Blog - Így válassz gamer monitort



|

A legjobb gaming monitort keresed? Segítünk kiválasztani!

A rengeteg horror sztori és tévhit eloszlatásával kezdve, rögtön szögezzük le, hogy minden, mai modern monitor alkalmas játékra. Persze vannak olyanok, amelyeknél jobban odafigyeltek arra, hogy mindenféle játék tökéletes képminőséggel jelenjen meg. Aztán ott van még a méret kérdése, ami ahhoz szükséges, hogy tényleg bele tudjuk élni magunkat a játékba és ne nagyítóval kelljen keresgélni a pályán a powerupokat. Ezzel szorosan összekapcsolódik a felbontás, amit a gépünk teljesítményéhez is hozzá kell igazítani és még számtalan extra, hogy még élvezetesebb legyen a játék.

Válaszidő

Leggyakrabban ezt a paramétert emlegetik a játékra tervezett monitoroknál. A válaszidő azt mutatja meg, hogy az LCD monitor milyen gyorsan képes egy-egy pixel színét megváltoztatni. Minél alacsonyabb ez az érték, annál gyorsabb a monitor, vagyis annál folyamatosabb a kép. Ez különösen olyan játékoknál fontos, ahol sok a hirtelen, gyors mozgás: például first person shootereknél, akciójátékoknál és versenyeknél. Ha lassú monitoron játszunk, megjelenik a szellemkép, az utánhúzás, ami rettentően lerontja a képminőséget és a játékélményt is. Olyan lesz, mintha belassulva (értsd, ahogy kell) néznénk valami olyan eseményt, ami egyébként nagyon gyors, csak nem tudjuk követni. A válaszidőnél érdemes 5 ms-os, vagy annál kisebb válaszidővel rendelkező monitort választani. Az igazán hard core játékosoknak pedig 1-2 ms-os modell ajánlott.

 

LED vs. LCD

Pár éve ez még komoly fejtörést okozott és árkülönbség is volt, de mára teljesen átvette az uralmat a LED-es háttérvilágítás és extra felárat sem kell fizetnünk érte. Ez alacsonyabb fogyasztás mellett nagyobb fényerőt, élesebb képet és vékonyabb monitort jelent.

Méret, felbontás

A méret nagyon fontos, hiszen így élhetjük bele magunkat igazán a játék világába, ugyanakkor a nagyobb méret drágább is egyben. A mai átlagos átmérő a 24 col, amihez minden esetben a Full HD felbontás tartozik. Ez ideális párosítás abban az értelemben, hogy már nem egy zsebkonzolnak érezzük a kijelzőt, az 1920×1080-as felbontás pedig szép képet ad, de azért egy közepesen erős, 30-40 ezer forintos videokártya is képes ennyi pixelt élvezhető sebességgel kiizzadni magából.

Messze 100 ezer forint alatt találjuk a 27 colos, még mindig Full HD felbontású monitorokat, amik alaposan megosztják a felhasználókat. Sokan fanyalognak, hogy a ppi alacsony, látják a pixeleket, ugyanakkor sokan szeretik, hiszen nagyobb a kép és még mindig meg tudja hajtani ezt egy megfizethető videokártya.

Aztán, ahogy átlépjük a 100, majd a 200 ezer forintot, előbb jönnek a WQHD 27 colos monitorok, amikhez azért már ajánlott egy 100 ezer forintos VGA, ha játszani is szeretnénk. A 4K-ba most nem mennénk bele, legyen annyi elég, hogy játékra csakis akkor válasszunk ilyet, ha minimum 2 GeForce GTX 970 dübörög a gépünkben, ami mondjuk egy Intel X99-es HEDT platform.

 

 Vérbeli gamer monitor, amit neve (Predator) is jól mutat: 1 ms válaszidő, full HD felbontás, dögös dizájn, de ami a legfontosabb: 144 Hz-es frissítési frekvencia

 

Panel

A válaszidő, kontraszt, képfrissítési ráta, színek, betekintési szög mind olyan paraméterek, amiket alapvetően befolyásol, hogy milyen panellel szerelik a monitort. A gamingre ideális a TN, ha a válaszidőt nézzük, ám ennek a panelnak a betekintési szöge és a színhűsége nem túl jó. 24 colos monitornál, szemből nézve még nem lesz ez akkora gond játékoknál, de 27 colon már zavaró lehet. Az LG-nek és a Samsungnak van olcsó IPS és PLS alternatívája, ahol az ár nem túl magas, ellenben a betekintési szögek tökéletesek. Ez az AH-IPS és a AD-PLS, ahol ha nem is TN-szintű a válaszidő, de megfelelő elektronikával azért abszolút játszható sebességet kapunk.

 

 A bizniszmonitor színhűségben és betekintési szögben kiváló, de 10 ms-nál rosszabb fps-re nem javasoljuk

 

Amikre mindenképpen figyeljünk

Választás előtt érdemes még megnézni, hogy ahol használnánk, nem zavaró-e, ha fényes a kijelző – ha hátulról, oldalról stb. direkt fényforrást kap a kép, az nagyon zavaró lesz. Mivel játékra keresünk monitort, a G-Sync is érdekes extra lehet. A technológiát az NVIDIA fejlesztette ki, ezért mindenképpen GeForce-ra van hozzá szükségünk. Lényege, hogy a videokártya renderelési teljesítményéhez szinkronizálja a monitor frissítését, ezért is hívják más néven adaptív képszinkronizálásnak. Ha mindez adott és ilyen monitort választunk, búcsút inthetünk a sebességet bántóan limitáló VSync-nek és a széteső képnek is, vagyis jelentősen javul a képminőség és ezáltal a játékélmény is.

 

 G-Sync támogatással többféle Acer monitor közül is választhatunk – a legújabb már 4K felbontású lesz

Említhetnénk még a 3D-t, ám ez utóbbi egyre inkább háttérbe szorul, mivel csak nagyon-nagyon kevés játékos használja napi szinten. Aztán van még itt olyan, hogy beépített hangszóró, USB HUB, TV tuner és még sorolhatnánk, de azt mindenki könnyedén el tudja dönteni, hogy az ilyen extrákra mennyire van szüksége egy olyan monitornál, amit alapvetően játékra választ.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.