Hirdetés

Az Intel kukába hajít egy ígéretesnek induló hardvert



|

Gyors is, vezeték nélkül is működik, de a falakon nem lát át, így további fejlesztések helyett a süllyesztőben végzi egy okosotthonos technológia.

Hirdetés

Az Intel sok éve hisz a vezetékek nélküli otthonok és irodák világában, amelyben elég megjelenni egy laptoppal, az pedig automatikusan csatlakozik a kijelzőhöz, nyomtatóhoz, egérhez és egyebekhez, vezetékek nélkül. Ne feledkezzünk meg a vezeték nélküli töltésről sem, ami szintén forró téma, hiszen egyre kevésbé szeretünk mindenféle kábelekkel és csatlakozókkal babrálni. Azt is gondolhatnánk, hogy fokozatosan több és több ilyen megoldás lát napvilágot, ahogy haladunk előre az időben, de most épp egy lépéssel visszalépünk.

Hirdetés

Az Intel most ugyanis részben feladja a "dróttalan" a koncepciót, ugyanis leszámol a laptopokba és egyéb mobileszközökbe szánt WiGig (Wireless Gigabit) termékekkel. 

A gyártó még szépen kiárusítja a jelenleg készleten lévő termékeket, a hardvergyártók szeptember 29-ig adhatják le az utolsó rendeléseket, amelyeket még az idén megkapnak. Aztán pukk.

A WiGig egy nagy sebességű, de kis hatótávolságú szabvány, 802.11ad néven is ismerjük. Akár 8 Gbps-os átvitelt is lehetővé tesz, ami többek között a vezeték nélküli kijelzőkhöz is alkalmas. Sajnos azonban a 60 GHz-es sávnak van egy apró, de mégis elég kellemetlen hibája: nem képes áthatolni a falakon, tehát a WiFi technológia leváltására alkalmatlan. Ráadásul pont az okosotthonokat akarta így felturbózni az Intel, márpedig egy átlagos otthon a lehető legkevésbé belső falak nélküli, egy légterű loft, a több szobára tagolt háztartásokban pedig nem igazán ideálisak a folyton eltűnő és torzuló jelek.

Bár akadnak olyan PC-k, amelyek használják a WiGig technológiát, a fogyasztói piacon ez a megoldás ebben a szegmensben még nem indult el teljes sebességgel, és most még inkább megtorpanhat, miután az Intel leáll vele. Az Intel a WiGig fejlesztését VR-headsetekre koncentrálja a jövőben, aminek hála mindenki megszabadulhat majd az idegesítő kábelektől a virtuálisvalóság-sisakok környezetében - az ilyen hardverekkel meg úgysem mászkál senki több szobával arrébb, legalábbis egyelőre, szóval itt nem okoz majd gondot a falak áthatolhatatlansága.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.