Hirdetés

Norton Internet Security 2011



|

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is szeptember közepén frissült a Symantec Norton Antivirusa, illetve a Norton Internet Security. Mint korábban, most is megér egy bemutató cikket az új változat.

Hirdetés

A teljes csomag működését kár lenne most újból bemutatni (korábbi cikkeink itt elolvashatók), lássuk hát inkább a legfontosabb újdonságokat!

A 2011-es szériában nincsenek olyan világújdonságot jelentő technikák, mint amelyek a 2009-es és 2010-esben debütáltak, de azért maradt még puskaporuk a fejlesztőknek. A termék ismét gyorsult, azaz a tovább csökkentett erőforrás-használatnak köszönhetően gyorsabban engedi indulni és leállni a rendszert, és persze annak sebességét menet közben is kevésbé fogja vissza. A Norton Internet Security (NIS) és a Norton Antivirus (NAV) 2011-es verziója emiatt jelenleg a piacon kapható leggyorsabb biztonsági szoftverek közé tartozik. A rendszerünk hatékonyságát figyelő Rendszer Insight komponens új kiadása ráadásul most már valós időben figyelmeztet, ha „beragadó”, vagy hirtelen túl sok erőforrást lekötő alkalmazásra lel.

Persze mindezek helyett az új külső fog először feltűnni a korábbi felhasználóknak. A leglátványosabb a Norton Protection Map a kezdőlapon, ennek segítségével akár percre készen kaphatunk információt a világban éppen felbukkanó új fenyegetésekről, amelyeket a Norton már azonosított és elhárított. Mostantól a felhasználók egy helyről, a NIS ablakából egyetlen kattintással is elérhetik a Norton különféle fizetős vagy ingyenes szolgáltatásait (Norton Online Backup, Norton Online Family és Norton Safe Web), amelyeket korábban csak saját önálló felületükről használhattak.

Védelmi erősítések

A rendszer a korábbiaknál is jobban épít a hírnévre alapuló kártevő-azonosító technikára – ebben immár a több mint 58 millió tagot számláló Norton Community Watch hálózat van segítségére. A letöltéseket figyelő Fájl Insight már nemcsak az Internet Explorer és Firefox böngészők, hanem szinte minden letöltésre alkalmas eszköz (webböngészők, e-mail-, chat- és FTP-kliensek) alatt is működik. Sajnos az egyéb böngészőbe épülő védelmi modulok továbbra is csak az IE és a Firefox alatt foghatók hadra.

A különféle védelmi szoftverek manapság leginkább a kártevők távoltartásában segítenek, a rendszerünkbe esetlegesen már bejutottak eltávolításában már kevésbé. Ennek az az oka, hogy egy, magát a Windowsba is „belerágó” férget igen nehéz a futó rendszer alól kilakoltatni. A NIS és NAV ebben is nagyot fejlődött, készítői szerint akár egy már fertőzött rendszerre is nyugodtan rátelepíthetjük mindkettőt, az „átlagos” víruskeresőkkel összehasonlítva a már bejutott kártevők eltávolításában a megszokottnál jóval nagyobb arányú sikerre számíthatunk.

Persze ez sem mindig jön be; néha jobb kívülről kiebrudalni a betolakodót. A Norton biztonsági alkalmazások telepítőlemezei eddig is alkalmasak voltak önállóan bootolva vírust irtani, ám ezt nem sokra használhatták az optikai meghajtó nélküli gépeket, illetve a letöltős verziót megvásároló felhasználók. A külön letölthető új Norton Bootable Recovery Tool segítségével nem vagyunk az eredeti telepítőlemezhez kötve; bármikor készíthetünk friss vírusadatbázist tartalmazó kártevő-mentesítő Norton bootlemezt vagy USB-kulcsot. A varázslóval az adott gép indításához szükséges extra maghajtóprogramokat is hozzáadhatjuk a készülő rendszerindító lemezhez.

Ingyenes védelmi eszközök

Bár nem részei a NIS/NAV rendszernek, érdemes megemlékeznünk néhány új ingyenes Norton alkalmazásról is. A lapunkban korábban már bemutatott Norton Online Family mellett három újdonságra is lelhetünk.

A Norton Power Eraser egy ingyenesen letölthető vírusirtó, amely a hagyományos kártevők mellett a sok bosszúságot okozó hamis vírusirtó alkalmazások eltávolításában is segít. E program nem szignatúrák, hanem a viselkedésük alapján próbálja meg elcsípni a kártevőket. Mivel emiatt fennáll a lehetősége, hogy az esetlegesen korrektül működő, legális alkalmazások is fennakadnak a Power Eraser szűrőjében, karanténba helyezve azokat, emiatt a fejlesztői azt tanácsolják, hogy csak a ténylegesen fertőzött rendszerekre szabadítsuk rá a programot, olyanokra, amelyeket semmilyen más eszközzel nem sikerült kitakarítani.

A Norton Safe Web Lite (safeweb.norton.com/lite), a Symantec ingyenes böngészőbeépülője segít azonosítani a veszélyes weboldalakat már a Yahoo!-, a Bing- és Google-találatok közt, mielőtt még rájuk kattintanánk. A Norton Safe Web for Facebook (apps.facebook.com/nortonsafeweb/) pedig a Facebook-felhasználóknak segít eldönteni, hogy mely megosztott linkekre szabad rákattintaniuk, és melyeket jobb, ha nem piszkálnak.

Adatok

- Teljes körű internetbiztonsági szoftvercsomag
- Rootkit- és kémprogramkeresővel kiegészített víruskereső
- Az ismeretlen kártevők felismerése a tevékenységük (SONAR), valamint „hírnevük” elemzése alapján
- Kis erőforrásigény
- Minimális felhasználói közbeavatkozást igényel
- Kétirányú, a kifelé tartó kommunikációt is figyelő, fejlett tűzfal
- Be- és kimenő e-mail védelem
- Spamszűrő
- Böngészőkbe épülő, adathalászat elleni védelem, letöltési védelem/tanácsadó
- Biztonságos, több identitást is kezelő jelszó- és bankkártyakód-tároló
- Gyors, impulzusszerű adatbázis-frissítés 5–15 percenként
- Vezeték nélküli hálózatok védelme
- Házi hálózatok védelme, hálózati térkép készítése
- Szülői felügyelet és adatszivárgás elleni modul
- Egyéves frissítési periódus
- Magyar nyelvű szoftver

Értékelés:

Előny: erős, hatékony védelem
Hátrány: egyes funkciók csak IE és Firefox alatt érhetők el, az „alternatív” böngészőkben nem

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.