Hirdetés

Az SSD-k közeljövője

|

Az Intel és partnerei belenéztek az üveggömbbe és mit láttak? 10 TB-os SSD 2 GB/s felett minden PC-be - ez a jövő, méghozzá a közeljövő.

Hirdetés

Az Intel évekig hanyagolta az SSD-piacot, pedig a kezdeteknél még úgy tűnt, ők lesznek az egyeduralkodók. Szerencsére a sokéves álomból felriadva a cég megrázta magát és teljes erőbedobással fókuszál a NAND-alapú tárolókra. Rob Crooke minden kérdésünkre válaszolt.

Hirdetés


Az SSD-k jövője

Az SSD nagyon hamar kinőtte az SATA6G szabványt, ezért itt volt már az ideje a váltásnak. A megoldás a PCIe-kapcsolat használata, ám ez önmagában nem elég – a válaszidőt csökkenteni, az adott idő alatt végrehajtható utasítások számát pedig drasztikusan növelni kell. A megoldás az NVMe, amely az összes, új generációs Intel SSD-nél megtalálható, legyen szó akár M.2 formátumról, PCIe HHHL kártyáról vagy a legújabb, 2,5”-os U.2 formátumról. Mindez még mindig nem volt elég az Intelnek, aki az elmúlt években nem volt túl aktív az SSD-piacon: az új tárolók már 3D NAND chipeket fognak kapni. Ez 256 Gbit kapacitást tesz lehetővé chipenként, így a szerverekhez, AiO-khoz és erősebb asztali PC-khez tervezett U.2 formátumba (ez a mai standard 2,5 colos mobil HDD mérete vastagabb kivitelben) jövőre akár 10 TB-nyi chipet is képes lesz belezsúfolni az Intel. Mindehhez új generáció vezérlő is tartozik, amely képes a nagyságrendekkel jobb IOPS sebességet biztosítani.


Érdekesség, hogy az ASRock és a Gigabyte már be is mutatták az U.2-höz tartozó M.2-U.2 átalakítót. Ezt egyszerűen be kell illesztenünk az Ultra M.2 foglalatba és máris PCIe 3.0 ×4-es U.2 csatlakozót kapunk alaplapunkon.

Hirdetés


Az Intel SSD-k titka(i)

A bemutató után sikerült leülnünk beszélgetni Rob Crooke-kal, az Intel NVM-üzletág vezetőjével. Az új eszközökről kérdeztük és arról, hogy merre tart az SSD-piac idén és jövőre.


Az első kérdés máris az volt, hogy miért kellett egy újabb szabványt bevezetni az U.2-vel. Erre a válasz az volt, hogy a SATA Express sajnos kevés (csak ×2 kapcsolatra képes), az M.2 pedig túl kicsi. A 2,5 colos méret megfelelő a meghajtónak, így már jövőre érkezhet a 10 TB-os SSD, az M.2-ből pedig a kapcsolat a megfelelő, ezért tűnt ésszerű megoldásnak, hogy az új fizikai csatlakozó helyett csak egy M.2-U.2 átalakítót készítettek.


Az M.2 persze nagyon fontos formátum és a mobil eszközökben ez fog dominálni, de a legújabb, 256 Gbites 3D NAND chipekkel 2 TB lesz a plafon egy darabig. Ez is óriási kapacitás, ráadásul azt is sikerült megtudnunk, hogy egy speciális vezérlőt is köszönthetünk majd itt, amely 8 és 16 csatorna között kapcsolódik majd, vagyis a mostani megoldásoknál nagyobb teljesítményre lesz képes. Azt sajnos már nem árulta el Crooke, hogy Intel-gyártmány, vagy licencelt vezérlőchip lesz-e ez.


Miután tesztlaborunkban sikerült már lemérnünk az SSD 750-es tárolót, azt is meg tudtuk kérdezni, hogy várhatóan minden NVMe tároló fogyasztása nőni fog-e ekkora mértékben (az 1,2 TB-os SSD 750 kártya 0,5 helyett kb. 4 wattot fogyaszt, ami akár 25 wattig is felszökhet). Az Intel tisztában van a fogyasztás növekedésével és dolgozik az ügyön – érkezett a válasz, de azt biztosra vehetjük, hogy a mobil eszközökbe szánt M.2 meghajtóknál nem lesznek fogyasztásbeli gondjaink.


És hogy mikor érkezik az új generáció? Az SSD 750 HHHL és U.2 méretekben már kapható, 2016 első negyedében pedig a 3D NAND Intel meghajtók is megérkeznek új vezérlővel és sokkal nagyobb kapacitással.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.