Hirdetés

TESZT: Intel 6i7KYK Skull Canyon NUC - Gamerek kíméljenek



|

Ha a legújabb, gamereknek készült Skull Canyon minigépet nem gamer szemmel nézzük, van miért lelkesedni, máskülönben viszont csalódás a lapos barebone gép.

Hirdetés

Az Intel vagány, "koponyás" Skull Canyon dizájnja a profi felhasználókat, gamereket, tuningolókat célozza már évek óta több, kevesebb sikerrel. A megjegyezhetetlen kódjelzésű 6i7KYK minigép egy újragondolt NUC, vagyis a szerényen csak Next Unit of Computingnak elnevezett Intel barebone-család legifjabb tagja. Suta neve és furcsa, széles és lapos kialakítása ellenére az Intel barebone PC-inek világába sok-sok újdonságot is hoz, például annyi portot, amennyire még egy asztali PC is büszke lehetne, nem is beszélve a belső extra foglalatokról.


Hirdetés


Külső

A koponya egyrészt vagány, másrészt azt sugallja, hogy itt valami "kemény" dologgal fogunk találkozni. Ez anno több Skull Canyon Intel alaplapra is igaz volt: jó megépítés, prémium vezérlők, szuper szolgáltatások és egy jól átlátható, grafikus menü. A NUC-ok esetében sem kell kevesebbre számítanunk, a 6i7KYK nem néz ki rosszul, a műanyag fedlappal védett, mindössze 28 mm vastag gép zsúfolásig van tömve új technológiákkal, de akinek nem tetszik a dizájn, az se bánkódjon, mert a gépet a mellékelt konzollal a monitor hátuljára lehet szerelni.



A fekete ház két oldalán helyezték el a csatlakozókat. Ami a gép elejének számít, ott találunk két USB 3.0-t, melyek közül az egyik töltésre is használható, valamint egy SDXC kártyahelyet, a ki/bekapcsológombot, analóg hangcsatlakozót és egy infra vevőt is. A hátlapra ennél érdekesebb csatlakozók kerültek: a további 2 USB 3.0 mellett Thunderbolt 3 vezérlőre kapcsolódó USB Type-C-t kapunk, amely akár 10 GbE LAN kapcsolatra is használható, emellett egy HDMI is a rendelkezésünkre áll, méghozzá 2.0 szabvánnyal. A sokmonitoros kiépítés sem lehetetlen, erre egy extra mDP-t kapunk, továbbá optikai hangkimenetet és egy Intel vezérlőre kapcsolt LAN portot is.



A hátsó lap többi részét hűtőrács foglalja el és itt terhelés alatt bizony komoly mennyiségű hő távozik. A tápegység már nem fért bele a kicsi gépbe, ami bizonyos tekintetben nem is baj. Ha belepasszírozták volna a házba a tápellátást, a gép nagyjából kétszer ekkora lenne, mert a tápegység egyszerűen óriási a mini PC-hez viszonyítva: majdnem ugyanakkora.



Belső

A Skull Canyon besorolást nem csak a külső miatt kapta meg a gép. A rengeteg, új generációs és hasznos csatlakozás mellett a belsőre sem lehet rosszat mondani - amíg el nem jutunk a GPU-ig…



A gép lelke egy Core i7-6770HQ CPU, amely négymagos, aktivált Hyper-Threading technológiával és Turbó móddal. Ez a processzor bőségesen elegendő teljesítményt nyújt minden feladathoz, beleértve a komolyabb szerkesztési, videóvágási munkálatokat is. Ehhez DDR4 SO-DIMM memóriát és egyszerre akár két 2280-as M.2 SSD-t is kapcsolhatunk. Utóbbiból az NVMe modelleket is kezeli a gép, és ami még jobb, hogy RAID-be is kapcsolhatjuk tárolóinkat, így megkapjuk a ma elérhető legmagasabb csúcsteljesítményt. A NUC rádiós részét sem hanyagolták el, és a gigabites LAN-on felül egy Intel 8260 Wi-Fi ac modul áll rendelkezésünkre, mellette pedig Bluetooth-t is kapunk.



A hűtést hőcsövekkel és blower-típusú hűtéssel oldotta meg az Intel, amely hatékony, ámde terhelésnél az apró ventilátor akár zajossá is válhat.


Na jó, nem halogatjuk tovább, eláruljuk a GPU típusát is. Aki arra gondolt, hogy egy Skull Canyon, játékosoknak (is) tervezett gépben majd Nvidia GeForce GTX vagy legalább AMD Radeon mobil GPU-t talál, hát most csalódni fog. Merthogy a 6i7KYK-et egy Intel megoldás hajtja, abból viszont az elérhető legerősebb. Az Intel Iris Pro 580 950 MHz-en dolgozik és 72 darab komplex végrehajtóegységet (EU-Execution Unit) kapott. A GT4e emellett DirectX 12 kompatibilis és kapott egy 128 MB méretű eDRAM gyorsítótárat. Ez utóbbi a CPU-val közös tokban található és egységesített elérésű, így a GPU mellett a CPU is profitál belőle. Csupán az a kérdés, hogy az Intel erőfitogtatása mire elegendő játékok alatt.


Mérések

Az Intel előre összeszerelt gépként küldte tesztünkre a Skull Canyon NUC PC-t, és nem is bízott semmit sem a véletlenre. Az erős CPU mellé 2×8 GB elosztásban 16 GB DDR4 RAM-ot kaptunk, a rendszer és a programok pedig a ma elérhető egyik leggyorsabb SSD-ről, az NVMe-s Samsung 950 Pro-ról futottak.



