Blog - Acer Aspire V17 Nitro Black Edition teszt

|

Igényes felhasználóknak, főként teljesítményre kihegyezett gamer modell érkezett az Aspire V17 Nitro - Black Edition személyében.

A gamer notebook téma mindig parttalan vitákat eredményez a játékos társadalom körében. Sokak szerint pénzkidobás egy több százezres gamer notebookra költeni, mások szerint praktikusak a hordozható gépek, és el sem tudják képzelni az életüket egy asztalhoz szögezett PC-vel. Igazságot tenni nem a mi reszortunk, ellenben a játékokra is alkalmas notebookok egyik érdekes példányát vittük el egy körre, ami miatt talán még egy megrögzött asztali PC felhasználónak is elcsöppenhet a nyála.

 

Acer Aspire V17 Nitro - Black Edition - van 15,6"-os változata is


 

Az Aspire V17 Nitro – Black Edition már azt az új irányvonalat képviseli - amint például az MSI GS70 is, - hogy egy teljesítményre kihegyezett, gamer notinak sem kell feltétlenül ormótlannak, túlsúlyosnak lenni. A 17 hüvelykes méretkategóriában versenyző V17 Nitro is kellemesen vékony, mindössze 2,5 centi. A tömege sem vészes, aksival együtt is „csak” 3 kilogrammot nyom, ami a 17 hüvelykes modelleket nézve elég jó érték. A speciális „Black Edition” névre keresztelt sorozat nevéhez hűen teljesen fekete dizájnt kapott, ezt az egységet egyedül csak a kijelző tövénél látható ezüstös rész töri meg. A gép külseje nagyon letisztult, már-már kívánatos egy hozzá nem értő, átlag felhasználó számára is. A gamer hangulatot a billentyűzet piros háttérvilágítása teszi teljessé, ami sokat dob az elsőre talán komornak tűnő fekete összképen. Sokan azért nem szeretik a játékos noteszgépeket, mert túl csicsásak. A V17 Nitro - Black Edition viszont pont nem ilyen akar lenni.

 

Jobbra tették a legfontosabb portokat, balra az ODD került


Korrekt kialakítás, semmi csicsa

Bár a gép nem kapott fémborítást, az alkalmazott műanyag minősége jó. Itt nem azt a tipikus fröccsöntött notebook házat kapjuk, mint az olcsóbb modelleknél, hanem egy lényegesen minőségibb megoldást. A felületet gumírozott jellegű anyag borítja, ezáltal kényelmes és jó érzés hozzáérni, ráadásul ezáltal a gép a zsíros ujjlenyomatokat sem gyűjti be. Egyedüli kellemetlenség, hogy a méretes 17,3 hüvelykes kijelző felhajtásakor nagyon kell figyelni, mert nem megfelelően gondos nyitásnál a vékony panel súrlódhat a tövénél látható fém peremmel. Cserébe viszont a fedlap jól ellenáll a komolyabb behatásoknak is, nyomásra például egyáltalán nem horpad be, így notebook táskában történő szállítás során sem kell féltenünk. A kijelző tövénél alkalmazott négy hangszórós Dolby hangrendszer kellemesen szól, ugyan hangerőt vagy mély hangokat tekintve nem helyettesítheti a normál asztali hangfalakat, de ettől függetlenül teljesen jól használható, nem kell szégyenkeznünk miatta.

A billentyűzet és környéke tágas és szellős, kényelmes rajta a gépelés és a méretes tapipad is nagyon precízen használható. A billentyűzetbe nehéz belekötni, normál szigetes kialakítású, egyedül az osztott Enter billentyű lehet kényelmetlen, de ezt is meg lehet szokni. Az viszont jó pont az Acernek, hogy nem hajlik be a keyboard alatti rész, lehet ütni-vágni is. Gamer notihoz mérten jó lett volna valami kis extra, mondjuk a WASD jelölés, esetleg valami profilválasztó gomb, egyéb nyalánkság, de a billentyűzet fölötti csupán egy bekapcsológomb található. A már említett piros háttérvilágítás este lesz igazán hasznos. Intenzitást viszont nem tudunk állítani rajta, nekünk a gyárilag beállított fényerő pont elég volt.

 

A billentyűzet átlagos, az Enter lett kicsit kicsi


 

Gazdag portkínálat, jó kijelző

Egy 17 hüvelykes gépet illik minden földi jóval ellátni, ez pedig különösen igaz a portokra. A V17 Nitro jobb oldalán kártyaolvasót, két 3.0-ás USB kaput, egy HDMI-t és egy rejtett Gigabites LAN csatlakozót is kapunk. Hátul a méretes szellőző kapott helyet – erről még lesz szó a későbbiekben - így minden más a készülék bal oldalára került. Ez egy hasznos Blu-ray író-olvasót jelent, valamin további két USB kaput. A notebook vékonyodó elejére nem került semmi, az alját tanulmányozva pedig rá kell döbbennünk, a trendeknek megfelelően ez a modell is beépített aksival rendelkezik.

