Hirdetés

5G lesz a lakásodban és az autódban is

|

Néhány év múlva kis szerencsével a telefonokban, a lakásokban és az autókban is lesz 5G.

Hirdetés

Manapság a modern okostelefonok és az internetképes eszközök a 4G-s technológiára építenek. Azonban a jobb teljesítményű ötödik generáció, az 5G már közelít, és természetesen soha nem látott sebességeket ígér. 

Hirdetés

Az 5G egyben az internet of things kulcsa is - vagyis annak a kulcsa, hogy szinte minden gépet és eszközt a netre kapcsoljunk. A jövő világában a háztartási eszközökbe, a biztonsági rendszerekbe, az egészséggel kapcsolatos eszközökbe, a zárakba, az autókba és a viselhető eszközökbe hihetetlen mennyiségű szenzort építhetnek - ezeknek persze hálózatba kapcsolva vesszük majd hasznát igazán. 

A szenzorok miatti adatforgalom kielégítésére persze dollármilliárdokat kell költsenek a telekomcégek. Mivel az 5G 66-szor gyorsabb lesz 4G-nél, ezért egészen új lehetőségekkel nézünk majd szembe: a robotautó például forgalmi és parkolási adatokat is kaphat majd valós időben. 

 

Nem csak mobilon lesz haszna az 5G-nek

 

Ezért lesz jó az 5G

Az 5G segítségével a kiterjesztett és a virtuális valóság is nagy szerephez juthat. Az előbbi esetében útvonalak vagy például receptek kivetítésével válhat színesebbé egy nap, miközben a virtuális valóság egy teljesen más, mesterséges élményt ígér. Mindkettőhöz kell viszont jó sok új adat, azonnal. 

Mindehhez a sebesség meglesz, hiszen a 4G 150 megabit per másodperces maximuma 10 gigabit per másodpercre emelkedik majd. Ezzel egy hosszabb mozifilm 6 perc helyett 4 másodperc alatt száguldhat le egy eszközre. Ezzel egyszerre a várakozási idők is lecsökkennek: míg egy 4G-s okostelefonon belefér néhány másodperc várakozás videó streamelésekor, egy robotautónál ez már elfogadhatatlan lesz. Míg 4G-nél egy vészfékezés jelzéséhez 15-25 milliszekundum kell, addig ez 5G-vel 1 milliszekundumra csökkenhet. 

 

A robotautóknál kritikus fontosságú lehet

 

Nem lesz könnyű

Az átállás természetesen sosem könnyű, és nem lesz az az 5G esetében sem. Az optimisták 2020-ra becslik az első 5G-s hálózatokat, míg sokan inkább a 2022-t vagy 2025-öt tartják reális kitűzésnek. Ehhez a hálózatok kapacitását alaposan fel kell majd turbózni, szabad spektrumok és komoly MIMO antennák használatával. 

A becslések szerint a teljes 4G-s hálózat kiépítésére 2020-ig 1,7 billiárd dollárt költhetnek. Megéri majd az 5G-be is fektetni, ugyanis az internet of things piaca 2020-ra már 3,04 billiárdos lehet az IDC szerint - a Cisco egy évtized múlva pedig 19 billiárdos értéket jósol neki. 

 

Ma még nevetünk az okoshűtőn és az okoskonyhán - vajon 10 év múlva is?

 

Okos kütyük

Míg ma marketinges trükknek tűnik, amikor mindenféle szuperokos kütyüről beszélnek a rendezvényeken, addig a legtöbb a következő években valósággá válhat. A Nest termosztátjai és füstérzékelői egyaránt okosabbá teszik a modern házakat, az autógyártók pedig önvezető és biztonsági funkciókon dolgoznak. 

A fitneszes viselhető kütyük és az okosórák egy platformra gyűjthetik ki az egészségi adatainkat, a városok pedig nem csak a forgalmat tudják majd figyelni, hanem a lég- és zajszennyezettséget, a parkolási adatokat, az időjárást és az elektromos terhelést is. 

 

Ti várjátok már, hogy minden kütyünk a neten keresztül kommunikáljon? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.