Hirdetés

Ezek voltak a 2023-as Computex legdurvább hardverei



|

Kevés meglepetéssel szolgált az idei tajvani szakkiállítás és vásár, cserébe alig volt olyan stand, ahol épp ne valamilyen nagy szám szerepelt volna a kiállított portéka mellett. Összeszedtük az öt legütősebb hardvert!

Hirdetés

A hardverrajongók minden bizonnyal elégedettek az idei felhozatallal, mert bár váratlan bejelentések nem nagyon történtek, az elmúlt egy hétben szinte folyamatosan ömlött a hardver a tajvani kiállítócsarnokokból. Aki abba a szerencsés helyzetbe kerülhetett, hogy a helyszínen tölthette el ezt a pár napot, a kezdeti órákban minden bizonnyal még képes volt meglátni a különlegességeket és apróbb részleteket, később azonban összefolyik minden.

Nem csoda, a huszadik tápegységet gyártó vállalat standja már nagyon nehezen tud izgalmakat generálni, mint ahogy a hűtőventilátorok pörgésétől a nap végére teljesen zombivá válik az ember. A gyártók ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a legdurvább hardverekre, hiszen ezekkel lehet kitűnni a tömegből; nem mellesleg melldöngetésre is alkalmasak.

Nézzük, mik voltak az idei kiállítás csúcsteljesítményű hardverei!

Hirdetés

ASUS ROG MATRIX RTX 4090

A gyártó még a kiállítás megnyitója előtt sejtelmesen eltorzított képrészleteket posztolt a különféle közösségi médiákra, így nagy meglepetést nem okozott, de teljes valójában azért igen durvának hat az új ROG-csúcskártya. Az RTX 4090-es grafikus lapkára épülő újdonságra egyedi folyadékhűtéses rendszert terveztek a mérnökök, egyedül a radiátorra szerelt ROG-ventilátorok lehetnek ismerősek más, a gyártótól elérhető termékekről.

A pontos specifikációs lista egyelőre szándékosan hiányos, de vélhetően a legmagasabb Boost-órajelre lesz képes az óriási GPU, ami folyékony fém hővezetőt kapott a minél hatékonyabb hűtési teljesítmény érdekében. A limitált darabszámú kiadásra szeptemberig kell várni és a 2000 USD-s árcédula miatt valószínűleg kevesen fogják választani. De nem is tömegkártyának készült, a rajongóknak pedig még ez az összeg sem lesz kiugróan magas.

Nvidia DGX GH200 Supercomputer

Kicsit kakukktojás a gyártó egyik bejelentése, hiszen nagyon távol áll az otthoni, végfelhasználói célközönségtől, de még így is érdemes említést tenni a Grace Hopper lapkapárosra, illetve ennek tömbjeire épülő MI-szuperszámítógépre. A 256 darab GH200-as lapkát integráló erőmű egészen elképesztő paraméterekkel bír, és kifejezetten az MI-számítások gyorsítására fejlesztették.

A speciális NVLink-összeköttetésnek köszönhetően a részegységek egy darab DPU-ként képesek egyesíteni az erejüket, amihez 144 TB-nyi megosztott memória csatlakozik. Az így elért 1 exaFlops méretű számítási kapacitás nem piskóta, de az egész Nvidia-prezentációból leginkább az szűrhető le, hogy a vállalat rendkívül erős CPU+GPU-párossal, pontosabban DPU-val készül a mesterséges intelligencia jövőjére.

MSI Spatium M570 Pro RAID

A PCIe 5.0 szabványra épített SSD-meghajtókból szinte minden standra jutott egy, úgy fest, hogy az év második felében végre beindulhat a tömeges forgalmazás. Az MSI azonban nem elégedett meg a normál, szabvány szerinti teljesítménnyel, hanem RAID-0 tömbbe kötötte a legújabb M570 Pro tárolóit, amivel sikerült is kiütnie az adatátviteli plafont.

Az így elért 22 GB/s olvasási és 23 GB/s írási sebesség eléggé horrorisztikus, majdnem négyszerese az elterjedőben lévő PCIe 4.0-s meghajtók adatátvitelének. Egy ilyen páros valóban csettintésre tölthet be játékokat, az igen nagy hűtőbordákat azonban még szoknunk kell. Ezek nélkül sajnos csak túlmelegedés van rekordokat döntögető számadatok helyett.

G.Skill Pyramid PC

A G.Skill számára a Computex mindig is az extrém tuningos játszóteret jelentette. Idén sem maradhatott el az ezzel kapcsolatos helyszíni megmérettetés, ahol a világ legismertebb tuningos felhasználói merültek el napokra a folyékony nitrogénben. Míg a rekordok döntögetése zajlott, a látogatóknak egy épített PC mutatta be, miért is olyan extrém ez a világ.

A Pyramid névre keresztelt alkotásban egy 7 GHz-re túlhajtott Intel Core i9-13900K processzor ketyegett DDR5-10000 MT/s sebességű memóriával karöltve. A kellő stabilitást itt is folyékony nitrogénnel érték el, ám ez egy kiállított gépként tetszelgett, nem csak pár másodpercre kellett elérni a magas órajeleket. Impresszív, és ez állítólag csak a kezdet.

Streamcom SG10 passzív hűtésű ház

Tipikus csendes szereplője volt a Computexnek a gyártó egyik legérdekesebb fejlesztése. Az SG10 alapvetően egy modern kinézetű és kialakítású számítógépház, ami egyben hűtőfelületként is funkcionál a processzor és a grafikus kártya számára. Az egész egy nagy hűtőbordázat, ami akár 600 Wattnyi hőtermelést is képest ventilátorok nélkül elvezetni.

Télen minden bizonnyal jól jöhet egy hideg lakásban, az akár Intel Core i9-13900K-t és RTX 4080-at passzívan lehűtő vázban egyedül a tápegység ventilátora duruzsolhat, minden más síri csendben nyújtja a csúcsteljesítményét. Ennél többet azonban nem ajánl a gyártó, RTX 4090-et senki ne próbáljon beleerőltetni; fő a biztonság, és hogy ne legyen kellemetlen utóíze a 999 dolláros árnak, amit elkérnek majd az SG10-ért.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.