Hirdetés

Gázszivárgásokra vadásznak a Google Street View autói



|

A metán érzékelésére alkalmas szenzorokkal felszerelt kocsikat amerikai városokban tesztelik.

Hirdetés

A Google Street View autóinak meglehetősen ellentmondásos múltja van. A high-end technológiával felszerelt járművek „leselkedése” miatt már többször is magyarázkodnia kellett a cég illetékeseinek – például akkor, amikor kiderült, nem csak fotókat készítenek, de a nyílt WiFi-hálózatokon átfutó információkat is begyűjtik.

Hirdetés

A vállalat Staten Islanden, Bostonban és Indianapolisban cirkáló autóinak minden bizonnyal jobb lesz a hírük: nem WiFi-hálózatok, hanem gázszivárgások után szaglásznak. A kocsikat olyan szenzorokkal szerelték fel, amelyek alkalmasak a metán koncentrációjának mérésére. Eddig 15 millió mintavételt végeztek; elsősorban olyan környékeken járőröztek, ahol nagy az esélye annak, hogy az elöregedő vezetékhálózatból gáz szökhet ki.

A Google Street View autók meglehetősen ügyes katasztrófaelhárítóknak bizonyultak, Bostonban például átlagosan egy mérföldenként találtak szivárgásokat. Ezek kiszűrése fontos feladat, hiszen a metán amellett, hogy nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, bizonyos körülmények között robbanásokat is okozhat.

A Boston-környéki gázszivárgások térképe (Fotó: EDF)

A speciális, az uralkodó szélviszonyokkal kapcsolatos adatokat is rögzíteni tudó hardver segítségével az autók hajszálpontosan be tudták mérni a szivárgások helyét és azt is, hogy mennyi gáz szökött el a sérült csövekből. A kocsik többször is bejárták ugyanazokat az útvonalakat, hogy a szakemberek az ismételt mérések adatait elemezve ellenőrizhessék a felmérések pontosságát.

Az amerikai kormány környezetvédelmi alapja, az EDF a Google Earth Outreach-csel közösen finanszírozta a programot. A szivárgásokat feltüntető térképeket az interneten is nyilvánosságra hozták. „Nem csak a három amerikai nagyváros utcaszintje alatt rejtőző több ezer szivárgás helyét tüntettük fel, hanem azt is megbecsültük, milyen mértékűek ezek a szivárgások, amivel a kulcsfontosságú információkat adtunk a közműszolgáltatóknak és a törvényhozóknak” – írta csütörtöki blogbejegyzésében Fred Krupp, az EDF vezetője. Az alap célja, hogy más városokra is kiterjessze a programot. „A Google Street View 54 ország 3000 városát fedi le, így a lehetőségek szinte korlátlanok” – húzta alá Krupp.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.