Hirdetés

Túl a mélyponton, de vegyes képet mutat a globális PC-piac



|

Az utolsó naptári negyedévben hosszú időszakot követően újra növekedtek a PC-eladások, az egyes régiók és piaci szereplők tekintetében azonban még korai lenne pezsgőt bontani.

Hirdetés

A Gartner előzetes jelentése alapján a COVID-időszak okozta értékesítési őrületet követő kétéves visszaesés óta először tapasztalhatók pozitív változások az asztali és hordozható számítógépek piacán. A 0,3%-os növekmény az előző év azonos időszakához mérten árnyalatnyi eltérését mutat, az egy évvel korábban értékesített mennyiséghez képest mindössze 192 ezer leszállított PC a különbség.

Az év egészét tekintve azonban masszív visszaesést ért el az iparág, a 241,8 milliós darabszám 14,8%-kal kisebb a 2022-es adathoz képest, az év elején tapasztalt túlkészletek és a keresleti visszaesés az egész évre rányomta a bélyegét. A Gartner elemzői szerint bár a Q4-es növekedés biztatót, a 2024-es évre várható alkatrészáremelés, és a bizonytalan geopolitikai és gazdasági helyzetek hamar letörhetik a gyártók lelkesedését, az első hónapokban vélhetően az időszakra jellemző készletmenedzsmentekre és a kínai újév miatti speciális rendelési/szállítási ütemezésre kell kiemelt figyelmet fordítani.

Hirdetés

A közétett adatokból ugyan az látszik, hogy a listán szereplő hat gyártó piaci pozíciója nem változott az előző negyedévhez képest, az egyes vállalatok részesedése az általános növekedés ellenére vegyes képet mutat. A Lenovo továbbra is az élen áll, amit elsősorban az európai kontinensnek és az amerikai piacnak köszönhet, a két számjegyű növekedésre szükség volt a roppant gyengén teljesítő távol-keleti régió ellenében. A 3,2%-os bővülés elegendő volt az első hely megtartásához, a HP és az Apple azonban ennél többre volt képest, míg világszinten egyedül az Acer volt képes 10% feletti emelkedésre. A negyedév "veszteseinek" nevezhetjük a Dellt és az ASUS-t, illetve az egyéb gyártókat tömörítő csoportban sem sikerült pozitívba fordítani a szállításokát az év utolsó szakaszában.

Érdekes képet mutat az észak-amerikai piac, a változások irányai gyártónként megegyeznek, a nagyság azonban jelentősen eltér. A piacvezetői szerepet továbbra is a HP birtokolja, a második helyen lévő Dell az 5%-os csökkenésnek köszönhetően vesztett a versenytárs ellenében, de még mindig elegendőnek tűnik az értékesítési stratégia a harmadik helyen tanyázó Apple ellenében. Az almás gépek szállításában elért 14,5%-os növekedés a legnagyobb ebben a régióban, a Lenovo pedig zárkózik fel, egy évvel korábban még fordított volt a sorrend a két gyártót tekintve.

A tajvani "óriások" közül az Acer láthatóan fejlődik és rendezni tudta beszállításait ebben a régióban, az ASUS viszont nem lehet nyugodt, a 23,1%-os csökkenés jelentős, ami mögött szigorú készletkontroll, kifutó generációk és a 2024 Q1-től induló új termékcsaládok megjelenése állhat. Nem meglepő, hogy helycsere történt a rangsorban, de a negyedéves mennyiséget figyelve e két gyártó messze le van maradva az amerikai székhelyű márkáktól és a kínai Lenovo dömpingjétől.

Számos külső körülmény és bizonytalanság miatt nehéz megjósolni, mi várható az idei évben. A PC-gyártók a Microsofttal együttesen igen nagy tétet raknak a mesterséges intelligenciát erősítő hardveres és szoftveres technológiákra, a Las Vegas-i CES-en tulajdonképpen beköszöntött az AI PC-k kora, ám a valós geopolitikai, gazdasági és fogyasztói helyzeteket még egy igen tanulékony AI sem tudja eltüntetni. Az új termékcsaládok bemutatkoztak, az első példányok bolti megjelenése körülbelül 4-6 héttel későbbre várható, de még így sem jósolható további növekedés az első negyedévben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.