Hirdetés

Passzív hűtésű tápszörnnyel támadja le 2024-et a Cooler Master



|

Alapos előkészület előzi meg az új X Silent sorozat megjelenését, a ventilátortól mentes kiadások várhatóan új teljesítményrekordot állítanak fel az épített PC-k piacán.

Hirdetés

Az egyre nagyobb teljesítményű PC-k esetében a hőtermelésen túl a zajkibocsátás mértéke is fontos és adott esetben megoldandó feladat. Egy erős videokártya önmagában három ventilátorral bővíti a konfigurációban található légkavarók számát, ezért egyre több felhasználó foglalkozik a gépből érkező hangok csillapítására; a szélzaj és a ventilátormotorok hangja együttesen üresjárat esetén különösen zavaróak lehetnek.

A videokártyagyártók a feladat ezen részét a teljes ventilátorleállítással oldották meg, a többi alkatrész esetében pedig az adott típustól függ, hogy milyen módon csökkenthető minimálisra az üzem közbeni zaj. A tápegységekre vélhetően kevesen gondolnának, mint zavaró zajforrásra, hiszen többségükben 140 mm-es, alacsony fordulatszámú ventilátor található, aminek hangját nem könnyű kihallani a gép teljes "hangzavarából".

Hirdetés

Van egy szűk felhasználói réteg, akik alkatrészről-alkatrészre járnak a gépház belsejében, és a lehető leghatékonyabb zajcsillapítási módszereket vetik be annak érdekében, hogy a bekapcsológomb kattanása legyen a legzavaróbb hang használat közben. Nekik készülnek a teljesen passzív, ventilátortól mentes tápegységek, amik több évtizedes múltra tekintenek vissza, a különféle hővezetési megoldások megfelelő alkalmazásával bizonyos teljesítményszinteken valóban elérhető a nulla zajkibocsátás.

Nem egy szokványos termékbevezetésről van szó, az X Silent sorozatú tápegységek első példányait tavaly májusban leplezte le a Cooler Master a tajvani Computex kiállításon, ám kereskedelmi forgalomba mind a mai napig nem érhetők el. A késlekedés oka vélhetően a portfólió véglegesítése és a hűtési módszerek finomhangolása, bő fél évvel ezelőtt a passzív verziókból 750 W-ig skálázódott a teljesítmény, miközben a mérnökök egy ún. fél-passzív koncepcióban is gondolkodnak, ultra-alacsony ventilátorral és speciálisan kialakított alumínium vázzal.

A januári CES-re válhat véglegessé az X Silent család, ráadásul nagyon úgy fest, hogy a teljesítményplafon átlépi az 1 kW-os határt. Nincs szó sem kicsi, sem nagy ventilátorról, az 1100 W-os modell teljesen passzív működésben üzemel, a hőelvezetést speciálisan megmunkált, párakamrás központi hőpaddal és hőcsövekkel tarkított vázzal és a melegedő alkatrészekre integrált óriási bordákkal oldják meg. A pontos specifikációk még nem ismertek, de annyi biztos, hogy a táp támogatja az ATX 3.0 és PCIe 5.0 szabványokhoz tartozó csatlakozóformákat, vagyis bátran használható csúcskategóriás konfigokban. Illetve a tápegység működése valós időben követhető a gyári segédprogrammal, a monitorozáshoz szükséges adatáramlás az eszközre integrált USB-csatlakozón keresztül történik.

Az árazás várhatóan a rekorder teljesítményhez mérten igen magas lesz, és ez mindaddig így is marad, amíg egyedülálló fejlesztésről van szó. Minden bizonnyal a versenytársak sem tétlenkednek, a passzív tápokat jelenleg gyártó Silverstone és Seasonic párostól várható hasonló előrelépés a közel jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.