Acer Predator 17 - A PC, ami túl sokat tudott



|

Álmodtál már olyan számítógépet asztalodra, amibe minden földi jót belepakoltak? Egy ilyen járt a tesztlaborunkban.

Nem idegen az Acertől az erős gépek piaca, azon belül is a játékosoknak szánt konfigurációk csodás világa. A cégnek külön neve is van az ilyen, dizájnos és bivalyerős gépekre - ez a Predator. A széria komoly megújuláson ment keresztül idén és ennek eredményeként a szeptemberi IFA kiállításon számos, új eszközt láthattunk, próbálhattunk ki. De nem az igazi egy ilyen kipróbálás a nagy lökdösődés közepette, ahol ráadásul nem is engednek meg bármit futtatni a gépen, vagy csak felkapni, járkálni vele, játszani pár órát vagy leszedni mindent és saját Steam fiókunkat aktiválni, hogy kipróbálhassuk, tényleg képes arra a gép, amit papíron ígérnek. Meglepően keveset kellett várni arra, hogy végre a tesztlaborunkba is megérkezzen a legújabb Predator, ami nemcsak kívülről nyűgözött le, belül is tartogatott meglepetéseket.


Külső

Egy gamer gépnek jól kell kinéznie - ez jogos elvárás, és szeretjük is, ha a cégek kitesznek magukért - elvégre nem olcsó PC-kről van szó, amelyeknek bírniuk kell a sokórás intenzív használatot. A Predator 17 nagyon nehéz gép, de a gumírozott hatású borításnak köszönhetően stabilan fogható és nem túl érzékeny sem az ujjlenyomatokra, sem a karcokra. A gép fedlapján szép, nagy felirat hirdeti, hogy egy Predator géppel van dolgunk, bekapcsolás után pedig világít is a szöveg, amit két csík fog közre kétoldalról.


A kijelzőnél nagyobb alsó részhez majdnem teljes szélességű zsanér stabil és strapabíró, amit felnyitva a 17 colos, ultra HD kijelzőt és a nagyméretű, kényelmes és igen jó taktilis tulajdonságokkal rendelkező billentyűzetet találjuk. A tesztkészülék még nem a végleges változat, de az Acertől megtudtuk, hogy a hamarosan boltokba érkező Predator 17-es gépek már magyar tasztatúrával érkeznek, ami csodálatos hír.


A billentyűzetet természetesen játékosoknak fejlesztették, így a WASD színezés sem maradt le, sőt, makrózható gombokat is kapunk, ahogy a háttérvilágítás is részletekbe menően szabályozható. Mindezt egy nagy és kellően pontos touchpad egészíti ki, de ez játék szempontjából kevésbé lényeges. Ennél fontosabb, hogy a csuklótámasz nagy és nem melegszik zavaróan huzamos terhelés alatt sem.
A gép oldalán rengeteg csatlakozót találunk, minden szükséges portból bőségesen elegendő jutott a Predator 17-re, sőt, még egy Blu-Ray író is része a konfigurációnak. Miután a gamerek megkövetelik, hogy a gép hangja ne csak szánalmas prüntyögés legyen, az Acer méretes hangszórókat szerelt alulra, összesen négyet, amiket két, speciális mélynyomó is kiegészít.


A gép hűtése meglehetősen robosztus, ami részben felelős a súlyért is, cserébe viszont nem vészesen hangos és megfelelő hőmérsékleten tartja a gépet játék közben is. Ha azonban ez nem lenne elegendő, a Blu-ray egységet egyetlen gombnyomással ki is pattinthatjuk helyéből, ahová egy speciális, a Cooler Master által készített hűtést szerelhetünk be. Ez nem más, mint egy blower ventilátor, amely a hűtőrendszerre segít rá hatékonyan.


Belső

Az Acer Predator 17-en nem csak a dizájnirodában dolgoztak sokat, a belsőre is odafigyeltek a tervezők. A gép alapja a legújabb Intel platform egy HM170 mobil PCH és az egyik legerősebb Intel Core i7-6700HQ processzor személyében. Ez utóbbi a legújabb, 14 nm-es Skylake CPU, amely már DDR4 memóriákat kezel és sok újdonságot tartalmaz. A RAM-hiány nagyon égető tud lenni, de ezt nem akarta az Acer bevállalni, ezért inkább telepakolta a gépet SO-DIMM DDR4 modulokkal. A platform maximálisan 64 GB-ot kezel, hát ez meg is kaptuk a tesztkonfigurációban, de persze ennél kevesebbel is lehet majd kérni a Predator 17-et. Persze az 512 GB nem mindenkinek lesz elegendő, ezért egy másodlagos, 2 TB-os HDD-t is kapunk, amire a nagyobb fájlokat menthetjük.