Már első bekapcsoláskor látszódik, hogy az Acer nem spórolt a kijelzővel. A 17,3 hüvelykes IPS panel 1920 x 1080-as felbontást kapott, ráadásul ebből sem az olcsóbb típust szerelték bele, oldalról például igen jól lehet látni, válaszideje pedig 5 ms. A 220 nites fényerő is korrekt, ami miatt viszont rögtön a szívünkbe zártuk, az a matt kijelző. Aki nem szereti a tükröződést, annak ez nagyon jól fog jönni. Igaz, ennek ára is van, talán emiatt kicsit gyengébb a kontrasztja, cserébe viszont igen magas a maximális fényereje, amit gyárilag 330 cd/m² értékben határoztak meg. A kijelzőtartó zsanérokat megvizsgáltuk, elég feszesnek tűnnek, nem hinnénk, hogy túl hamar kikopnának. A panel tetején pedig ott csücsül a kötelező 1,3 megapixeles webkamera, ami nem csúcsminőség, de videós csevegéshez elég lesz.

A nagy és kényelmes tapipadot szerettük a legjobban

  

Ez van belül

Egy asztali PC-t is helyettesítő laptoptól elvárja az ember, hogy legyen benne kakaó. A V17 Nitro több kiszerelésben is kapható, nálunk a legcombosabb változat járt, így ezen a téren nem panaszkodhatunk. A négymagos, HT támogatású i7-es Haswell például remek választás volt. Normál esetben az Intel Core i7-4710HQ 2,5 GHz-es órajelet kínál, de korlátozott időre akár 3,5 GHz-re is képes lehet, két aktív maggal pedig 3,3 és 3,4 GHz környékén muzsikál. Persze mindez attól is függ, hogy telepről vagy hálózatról hajtjuk a gépet. Aksiról 2,7-2,8 GHz környékére szelídül a brutális i7-es. A CPU-hoz integrált grafika is jár, az Intel HD 4600-as bőségesen elég a hétköznapi feladatokhoz, a HD filmekhez sem kell a dedikált VGA-t megmoccantani. Játékoknál viszont bekapcsol a GTX 860M. A korábbi Kepler GPU-ra épített (GK104) helyett itt Maxwell chip került a tokozásba, az újabb modell (GM107) jelentősen magasabb órajelet kínál, akár az 1097 MHz-et is elérheti a GPU effektív órajele. A 2 GB GDDR5 (5000 MHz) memória sem rossz, de ez a kártya más esetekben akár 4 GB-ot is kínálhat.

 

A hátlap remekül ellenáll a komolyabb erőhatásoknak is
 

A 64-bites Windows 8.1-es nagyon gördülékenyen fut ezen a rendszeren is, hála a komoly hardvereknek és a 8 GB memóriának. Ezt egyébként 16 GB-ra is bővíthetjük, hiszen maradt két üres memória foglalat. A rendszer gyors bootolása a hibrid HDD-nek köszönhető. Ez modelltől függően több változatban is kapható, 1 TB HDD + 8 GB SSHD a legolcsóbb verzió, de kérhetünk olyan kiszerelést is, amiben pluszban szerepel egy 256, vagy 128 GB-os SSD is. A nálunk járt verzió SSD-je egész fürge volt, 532 MB/s olvasási és 342 MB/s írási képességet mértünk a CrystalDisk segítségével, míg a hagyományos HDD csak 107 MB/s olvasásra, és 103 MB/s írásra volt képes.

Játékok, melegedés, tapasztalatok

A teszteket természetesen hálózatról végeztük, de a kíváncsiság kedvéért mértünk telepről is. Ebben az esetben egyébként jóval alacsonyabb, akár 30 százalékkal kevesebb fps-t is mérhetünk. Első körben kipróbáltuk a 2013-as Tomb Raidert, amit natív (1080p) és annál alacsonyabb felbontásban (1366 x 768) is futtattunk. Az 1366 x 768-as felbontást azért is választottuk, mert sok laptopnál ez a felső plafon, így jobban összevethetők az adatok. Lara copfja Full HD-ban 42-46 fps sebességgel lobogott ultra beállításokkal, míg kicsit szerényebb (high – 1366 x 768) részletesség és felbontás mellett volt, hogy a számláló megkarcolta a 100 fps-t is. Szinte teljesen hasonló eredményt mértünk BioShock Infinite alatt is.

