Hirdetés

DDR5-dominanciára készül a Corsair



|

Szuper fejlesztés az iCUE, de a computexes kiállítói stand igazi ékkövének az új Dominator memóriacsalád tekinthető. Limitált készletek, brutális órajelek és alacsony időzítések a tajvani LED-fények alatt.

Hirdetés

A Corsair sosem vette félvállról a nagy nemzetközi IT-szakkiállításokat, a gyártó minden egyes alkalommal képes valami előremutató fejlesztést vagy épp kategóriagyőztes teljesítményt lerakni az asztalra. Most sem történt ez másként, bár talán a fókusz picit megváltozott az utóbbi években, és egy saját ökoszisztéma építésének lehetünk a szemtanúi.

A játékosok és PC-építők számára fontos részegységek nemcsak a minél nagyobb sebesség elérésében segédkeznek, hanem a hatékony hűtés és tápellátás megteremtésében is jeleskednek. Ezek persze csak a gépházon belüli komponensek, melyeket az iCUE mostantól egészen parádés módon képes egy rendszerben kezelni.

Hirdetés

Szépek az új AiO-hűtések, a tápok hatásfoka és teljesítménye hozza az elvárt szintet, de vajon mi a helyzet a DRAM-modulokkal? Látni egyáltalán bármi újat, amin Corsair márkajelzés szerepel? Nos, a gyártó igen erős választ ad a bizonytalanoknak.

Felkészítve a 8000 MT/s feletti sebességre

A DDR5-generációváltás már zajlik egy ideje, de a kezdeti lépések kissé totyogósra sikerültek, itt-ott a DDR4 még jobb választásnak bizonyult. A 13. generációs Intel Core és a Ryzen 7000 processzorok azonban alapértelmezettként tekintenek a DDR5-6000-es szintre, és innen a határ a csillagos ég; vagyis a CPU-ba integrált memóriavezérlő.

Az új Dominator és annak Titanium kiadása is innen indul, és egészen a DDR5-8000-es, hivatalos effektív határig tart. Ezen belül a felhasználó döntheti el, hogy milyen memória órajelet és időzítéseket eresztene a gépére, sok esetben a platform egyéb tulajdonságai határozzák meg a végső döntést. Az biztos, hogy a Dominatorok teljesítményben és stabilitásban hozzák az elvárható szintet, ráadásul a standon kiállított demo gépben épp a túlhajtási lehetőségeket mutatta be a gyártó.

SK Hynix memórialapkák DHX hűtőbordával felszerelve; ezek azok a Dominatorok, amiket keresel a Core i9 vagy Ryzen 79xx processzorod mellé
SK Hynix memórialapkák DHX hűtőbordával felszerelve; ezek azok a Dominatorok, amiket keresel a Core i9 vagy Ryzen 79xx processzorod mellé

Nem biztos, hogy könnyen ment, de a 24 GB-os modul a képernyő tanúsága szerint DDR5-8266 MT/s sebességérték mellett CL40-52-52-115 időzítésekkel operált, méghozzá stabilan. Ekkor már 1,45 V feszültséget kér a modul, ami egyértelműen a felsőkategóriás alaplapok területére kíséri a felhasználót, ha az otthoni gépében is szeretné reprodukálni ezt az üzemfrekvenciát. Az XMP-profilként tárolt beállítás két modullal, összesen 48 GB-nyi memóriakapacitás mellett is stabilan aktív marad.

XMP-profil a 8266 MHz-es órajelhez, amit manuális finomhangolással tehetsz még gyorsabbá; csak legyen hozzá megfelelő alaplapod
XMP-profil a 8266 MHz-es órajelhez, amit manuális finomhangolással tehetsz még gyorsabbá; csak legyen hozzá megfelelő alaplapod

Ha ez nem lenne elég, akkor akár 192 GB összkapacitásig emelheted a memóriát, négy darab modul 8000 MT/s feletti működéséhez várhatóan szükséged lesz egy ROG vagy Aorus Extreme alaplapra.

Valami készül az Intelnél

Nemcsak a Corsairnél, hanem más memóriagyártónál is egyre több, új csúcsokat döntögető DRAM-modul látható, egyes standokon a nagyon sejtelmes "14. generációs processzora felkészítve" szöveg szerepel a specifikációs táblákon. Az alaplapgyártók pedig továbbfejlesztett VRM-tápellátással mutogatják a Z790-es alaplapokat, vagyis nem kizárt, hogy a nyári szünet után új csúcsprocesszorokat szabadít ránk az Intel. Akár a 6,5 GHz-es maximális órajel sem kizárt, és nagyon úgy fest, hogy az új K-s központi egységek mellé a DDR5-8000-es memóriákat érdemes választani. Például egy limitált kiadású Dominator Titanium párost.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.