Az erős alapok mellett egy új generációs Intel HD Graphics 530-as grafikus vezérlőt is kapunk, ám még mielőtt valaki a szívéhez kapna és felüvöltene, hogy ez nem gamer, nyugodjon meg, pánikra semmi ok: amint játékot indítunk a gépen, máris aktiválódik a GeForce GTX 980M, amelyhez 4 GB GDDR5 memória is kapcsolódik. Ez a ma elérhető legerősebb mobil GPU, amely minden máig megjelent játékot kiváló sebességgel futtat. Szükség is van erre a teljesítményre, hogy natív felbontásban tudjuk hajtani a 4K-s, 3840×2160 pixel felbontású, matt kijelzőt, de persze aki ilyen gépet szeretne, majd full HD-s panellel is kérheti a konfigurációt. Nagyon jó hír, hogy ez a gép már kezeli az NVIDIA G-Syncet is, így a kép szétesésétől nem kell tartanunk, a GPU képalkotási sebességéhez igazodik a kijelző vertikális frissítési frekvenciája.


Bármilyen erős gépet képes megfojtani a rossz adattároló. Ezt sem bízta a véletlenre az Acer, olyannyira nem, hogy a leges-legújabb Samsung SSD-t kapjuk a gépben, méghozzá NVMe-s, M.2-es SSD-t fél terabyte kapacitással. Ez a tároló jelenleg a leggyorsabb a piacon, így nem is csoda, ha a sebességméréseknél rendre megdöntötte a csúcsokat még úgy is, hogy közben a rendszer is erről futott.


Mérések

A Predator 17-től nagyon sokat vártunk és többé kevésbé hozta is az eredményeket. A Windows 10 pillanatok alatt indult és a CrystalDiskMark mérés is megmutatta, itt bizony 1,5 GByte/s-nál is nagyobb tempóval számolhatunk, legyen szó akár írásról, akár olvasásról. A szintetikus mérések során azonban némileg csalódtunk a Core i7-6700HQ-ban. Ez az új CPU nem hozott jelentős ugrást az eddig is elérhető, Haswell-alapú CPU-hoz képest. A Core i7-4860HQ-val összevetve a memóriasávszélességen látszik leginkább a javulás, illetve a lebegőpontos egység erősödött, de a TrueCrypt és a WinRAR nem futott jobban, a CineBench R15 pedig csak keveset gyorsult. Azonban még mielőtt bárki is elkeseredne, egy nagyon fontos tényt is meg kell említenünk: a Predator 17 aktív használat mellett jelentősen tovább, 162 percig bírta. Bár ez az érték sok tényezőtől függ, tény, hogy energiagazdálkodásban nagyot lépett előre a Skylake.


A játékoknál tartottuk magunkat a full HD felbontáshoz, mert bár a GTX 980M nagyon erős mobil GPU, azért 4K-ra még nem elég erős minden játék alatt. Full HD felbontásban, maximális részletesség mellett minden játékot sikerült bőven 30 fps felett futtatnunk, így sebességgondunk még jó darabig egészen biztosan nem lesz a Predator 17-tel.


Összegzés

Robosztus, nehéz, de nagyon jól kinéző gamer notebookot készített az Acer. A külső vonzó, a billentyűzet kiváló, a kijelző szép képet ad és a hűtési rendszer is rendben teszi dolgát. A hangzás a célnak megfelelő, az extra szolgáltatások, mint például a makrózhatóság és a játékot segítő alkalmazások hasznosak, a teljesítményre pedig nem lehet panaszunk. Persze ez nem is opció, ugyanis ez a konfiguráció valahol 1 millió forint környékén lesz, de ugyebár ez az abszolút plafon. Véleményünk szerint a full HD kijelző, a kisebb kapacitású, olcsóbb SSD, a 16 GB RAM bőven elegendőek játékra is. Ami kicsit elkeserítő, hogy a két generációval ezelőtti, Haswell-alapú CPU+GeForce GTX 980M párossal szerelt notebookok is hozzák ezt a teljesítményt valós felhasználás során, így csupán az üzemidő az, ahol előrelépést fogunk érzékelni, ez pedig nem kimondottan fontos egy súlyos, gamer notebooknál. Persze itt van még az NVMe SSD-k támogatása is, de egy ilyen tároló jelenleg még komoly prémium felárral jár.


Hamarosan végleges formájában is megérkezik a Predator 17-es gamer notebook, és mi már fel is iratkoztunk egy megfizethetőbb, ésszerű konfiguráció tesztelésére.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.