást párosít, meg persze tökéletes feketét és végtelen kontrasztarányt. Az OLED-technológia villámgyors működéséből adódóan a válaszidő mindössze 0,03 ms, így a kijelző az utánhúzást még hírből sem ismeri. Ha a PC hardvere bírja, a játékok akár 240 Hz-es képfrissítéssel is roboghatnak, és persze mind az AMD FreeSync mind az Nvidia G-Sync támogatott. Ezt a szuper panelt és vezérlést az LG gyönyörű külsőbe csomagolta, de az állvány nemcsak azért érdekes, hanem azért is, mert pivot funkciót is nyújt.

Ár: 350 000 forint

Profi munkához: Alienware AW3423DWF

Az Alienware monitorokat elsősorban a játékosok igényeihez tervezték, de mint sok más esetben, most is igaz, hogy egy olyan monitor, amely ezen a területen profi, minden más területen is az. A 34,2 colos képméret, a 21:9-es képarány és 3440×1440 pixeles felbontás hatalmas munkafelületet ad - az OLED-panel pedig gondoskodik a tökéletes feketéről és kontrasztról, valamint a fényerőeloszlás egyenletességéről is. Mivel a monitort jellemzően közelről nézed, jól fog jönni, hogy a panel ívelt. A monitor a 165 Hz-es képfrissítési frekvencia mellett olyan nyalánkságokat tartogat számodra, mint a valós 10 bites színkezelés, valamint a 99,3%-os DCI-P3 és 149%-os sRGB színtér-lefedettség.

Ár: 350 000 forint

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.