 

Az IPS panel széles látószöget biztosít, a felülete ráadásul teljesen matt 


A jóval frissebb, Battlefield 4 esetében viszont már sok volt az ultra részletesség, 1080p-ben 27-30 fps között lavíroztunk, ami bizonyos helyzetekben nagyon kevés tud lenni. Ugyanezzel a játékkal, de csökkentett felbontáson és csupán high részletesség mellett elérhető viszont a stabil 70 fps is. A Watch Dogs is felkerült a gépre, itt 1080p-ben magas részletességgel 25 fps körül alakult a képkocka érték, de itt is elérhető a stabil 50-55 fps, ha kisebb felbontásra és közepes grafikára kapcsolunk.

Ezekből is világosan látszik, hogy az NVIDIA GTX 860M nem a notebook natív, 1080p felbontásához való, a jó 30 százalékkal erősebb GTX 870M, vagy a még erősebb GTX 880M lenne a megfelelő számára. A GTX 860M típusnál meg kell elégednünk az alacsonyabb felbontással, vagy kevésbé részletes grafikával, a jövőben érkező címek esetében pedig talán mindkettővel.

 

Csöndes, hűvös, de nem bírja sokáig

Tapasztalatunk szerint a V17 Nitro játék közben is egész csöndes volt, az új kettős hűtőrendszer jól dolgozott. Komolyabb forrósodást a gép középső-felső részében tapasztaltuk, de ott sem volt zavaró, ráadásul ezen a területen nem is kell tapiznunk semmit. Normál használat során telesen hűvös maradt a gépház, gyakorlatilag semmilyen melegedést nem tapasztaltunk, a hűtőrendszer jól tette a dolgát és csak akkor kapcsolt magasabb fokozatra, ha huzamosabb időre leterheltük a rendszert. A hűtésnek van egyébként még egy érdekessége, ami Dust Defender technológia néven vezettek be az Acernél. Ez annyit tesz, hogy önmagát is képes tisztítani a ventilátor, ilyenkor ellenkező irányba is képes elforogni, így a szennyeződés egy külön kis csatornán jut ki a gép aljából. Ezt sajnos nem tudtunk tesztelni, a mindössze pár napos tesztidőszak alatt nem nyelt túl sok port a notebook.

 

A gép 64-bites Windows 8.1 operációs rendszerrel telepítve érkezett hozzánk 


Egy combosabb, 17,3 hüvelykes géptől nem szoktuk azt várni, hogy üzemidő csúcsokat döntsön. A kötelező teszteket azonban itt is elvégeztük és meglepően tapasztaltuk, hogy a Haswell itt is képes meglepetésekre. Például minimum fényerővel, minden egyebet lekapcsolva (WI-Fi, Bluetotoh) elérhetjük a 8 óra 14 perces akkumulátoros üzemidőt is. Netezve persze már más a helyzet, normál fényerővel 3 és fél óra alatt is lemeríthetjük. Komolyabb terhelés során pedig 1-2 óra közötti üzemidőre számítsunk. Például egy online szerepjáték, bekapcsolt Wi-Fi és közepes hangerő mellett elég hamar, akár 90 perc alatt is képes leszívni a telepet.


Megéri a pénzét?

Az Acer Aspire V17 Nitro - Black Edition legolcsóbb változata 339 ezer forinttól kapható, ami Linux operációs rendszerrel, i5-4200-as processzorral és 1 TB + 128 GB SSD kombóval értendő. A nálunk járt modell ezzel szemben Windows 8.1-es kiszerelésben, i7-essel, 3 év garanciával 410 ezertől indul. Ez asztali PC-s viszonylatban nem kevés pénz, korrekt asztali gépet lehetne ennyiből összehozni. Gamer laptopoknál viszont van ennél drágább is. Ezért a pénzért összességében egy extra megjelenésű, vékony, remek adottságokkal rendelkező, 17,3 hüvelykes gépet kapunk, ami játékos igényeket is képes kiszolgálni.

Ez a modell minden tekintetben képes kiváltani az asztali PC-nket, a kijelzője is elég nagy hozzá, multimédiára is jól használható, ráadásul elég sok extra funkcióval is bír. A legkeményebb játékokkal viszont óvatosan kell bánni, a GTX 860M közel sem a legerősebb GPU a piacon. Főleg a maximális grafikai részletességet kell kerülni, 1080p-ben ez sok lesz neki! Közepes beállítások mellett, okosan lavírozva a részletesség és a megfelelő felbontás mellett stabilan hozhatjuk az akár 50-60 fps-t is. Ezt a notebookot tehát nem hardcore gamereknek ajánljuk, számukra egy PC, vagy egy kétszázezerrel drágább gamer laptop lesz a kielégítő teljesítmény forrása.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.