Hirdetés

Ez a legjobb gyógyír a PC-fagyások ellen



|

A PC-s fagyások jelentős részét a rossz, elégtelen tápegység okozza. Olyan modelleket mutatunk, amikkel garantáltan elkerülheted a megbízhatatlan, instabil számítógépet.

Hirdetés

Feltűnésmentes fémkocka a PC-házban? Ez a tápegység, ami sokak szerint messze a legunalmasabb komponense egy számítógépnek. Akik ezt állítják, talán nincsenek tisztában vele, hogy egyben ez felel a PC stabilitásáért és azért, hogy feleslegesen ne fogyasszon 30-50%-kal többet a gép. Ha alulméretezed a tápegységet, szimplán csak lefagy a PC-d, amint megterhelő feladatot indítasz el rajta. Ha spórolsz és gyenge minőségű modellt szerelsz be, nem csupán véletlenszerű fagyásokra kell felkészülnöd, de adott esetben géped többi komponensét is komoly bajba sodorhatod a védelmi rendszereket és minőségi alkatrészeket nélkülöző táppal.

Ha viszont körültekintően és jól választasz minőségi modellt, nem csupán a stabilitás lesz garantált, géped valós fogyasztása és hatékonysága is sokat javul. Emellett nem elhanyagolandó tény, hogy a jól megválasztott tápegység nem egy konfiguráció életciklusára szól: akár 2-3, vagy még több teljes gépfejlesztést is át lehet vészelni egyetlen modellel. Mutatunk három olyat a Cooler Master kínálatából, amelyekkel garantáltan nem nyúlsz mellé.

Hirdetés

Cooler Master GX II Gold 750

Bár az évtizedek alatt méretre és formára nem sokat változtak a PC-s tápegységek, azért belső felépítésük rengeteget fejlődött. Ha új tápot keresel gépedhez, az ATX 3.0 szabvánnyal való kompatibilitást érdemes keresni, jelenleg ez a legújabb. A legfontosabb itt talán az, hogy ezek már integráltan tartalmazzák a 12VHPWR kábelt, amely az Nvidia GeForce RTX 40-szériába tartozó legtöbb videokártyához szükséges. A Cooler Master GX II Gold 750 is ilyen, ATX 3.0-s tápegység, és nem is akármilyen 12VHPWR kábelt kínál: ez ugyanis 90 fokban megtört, úgynevezett könyökcsatlakozó, ami ideális a videokártya bekábelezésekor, ráadásul meggátolja, hogy túl nagy szögben törjön meg a kábel.

Ez azonban csak az egyik vonzó tulajdonsága a 750 Watt teljesítményre képes modellnek. A kábelezés teljesen moduláris, vagyis csakis azokat a vezetékeket kell csatlakoztatnod, amelyre a te, egyedi géped esetében szükséged van. Bővítés, gépfejlesztés esetén ezt bármikor könnyedén átvariálhatod. Legalább ennyire fontos a csendes hűtés, amely félpasszív üzemmódban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy alacsony terhelés mellett aktiválódik a zero-RPM mód, vagyis a ventilátor leáll és a passzív hűtőbordás hűtéssel is beéri. Ez teljesen automatikus, semmiféle szoftvert nem kell telepítened hozzá.

Azért lehet ilyen csendes a GX II Gold hűtése, mert - ahogy az a nevéből is kitalálható - 80 Plus Gold besorolású. Ez a hatékonyságot jelöli, vagyis tipikus terhelés mellett garantáltan 90% felett teljesít, nem vesz fel többet a konnektorból, mint amennyit a géped valójában fogyaszt.

A GX II Gold 750 természetesen az összes szükséges követelménynek és szabványnak megfelel, továbbá minden fontos védelmi áramkört tartalmaz, hogy még komoly hálózati gond esetén se sérülhessenek meg PC-d komponensei. Hogy mennyire bízik ebben a Cooler Master, azt jól mutatja a tápra vállalt 10 év garancia.

Cooler Master GX III Gold 1050

Minél erősebb gépet építesz, annál fontosabb szerepe van a megfelelően méretezett, minőségi tápegységnek. Ilyenkor hatékony segítség a tápegység-méretező szolgáltatás, amilyet például itt is megtalálsz. Ha a sok képszerkesztés, 3D-modellezés mellett (vagy helyett) játszani is szeretnél, ráadásul nem diavetítésre és HD-s szaggatásra vágysz, bizony erős videokártyára lesz szükséged, ami terheléskor rengeteget képes fogyasztani. Ehhez pedig bivalyerős táp kell, amely az egyik pillanatban még passzív hűtéssel és nagy hatékonysággal szolgálja ki PC-d komponenseit, majd a következő pillanatban már a 300-400 wattot követelő grafikus kártyát táplálja.

A Cooler Master GX III Gold 1050 egy 1 kW feletti csúcsteljesítményre képes, profi hardver. Ahogy a GX II Gold esetében, úgy itt is 90% feletti hatékonyság garantált (akár a 94%-ot is elérheti ez a szint), és természetesen a minőségi, 90 fokban tört 12VHPWR kábel is biztosított. A méhkas-kialakítású készülékház kiváló szellőzést biztosít, a belső keret pedig a stabilitást garantálja. A belső, anodizált hűtőbordákkal a hagyományos hűtésekhez képest 5 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékletet sikerült elérniük a tervezőknek. Ennek is köszönhető, hogy hiába az 1 kW feletti teljesítmény, ez a modell is támogatja a zero-RPM üzemmódot, vagyis alacsony terhelésnél leállítja a hűtőventilátort és néma csendben dolgozik tovább. Természetesen prémium tápegységről lévén szó a teljesen moduláris kábelezés előnyeit is kihasználhatod, hogy a lehető legnagyobb rend legyen számítógépedben.

Cooler Master V650 SFX Gold

Sokáig tényként kellett elfogadnia a gépépítőknek, hogy kellőképpen erős és stabil tápegységet ATX-szabványnál kisebb méretben nem lehet készíteni. Ezt a határt szerencsére néhány éve áttörték a gyártók, ma pedig már ott tartunk, hogy a jelentősen, az ATX tápoknál 2,6× kisebb, SFX-szabványú, 125×100×64 mm-es modellek is vannak olyan erősek, mint nagyobb méretű testvéreik. A V650 SFX Gold erre kiváló példa, ám a kisebb méret sok-sok fejtörést is okoz a mérnököknek. Egyrészt a szűkebb hely nem lehet kifogás arra, hogy visszavegyenek a minőségi alkatrészek méretezéséből, másrészt a hatékonyságot és a hűtést még komolyabban kell venni. A V650-es tápegységnél ilyen gondok nincsenek: a hatékonyság 80 Plus Gold, vagyis 90-94%-os, és természetesen az összes védelmi áramkör is beépítésre került.

Miután kis méretű gépekbe szánják az SFX tápokat, nem is volt kérdéses, hogy egy ilyen prémium modell csakis moduláris kábelezésű lehet, ám az sem gond, ha egyszer mégis normál ATX házba szerelnéd be, a Cooler Master a megfelelő átalakító keretet is bepakolta a dobozba.

A tápegységet egy 92 mm-es, extrém csendes ventilátor hűti, amelynek Smart Thermal Control vezérlése (STCM) folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, és csak akkor pörgeti fel a ventilátort, amikor erre már valóban szükség van. Hogy mennyire megbízhatsz a V650 SFX Goldban, azt jól mutatja, hogy a gyártó 10 éves garanciát vállal rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.