Hirdetés

Nem valószínű, hogy az autókba költözik az Apple

|

Az almás cég nem tudja, mit kezdjen az iOS in the Car funkcióval.

Hirdetés

A The Information beszámolója alapján az Apple-nél szervezeti problémák adódtak az iOS in the Car funkció fejlesztése kapcsán. A gondot az jelenti, hogy az iOS in the Car nem igazán illik sem a jelenlegi hardveres, sem a szoftveres csapatok munkájába az almás vállalatnál. Jessica E. Lessin azt állítja, az Apple vezetői nem igazán tudják eldönteni, mi legyen a funkció sorsa. 

Hirdetés

Állítólag minden olyan nem hardveres termékre nyomás nehezedik, amely nem illik a mostani csapatok feladatkörébe Cupetinóban. Az iOS in the Car léte annak ellenére került veszélybe, hogy a tavaly júniusi WWDC-n meglehetősen nagy figyelmet kapott az ötlet. Ezt mindenesetre nem volt könnyű már akkor sem összehozni, Lessin szerint a projekt mögött álló csoportnak nagyon meg kellett küzdenie, hogy időt kapjon a rendezvényen az első bemutatóra. 

 

 

Egészen azóta úgy tudjuk, hogy az iOS in the Car valamikor az iOS 7 egy későbbi frissítésének a keretében válik elérhetővé, és ezt ígéri az Apple oldala is. Ha megérkezik, az autókba is beépíthető lesz az iOS. Az almás rendszerű kezelőfelületet az autók érintőképernyőin lehetne használni, és azokról telefonálni, navigálni, zenét hallgatni. 

Maga az iOS in the Car egyébként részben már benne van a most használt iOS rendszerekben is, csak rejtve. A részét képezi például a 7.0.3-nak, de alapból nem érhető el. Szerencsére a fejlesztők hozzáfértek, és fotókat, videókat is tettek közzé az Apple eddigi munkájáról. Az anyagok egyébként arról árulkodnak, hogy az első bemutató óta már legalább kétszer tervezték át teljesen az iOS in the Cart. 

 

 

Érdekes módon Tim Cook korábban arról biztosított mindenkit, hogy a funkció kulcsfontosságú az Apple számára, és mindenképp akarnak egy lábnyomot hagyni az autóiparban is. Több gyártó is érdeklődött már állítólag a 2014-es új modellekbe való beépítés lehetőségéről, de egyelőre konkrétabbat nem lehet tudni, csak annyit, hogy bizonytalan a projekt sorsa. 

Az eddig kikerült videókon a fejlesztők az iOS Simulator segítségével tudták egy külön, 800 x 480-as ablakban futtatni az iOS in the Cart, ami tehát már része a most elérhető iOS rendszereknek is. Steven Troughton-Smith beszámolója szerint a megoldás jelenleg többféle felbontású külső kijelzőt támogat, kezeli az érintős és a fizikai vezérlőelemeket (görgőket, touchpadeket, érintőkijelzőket), illetve hangalapú utasításokkal is irányítható.

 

 

Amennyire tudni lehet, multitasking az nincs, tehát mindig azt látjuk az autóban, amit éppen az iPhone képernyőjén is. Szintén hiányzik még a billentyűzet és a fejlesztőknek szánt API, amivel appokat írhatnának (így most csak az Apple alkalmazásokkal kompatibilis a funkció). A kikerült képek és videók alapján egyébként az derült még ki, hogy az iOS 7.1-gyel érkezik a második nagy dizájnváltás az iOS in the Car életében. 

Az Apple nem véletlenül áll nagy dilemma előtt: igaz, hogy az iOS in the Car nem igazán illik a jelenlegi elképzeléseikbe, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a tech szektor és az autóipar kapcsolata sokkal szorosabb lesz a jövőben. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.