Hirdetés

Holnaptól nincs Google Reader



|

A későn ébredőknek összeszedtük a legjobb alternatívákat.

Hirdetés

Hétfőn sokak által elátkozott nap virrad, hiszen július elsején végleg bezár az évek óta kevéssé támogatott Google Reader, ám pánikra semmi ok, hiszen a de facto standard hírolvasónak mára számos jól használható alternatívája akad. Ezek többsége az első bejelentkezéskor képes szinkronizálni vele, vagy legalábbis átmenteni a kategóriákat és hírforrásokat belőle, ám a keresőcég szolgáltatásának lekapcsolása után ezen kényelmi funkciók nem lesznek elérhetőek.

 

A feedek letöltése

Szerencsére ettől még nem vesznek el a gondosan összeválogatott hírforrások, a Google Takeouton keresztül a Reader kikapcsolása után azok jó ideig letölthetőek maradnak. A feliratkozások beszerzéséhez csupán el kell látogatnia a Takeout weboldalára, a bejelentkezés után a „Szolgáltatások kiválasztása” fülre kell kattintani, majd ott az „Olvasó”-t preferálva pár klikk múlva már tölthető is a feedeket tartalmazó tömörített állomány.


Az új hírolvasóba belépve a feedek importálása menüt kell megkeresni, ahol a Google-től kapott ZIP-ben lévő „subscriptions.xml” állományt kell betallózni – bár ehhez nyilván nem árt először egy tetszőleges helyre kitömöríteni az archívum tartalmát.

 

Feedly

A Gooogle Reader halálának bejelentése után számos alkalommal foglalkoztunk a lehetséges alternatívákkal, így például a Feedly vélhetően senkinek sem kerülte el a figyelmét. Jelen pillanatban ez tűnik a legjobb választásnak, hiszen az eredetileg okostelefonokra és táblagépekre tervezett szolgáltatás a kérdéses eszközökön kiválóan használható kliensekkel rendelkezik, másrészt pedig az utóbbi hónapokban a fejlesztők hatékonyan használhatóvá tették a webes felületét, így például böngésző beépülő sem kell már a használatához.


A Feedly szabadon használható programozási felületeket tett elérhetővé a külsős fejlesztők számára, így a megfelelő tudással bárki bármilyen platformra írhat hozzá szinkronizálásra képes klienst. A jelenlegi szoftverkínálat kissé gyengécske, ám ez a jövőben szinte biztosan változni fog.

 

Readerek

A Feedly mellett jó néhányan iparkodnak teljes értékű megoldást nyújtani a Google Reader helyett, közülük a legjobb talán az AOL / Digg / The Old / Yoleo Reader négyes. A szoftverek funkcionalitásra és kinézetre szinte teljesen megegyeznek, ám az első három rendelkezik szabadon használható külső API-kal, míg a negyediknél vélhetően csak a jövőben fog megvalósulni ezen funkcionalitás.


Sajnos az AOL Readert személyesen nem sikerült kipróbálnunk, noha a bétájának már a hét eleje óta bárki számára tesztelhetőnek kellene lennie. A Digg Reader androidos kliense úton van, az Apple iOS-es verzió már elérhető.

 

 

További lehetőségek

Akiknek a fenti szolgáltatások nem nyerték volna el a tetszésüket, azoknak „asztali” használatra ajánlhatjuk még a NetVibes és NewsBlur szolgáltatásokat, noha előbbi ingyen csak 64 feliratkozást hajlandó kezelni. Szerencsére a végtelen számú feedet kezelő fizetős verziója havi 1 dollárba kerül, amely nem nagy összeg, ha valóban ez válna be a legjobban.


Mobil eszközök esetén a Pulse, Flipboard és Zite ajánlhatóak jó szívvel, bár utóbbi csak iPhone / iPad készülékekre érhető el, az Androidot hanyagolták a fejlesztők. Megemlítendő, hogy a Pulse alkalmazás Windows Phone-on, továbbá a Windows 8.x modern felületén is használható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.