A 6i7KYK miniPC érezhetően gyors és erős gép, a sok RAM és villámgyors SSD szépen kiszolgálja a nagyon erős CPU-t. Amíg alapterhelésen jár a NUC, a hangját sem fogjuk hallani, sőt, a melegedés sem probléma, ahogy a fogyasztás is 20 watt körül ingadozik.



A komolyabb, számításigényes feladatokat szintén jól viseli a kicsi gép, minden tesztben igen jó eredményeket ért el, az SSD 2,2 GB/s-os szekvenciális olvasási sebességéből pedig nem nehéz kitalálni, milyen reszponzív és kezes volt a gép a használat során.



És akkor a feketeleves: ezen a NUC-on nem szabad játszani. De pontosítsunk: annyira lehet játszani, mint más, iGPU-s gépen, notebookon stb. vagyis csak módjával, 720p-ben és alacsony részletesség mellett - így van esély játszható sebességet elérni. A 1080p túl nagy falat az Iris Pro 580-nak, a maximális részletességű grafikát sem képes élvezhető sebességgel megmozgatni, és mindezt csak tetézi, hogy néhány játék el sem indult, vagy hibásan jelent meg (például Dirt Rally). A játékok nagy terhelését a hűtés sem tűri csendben - ekkor már kimondottan hangos volt a 6i7KYK NUC, amely tartós terhelés alatt bizony 94 Celsius fokig hevítette a CPU-t.


Összegzés

Az skylake-es Skull Canyon barebone PC-jét mindenképpen dicséret illeti a rengeteg, hasznos csatlakozó és a fejlett, erős belső miatt. A külső, óriásira nőtt tápegység már nem ilyen jó hír, a 3D-s teljesítmény pedig csapnivaló - ha gamer szemmel nézzük. Mindehhez elég magas alapár tartozik, a 215 ezer forintban még nincsen benne a RAM és az SSD sem, így nem nehéz kiszámolni, hogy ennyi pénzből egy jelentősen erősebb, de legalábbis kiegyensúlyozottabb mini asztali PC-t szerelhetünk össze, amely jobban bővíthető és a GeForce/Radeon kártyának köszönhetően játékra is alkalmas, miközben hűtése sokkal csendesebb.



Az Intel 6i7KYK minigép általános, akár szerkesztési munkákra is alkalmas gépnek jó választás is lehet, zajossá csak nagyobb terhelés alatt válik a hűtés. Játékokra azonban az Iris Pro GPU ellenére is alkalmatlan a barebone, amely emellett nagyon drága és csak erősen limitáltan bővíthető barebone. Ha sikerült volna legalább egy GTX 960M/970M-et beépíteni, most egészen máshogyan vélekednénk róla.

Intel 6i7KYK Skull Canyon NUC

Ár: 215.400 Ft Ft
  • Intel Core i7-6770HQ CPU
  • Intel Iris Pro Graphics 580
  • 2x8 GB RAM/512 GB NVMe SSD
  • 4xUSB 3.0, 1×USB Type-C, TB3, HDMI 2.0, mDP, SDXC
  • Intel Wi-Fi ac 8260, Intel GbE LAN
  • 713 cbs CineBench R15
  • 2278/1521 MB/s CMark SSD folyamatos olvasás/írás
  • 4626 pont PCMark8
  • 1925 pont 3DMark13 Fire Strike
  • 9 fps Batman: Arkham Knight
  • 216 pont Unigine Heaven
  • 211×116×28 mm
  • 19/78 Watt min/max összfogyasztás
PRO
  • Sok port
  • erős CPU
  • sok RAM
  • NVMe-RAID SSD
  • kis méret
Kontra
  • Az Iris Pro játékra gyenge
  • zajos hűtés
  • óriási tápegység
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5516
    [topic] => 1
    [group] => 27
    [gameinfo_name] => Intel 6i7KYK Skull Canyon NUC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 1
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2016-09-09 11:04:38
    [gameinfo_webpage] => http://www.intel.com/content/www/us/en/nuc/nuc-kit-nuc6i7kyk-features-configurations.html
    [gameinfo_tags] => intel,nuc,skull canyon,6i7kyk,skylake,core i7-6770hq,nvme,ssd,ddr4,mini pc,
    [gameinfo_url] => intel-6i7kyk-skull-canyon-nuc
    [gameinfo_pro] => Sok port
erős CPU
sok RAM
NVMe-RAID SSD
kis méret
    [gameinfo_kontra] => Az Iris Pro játékra gyenge
zajos hűtés
óriási tápegység
drága
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-6770HQ CPU
Intel Iris Pro Graphics 580
2x8 GB RAM/512 GB NVMe SSD
4xUSB 3.0, 1×USB Type-C, TB3, HDMI 2.0, mDP, SDXC
Intel Wi-Fi ac 8260, Intel GbE LAN
713 cbs CineBench R15
2278/1521 MB/s CMark SSD folyamatos olvasás/írás
4626 pont PCMark8
1925 pont 3DMark13 Fire Strike
9 fps Batman: Arkham Knight
216 pont Unigine Heaven
211×116×28 mm
19/78 Watt min/max összfogyasztás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 215.400 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 1
            [manufacturer_name] => Intel
            [manufacturer_url] => intel
            [manufacturer_link] => http://www.intel.com
            [link] => /gyarto/intel
        )

    [link] => /termekinfo/intel-6i7kyk-skull-canyon-nuc-5516.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Sok port
            [1] => erős CPU
            [2] => sok RAM
            [3] => NVMe-RAID SSD
            [4] => kis méret
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Az Iris Pro játékra gyenge
            [1] => zajos hűtés
            [2] => óriási tápegység
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    5

  • Extra funkciók:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.