Hirdetés

Újabb 20 TB-os merevlemezt mutatott be a Seagate



|

Ha így folytatja a gyártó, 2026-ra valóban megérkezhetnek az első 50 TB-os HDD-k.

Hirdetés

A kedvezőbb tulajdonságokkal bíró SSD-k ugyan már rég átvették az elsődleges tároló szerepét a lakossági számítógépekben, a vállalatok és a szerverparkok részéről tapasztalható növekvő tárhelyigény azonban töretlenül hajtja előre a merevlemezek fejlődését is.

A Seagate még tavaly ígérte be, hogy 2026-ra már első az 50 TB-os modelleket is megkaphatjuk, amiben fontos lépés volt a 20TB-os IronWolf Pro és az azonos kapacitású Exos X20 decemberi bemutatása. Most pedig egy újabb 20 TB-os opció is érkezett, habár ez végképp nem a hétköznapi ügyfeleknek szól.

Hirdetés

A SkyHawk AI 20 TB ugyanis a hálózati videórögzítőket célozza, a nevében szereplő "AI" pedig arra utal, hogy mesterséges intelligenciával tökéletesíti a felvételek elemzését. A merevlemez akár 64 darab HD kamerát támogat, az ImagePerfect AI technológiának köszönhetően pedig azt ígéri, hogy egyetlen képkocka sem vész el az átvitel közben.

Ami a teherbírást illeti, a SkyHawk AI évi 550 TB forgalommal képes megbirkózni, a 6GB/s-os SATA interfész révén 260 MB/s-os adatátvitellel. Az akár 8, 10,12,16 és 18 TB-os kivitelekben is kapható csúcsmodellért nettó 530 dollárt (181 ezer forintot) kér a Seagate, ami GB-ra levetítve 0,03 dollárra jön ki, így nem mondható drágának.

Habár a SkyHawk AI a speciális felhasználási területe miatt nem különösebben érdekes a lakossági ügyfeleknek, a 20TB-os modellek szaporodása azt jelzi, hogy egyre megszokottabbá válnak a tegnap még szenzációsnak számító kapacitások. Ugyancsak erre utal a nagy rivális Toshiba mozgolódása is, a japán gyártó ugyanis már az idei évre ígéri az első 26 TB-os HDD bemutatását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.